Tuesday, April 30, 2013

Celoteh Yana : Part 139 - Naluri Ibu Biasa nya Tahu

Assalamualaikum,




Yana & En.Suami memang ada buat monthly cek up dengan sebuah klinik swasta berdekatan rumah.. Tiap2 bulan sekali untuk scan & tengok perkembangan baby. Yelah dekat klinik gov mana ada scan selalu kan. Pertama kali daftar, pastu entah minggu berapa lagi taktahu lah. Rasa nya 2-3 kali je kot sepanjang mengandung. Tapi tiap kali scan tu memang details lah dia buat.. cuma takde 4d ye. kalau nak 4d tu, sila ke swasta. Bayaran pun berbeza setiap klinik.

So, dijadikan cerita appointment kitorang seterusnya ialah 1 Mei. Tapi plan nak balik kampung En.Suami hari tu, ibu 'dak kecik' ni memang tak sesabar nak tengok anak dia terus buat scan malam tadi. Tu pun lepas sesi berdebat dengan En.Suami, kata nya ikut tarikh jela postpone pun 1 hari je.. Eh, mana boleyh! Sehari bagaikan setahun menanti hokey :)

Dan alhamdulillah, 'dak kecik' sihat wal afiat.. membesar ikut minggu sepatut nya. Semalam Yana tengah lapar so dia pun aktif tendang2 dan lambai2. Doktor cuba2 jugak buat 4D nak tengok muka dia, tapi sebab dia kecik lagi & tangan tutup muka (malu ler tuh) tak nampak pun.. Takpe, dah 6-7 bulan nanti baru buat 4d betul2 ye anak.

Paling eksaited sekali, kitorang dah tahu jantina 'dak kecik'. Alhamdulillah lagi sekali, betul naluri ibu dia. Yana happy sangat sebab memang nak sangat tau jantina sekali dah tau, pastu ikut kehendak pulak lagila double eksaited. Tapi cover2 je depan doktor dengan En.Suami sebab nak suka sangat pun tak boleh lagi kena betul2 confirm masa wat 4D nanti. Harap2 kekal gitu lah ye anak.. 

Dah lah ibu mu ni tak sesabar, start 'dak kecik' 3bulan sampai sekarang ni dah dekat 30pasang baju di beli untuk dia. Mesti lah kena cari yang unisex kan sebab taktahu lagi jantina apa. Tapi tetap hati ni kuat kata jantina sekian2 sebab asal tengok baju lagi satu tu selalu tak berkenan. Rasa nya cukup2 lah beli baju 'dak kecik' ni.. Ekspo Mid Valley ni nanti nak cari barang2 lain pulak. Harap2 tak tercapai 'unnecessary things' je nanti hehee. Dah buat list siap2. 


Monday, April 29, 2013

Celoteh Yana : Part 138 - Hampir 18minggu Sudah

Assalamualaikum,



Yana dapat details ni dari babyzone.com, jadi share saja lah ye... 




18 Weeks Pregnant

Wondering what's going on with all the prenatal tests 

now that you're 18 weeks pregnant? We'll tell you what to 

expect at this stage of pregnancy. And learn about your 

pregnancy diet, baby's gender, prenatal bonding, and more!



About BABY
At week 18, your baby-to-be's senses are maturing. She's able to hear sounds within her own comfortable environment, such as the sound of your heart beating, as well as external sounds, such as your voice. She may become more active for certain sounds, and you'll feel her movements. At this point in her development she's still small enough that she has plenty of room to wiggle.

About MOTHER
By now you're feeling your baby-to-be wiggle inside you. The excitement surrounding her first movements will probably help you forget some of your pregnancy woes. As your tummy continues to expand you may notice stretch marks and have itchy skin. Your back will ache as your body adjusts to its new alignment. Thankfully, nausea is mostly likely a distant memory. (Need some ideas on things to do this week? Visit our sister site at Babble.com.)

