Saturday, September 15, 2012

Celoteh Yana : Part 66 - Cerita Nak TTC

Assalamualaikum,



Macam korang semua tahu, 
Yana dah boleh start TTC. tapi masalah nya, 
period tak datang dah 2bulan ni !
Susah nak bajet ovulate sebab tak period kan. 

Takkan nak teruskan jugak. susah nak detect nanti, 
nak jaga makan lagi.. 
So, Yana decide nak cuba ni : 



PATI DELIMA GULSAN ..







Antara khasiat nya : 


  • Melancarkan peredaran darah
  • Melancarkan proses penghadaman
  • Membersihkan sistem perkumuhan
  • Membantu menyingkirkan kolestrol berlebihan dalam darah (melangsingkan badan)
  • Mampu menyingkirkan asid urik daripada sendi badan (mencegah penyakit gout)
  • Mengelak daripada rasa mual (ketika hamil), melegakan pening dan meningkatkan kecergasan tubuh badan terutama untuk ibu mengandung
  • Memelihara dan mengekalkan keseimbangan hormon dalam badan ketika haid
  • Menegangkan payu dara
  • Sesuai dijadikan sebagai ubat batuk
  • Merapat dan menyuburkan rahim
  • Mampu menurunkan kadar/paras glukosa/gula dalam darah (baik untuk pesakit kencing manis)
  • Mencegah serangan angin ahmar bagi warga tua
  • Mampu megurangkan risiko penyakit jantung
  • Melancarkan fungsi buah pinggang
  • Mengurangkan tekanan darah tinggi
  • Membantu mencerdaskan minda kanak-kanak
  • Lain-lain khasiat berguna untuk merawat penyakit-penyakit ringan seperti demam panas, cirit-birit serta kegunaan kecantikan yang mampu memutihkan kulit.

Insyaallah dengar kata, ada kawan yang 
sudah hamil lepas cuba ni .. 



Apa salah nya mencuba kan :)

4 comments:

akilla ibrahim said...

yana,psl susu kambing tu blh je kot nk cod.pati ni blh bl kt mn ye?

iietamalek said...

semoga ade rezeki untuk yana

IntaNBerliaN said...

InsyaAllah.. moga ada rezeki yana..

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Akilla : Yana ada jual. awak nak ke, sebotol RM 25. nak ambil stok harini.

Kak Ieta & Kak Intan : Terima kasih semua :)

Perjalanan Untuk Menjadi Seorang Ibu :)

1st pregnancy
MC : 22.2.2012 (5-6weeks)

2nd pregnancy
MC : 10.5.2012 (4-5weeks)

"Tarikh Bendera Merah Dinaikkan"
OCT : 30.9.2012 - 8.10.2012 (CD40)

NOV : 9.11.2012 - 17.11.2012 (CD38)

DEC : 16.12.2012

3rd pregnancy
UPT + : 27.1.2013 (CD43 DPO18)
BERSALIN PADA : 25.09.2013 @ 9.38pm