Assalamualaikum,
(gambar GOOGLE ye)
Rasa nya ramai yang kenal dan pernah
dengar jeruk maman ni, adalah salah satu makanan
feveret Yana jugak. Kena pulak bulan2 puasa ni kan..
Tadi terbaca KAK MIMY HAMID up cerita pasal
tempoyak daun, sedap jugak tuh !
Jeruk maman ni senang je nak buat nya,
daun maman tadi di bersihkan, petik daun2 nya
macam kita petik daun bayam tu ah, pastu gaul kan
dengan garam kasar, agak2 lah kuantiti nya, siap gaul
masukkan dalam balang @ bekas macam kita isi
kuih raya (tengok gambar), masukkan air masak sejuk
(bukan suam atau panas ye) sampai
tengkuk bekas, masukkan cili api untuk pedas,
dan masukkan nasi sejuk kalau nak rasa dia masam2
bila dah siap,. Simpan dalam peti ais lepas 3 hari
dah boleh makan.. Makan dengan ikan bakar kosong
(tanpa garam kunyit) peerrrgghhh terangkat !
orang dulu2 memang pandai cipta makanan2 macam ni kan.
Jimat kos pulak tu..
Yana balik nanti nak pergi rumah mak ambik
sebekas jeruk maman ni sebab tadi balik tengahari
singgah rumah mak ternampak dah maman ni dalam
peti ais, cuma saja je tanya mak untuk kepastian
dan minta izin nak sikit.. uuuiiihh dah menjejeh air
liur teringatkan waktu berbuka ni nanti !
8 comments:
ain pregnant ke x pregnant ke mmg xmakan jeruk nie...xkesah la jeruk pape pun..semua jenis jeruk x makan...time pregnant pun xde mgidam jeruk2 nie..heheeh
errkk.. jeruk maman? pe rasa dia ek? ciknaa tak tahan bau dia tuh.. tp org kata ulam ni elok kan..
banyak kat belah2 negeri sembilan kan?sedap eh?tk pernah makan...
errrr xpnh dgr plak jeruk ni.. alahai ketinggalan betul queen ni kan... ;)
ritu MIL rara ada bawak balik.tp xmkn.xreti.hehehe
just wanna ask, can u hit me back. sy bwu nak blaja bab2 blog ni.. mohon ajar ^.^
ini my mom punya favourite ni, tiap kali nampak mesti terbayang wajah beliau haha.
tak pernah tau ade jeruk maman.. first time dengar..
Post a Comment