Understanding Pregnancy Tests

Between your 16th and 20th weeks of pregnancy you'll be offered a series of tests to determine if your baby-to-be is at risk for certain genetic problems. Notice that these tests are offered but not required. Before you submit to the tests, it's important to understand what each entails and what the results will tell you about your developing baby.
Risk Assessments, Not Tests
Rather than view genetic tests as pass/fail, physicians see them as risk assessments, looking at whether your baby-to-be has a greater risk for certain genetic problems. For instance, a "positive" result doesn't necessarily indicate a problem with your baby, but that you might consider additional—and more definitive testing—to determine your baby's health. "The way I describe it to my patients is that these tests are like casting a wide net," explains Dr. Joanne Motino Bailey, a certified nurse midwife and a professor of women's studies at the University of Michigan. "You have plenty of healthy babies that are caught in the net" along with a handful of babies with genetic concerns.
Non-Invasive Tests
The main reason for so many false positives, according to Dr. Motino Bailey, is that physicians want to offer the safest, most non-invasive way to test your unborn baby for certain genetic disorders. These tests involve a simple blood test with virtually no risk to your baby-to-be.
  • Quad test/triple screen: Your healthcare provider will draw your blood and test it for elevated levels of certain hormones and proteins, which may indicate your unborn baby has a genetic problem. The quad tests for Down syndrome, spina bifida, and other genetic problems. Keep in mind that this test has a high false positive and a high false negative rate.
  • Depending on your healthcare provider, you may be offered the triple screen, which includes looking at two hormone levels and one protein, or the quad test (quickly becoming the norm), which tests for an additional protein that may indicate genetic problems.
  • Nuchal translucency screening (NTS): A more recent test option combines a blood test with an ultrasound to look for risk factors that may indicate that your unborn baby has Down syndrome. The test is highly specialized, however, so it may not be available in your area.
  • Cystic fibrosis: Your blood sample will also be tested for cystic fibrosis. The test will determine if you are a CF carrier. If you are, your partner may then be tested. Because this is a recessive disorder, both you and your partner must be carriers for your unborn baby to be at risk. If both parents are carriers, according to ACOG, your unborn baby has a one in four chance of developing the disease.
  • Ethnicity-based blood tests: Certain genetic disorders tend to appear in certain ethnicities. Your physician will ask a series of questions about your background to determine whether these tests are necessary for you.
Invasive Tests
If your first round of screening comes back with positive results (again, not meaning that your baby has a problem, but that she might be at a risk) you will be offered additional tests to give you a definitive answer about your unborn baby's genetic makeup. While these tests offer the yes/no answers you may be looking for, they do carry a risk of miscarriage.
  • Amniocentesis: With an amnio, your healthcare provider inserts a long needle through your abdomen and into the uterus to collect a small sample of amniotic fluid. The fluid is then tested for genetic problems, such as Down syndrome, neural tube defects, and other disorders. The test is done between pregnancy weeks 16 and 20.
  • Chorionic villus sampling (CVS): In CVS, a needle placed through your abdomen or through your vagina withdraws a tiny portion of the placenta. The sample can then be tested for Down syndrome, sickle-cell anemia, and cystic fibrosis. The test is performed between pregnancy weeks 10 and 12.
Note: CVS, a first-trimester test, provides parents with an earlier diagnosis than amniocentesis, a second-trimester test. Until recently, CVS had been associated with a slightly higher rate of miscarriage, but findings published in the September 2006 issue of Obstetrics & Gynecology show that the miscarriage rate is actually the same for both CVS and amnio, below two percent.
These tests are not to be taken lightly, advises Dr. Bailey. Take time to ask your healthcare provider about each test.

About PARTNER aka DADDY

Beginning to Build Your Bond

As a dad-to-be, you don't have the same connection to your baby as your partner does. If you're looking for a fun way to build a connection with your unborn child, one of the best ways to get started is to talk to or read to your baby.
You might think talking to your partner's belly is a little embarrassing. Don't! Reading to baby can become a very special time between you and your partner; a new form of intimacy and sharing (and some quiet time that will be harder to come by after your baby is born).
But maybe even more importantly, reading to your unborn baby helps you relate to your baby as a person, giving you a head start for when your little one arrives in person.
In addition, your baby can now hear sounds and voices from the womb. This means you have a unique opportunity to help your little baby begin to recognize your own voice. Of course, your baby has a good chance of recognizing your partner's voice because she is with your baby all of the time. Reading, talking, and singing are all ways to share your voice with your baby.
After my twins were born, I stood next to my daughter in the hospital and called her name … and she turned her head to me, confirming all the time I had spent communicating with her while she was in the womb was worth it.






Friday, April 26, 2013

Celoteh Yana : Part 137 - Takde Tajuk

Assalamualaikum,



Pandai kawan2 teka gambar semalam :)
Ada 'giant size' seluar kecik entah siapa punya 
 kat tiang tu.. hehe
masa mula2 tengok tak nampak tapi kalau 
di teliti boleh nampak.


dan entri sebelum nya, pasal mintak teka air hijau tu 
ialah air apa : AIR ASAM BOI SUSU :)
Kepada Bella Amanda, terima kasih kerana mencuba.


Sambil menaip ni, hujan turun renyai2.. 
Jumaat yang sejuk dan tenang. Alhamdulillah.. 
Tapi kalau lebat sampai banjir, pening kepala juga kan. 
dan pada mereka2 yang menaiki motosikal pulang ke 
rumah dari kerja ke, sekolah ke hati2 ye.. 
Tangan standby je dekat hon. Kalau ada kereta2 atau 
motor2 yang masuk jalan anda, cepat2 hon supaya 
mereka alert dengan kehadiran anda di situ.

Sambil menaip ni jugak, Yana tengah kudap asam ni. 
Dedulu zaman sekolah fevret sangat, beli banyak2 
sambil buat homework ke study ke makan asam ni. 
Agak nya tu sebab ilmu tak berapa nak masuk 
sebab makan makanan tak berkhasiat di waktu belajar. 
hehe. Hari tu lagi dah tengok2 kat kedai mamak tu, 
tapi hari ni beli sebab teringin. Tak dapat masam2 
stoberi dapat masam2 ni pun jadila. Tak elok makan
banyak2 so beli paket kecik je, 50 sen



Okaylah, pada yang membaca, selamat beristirehat & berhujung minggu ...

Thursday, April 25, 2013

LESS WORD : CARI BENDA TERSEMBUNYI !

Assalamualaikum, 


Kawan2, dalam gambar di bawah ada 1 
benda UNIK tersembunyi.. 
Sempena musim mengundi 
Jom cari ! 

(gambar dari kawan FB : Marie Elias)

Wednesday, April 24, 2013

Celoteh Yana : Part 136 - Makan Tengahari :)

Assalamualaikum,



Waktu makan tengahari adalah waktu yang ditunggu semua orang kan. Masa ni lah nak pergi singgah mall sekejap ke, nak cuba makanan2 baru dekat kedai baru bukak dengan kawan2 ofis, atau pun nak curi masa solat Zohor. Alhamdulillah, Yana kerja dekat sangat dengan rumah. Kalau naik kereta dalam 8 minit dah sampai tanpa jem lah. Kalau naik motor agak nya 5 minit sampai kot. 

memang setiap hari waktu lunch TANPA gagal Yana akan balik umah. Sejak mandong ni lagiiii kerap. Mesti kena balik melainkan ada lunch date dengan kawan sekolah yang kerja dekat2 sini jugak. Biasa nya Yana balik tengahari ni untuk tidoooooooo... hehe. Ye kawan2, panas2 dapat tido memang seronok TAPI bangun lepas tu mesti sakit kepala.. tapi nak wat cane, bila dah sampai rumah masuk bilik nampak bantal, selimut busuk segala memanggil je. 

Ada 'dak kecik' ni Tengahari memang Yana tak boleh miss untuk makan, kalau tak perut berangin je.. 
Padahal pagi dah makan nasi lemak sebungkus lauk telur goreng + sambal kerang tapi tetap kena makan tengahari. So hari ni Yana makan ni je, 


Nasi putih berlaukkan ikan keli sambal..


Dan ber air kan 'ini' 



Air hijau ni sedap juga, hari ni hari pertama Yana rasa, sebab selama ni duk tengok orang beli je...
Tapi nama nya di rahsia kan sebab yana nak kawan2 yang teka...

SIAPA BOLEH TEKA APA NAMA AIR NI??
Hadiah takde pun, suka2 je 

Klu nya :
Air ni berperisa macam ais krim TROPICANA, rasa nya 
masam2 manis
tapi jangan teka nama nya air tropicana plak ye..salah tu



Jom teka cepat ! :)



Tuesday, April 23, 2013

Celoteh Yana : Part 135 - Bila Petang.....

Assalamualaikum,



Bila petang je, masuk jam 3 camtu perut 
mula rasa sebu, berangin.. Macam tak makan lagi. 
Bukan lapar. Tapi macam kosong. Biasa nya Yana 
akan kunyah biskut je, yang biasa nya 
TAK MEMBANTU pun sebab jam 6 - 7petang 
nanti mesti tambah sebu perut ni akhir kata nya 
akan muntah juga. Muntah yang kebanyakan nya 
hanya angin, dan membuatkan kepala ni sakitttt sangat ! 
Maghrib tu, mandi mesti tampal koyok pastu. 
Memang takleh masuk pape makanan dah. 
Mesti akan muntah lagi. Jalan akhir nya, 
masuk tidur, kadang2 ignore je rasa sakit tu. 
Buat2 tengok tv and layan anak buah. 
Ada juga muntah2 kosong, hanya air liur yang pahit2 tu.. 
Errrrr memang kembang tekak di buat nya. 

Maaf ah pada yang tengah minum petang, 
saya hanya menceritakan kisah diri ini. 
Harap2 segala sickness ni akan berakhir cepat 
dan 'dak kecik' membesar dengan sihat.



Sekian 

Monday, April 22, 2013

Celoteh Yana : Part 134 - Sedap nya !

Assalamualaikum,



Minggu lepas hari Khamis 18.4 half day appointment kat KK, petang tu memang takde update konon nya sibuk kerja.. Jumaat saja2 ambik cuti..Malas bebenor rasa nya nak kerja sekarang ni. Bosan dengan persekitaran tempat kerja yang hambar ni. Hurm, memang dah cadang nak berhenti lepas bersalin, nak pindah rumah lagi, elok kot cari yang dekat2 dengan rumah tu nanti.. perancangan semua tu. 



Dan hari yang sama cek up tu, 2,3hari memang dah mengidam sangat nak makan buah ni..STOBERI, dari Korea kata nya.Beli kat Mydin je, RM 15.99 dapat dalam 20 biji. Puas jugak makan sorang2.. 
Seronok rasa nya nak lagi, haritu En.Suami cari kan tak jumpa, dia beli air Nestle Bliss tu.. Tak sedap tak tekak sebab air yogurt ni kembang2 kat tekak.. Dapat yang masam2 manis ni lega sangat ! Ni pun terliur teringat nak beli lagi nanti.. Kat Giant ada kot :)







Wednesday, April 17, 2013

GIVE AWAY : Its Give Away Time by CREATIVE BY TWO

** sticky post sampai 1/5/2013**

Assalamualaikum,




Yana join give away ni setelah di tag oleh 2 
orang sahabat Kak Ieta (konspirasiteori) & 
Kak Ilyani (mrs engineer) :)

Give away ni akan jadi sticky post sampai 1 / 5 / 2013... 
Untuk entri baru kena scroll bawah ye 




KUFI ART PROMOTION POSTER >.<




3 hadiah yang disediakan, cantik2 !
tentu lah untuk mereka yang bertuah 
(harap boleh dapat salah satu :))




Ayatul Kursi Kufi Art + Green frame. Size : 34 x 44 cm




Kitchen Wall Art + Turquoise frame. Size : 34 x 44 cm




Bismillah Kufi Art +  Blue frame. Size : 25 x 34 cm




Yana nak tag 2 orang kawan juga 
1) FIFI TIEZ from The Tiez Family 
2) FIFI NADRAH from Share The Love


Senang sangat rasa nya join give away ni.. 
Ini cara2 nya..
  1. Follow Blog Creative By Two
  2. Make a post titled It's Giveaway Time by CREATIVE BY TWO. This entry should be the stickyposts on your blog until 1 May 2013.
  3. Place Kufi Art Promotion Poster in your entry.
  4. Tag two(2) of your blogger friends to join our GA.
  5. Leave a link of your blog entry in the comments section of this entry



Terima kasih pada owner give away 
dan sudi2 lah pilih saya ye :)




Celoteh Yana : Part 133 - Senarai Keperluan Untuk Bakal Ibu & Bayi

Assalamualaikum,



Semalam dok search kat google pasal benda2 nak kena beli untuk menyambut kelahiran anak yang lahir ke dunia. Dan yana dah list kan serba sedikit... Keperluan2 seperti di bawah :-

A. PAKAIAN / TIDUR 
1. Baju Lengan Panjang & Seluar Panjang
2. Baju Lengan Pendek & Panjang
3. Baju Lengan Pendek & Seluar Pendek 
4. Rompers
5. Barut baby 
6. Bengkung baby 
7. Set Sarung kaki  & tanggan 
8. Sarung Kaki 
9. Tuala Kecil 
10. Tuala Besar 
11. Topi 
12. Lampin Bayi
13. Pampers ( New Born ) 
14. Selimut Baby 
15. Sapu tangan kecil 
16. Bantal kepala & Peluk
17. Tilam & sarung
18. Kelambu 
19. Buaian & Kain Buaian 
20. Lapik baju (BIP)

B. PERALATAN MANDI
1. Bakul Barang Mandian 
2. Baby bath 
3. Baby Shampoo
4. Besen Mandi baby
5. Putik Kapas
6. Tikar Getah 
7. Bakul Baju Kotor
8. Minyak Rambut

C. PENJAGAAN DIRI  
1. Bakul Peralatan diri
2. Minyak Yuyi cap limau
3. Minyak Telon 
4. Tisu Lembab 
5. Vicks
6. Losyen Baby 
7. Sikat
8. Set ketip kuku
9. Krim lampin 
10. Tiub sedut hingus
11. Bedak baby 
D. MAKAN BABY
1. Botol Susu Kecil 
2. Botol Susu Sederhana 
3. Botol Susu Besar
4. Susu Tepung
5. Puting susu spare
6. Puting kosong
7. Pembersih botol susu 
8. Termos
9. Tupperware susu
10. Botol air masak 
E. BARANG BERJALAN
1. Stroller
2. Baby car seat
3. Diaper bag (Daddy)
4. Travelling tilam set

F. LAIN-LAIN BARANG
1. Bottle Warmer
2. Electric Steam Steriliser 
3. Double electric brestpump
4. Bakul Baby
5. Beg Pakaian Baby 
6. Sealing Clips 
7. Tongs
8. Bouncer
9. Deep freezer
G. KEPERLUAN MAMA
1. Kain batik
2. Stokin 
3. Maternity Pad 
4. T-shirt 
5. Bra 
6. Underware
7. Alatan mandi
8. Selipar
9. Yasin 
10. Bantal menyusu
11. Bengkung
12. Buku merah
13. Seluar longgar





Melihatkan senarai di atas,,, rasa macam nak pengsan pun ada memikirkan berapa banyak $$$$$ yang perlu dibelanjakan. Dan macam biasa, kita beli sikit2 dulu.. Yang utama nya ialah pakaian baby, dan keperluan berpantang ibu... Kalau stroller, bouncer etc tu boleh dibeli kemudian atau mengikut keperluan dan kemampuan... PHEW ! Tapi orang kata setiap anak ada rezeki masing2 kan.. Insyaallah ada jalan nya :)






















Tuesday, April 16, 2013

Celoteh Yana : Part 132 - Senak + Sakit

Assalamualaikum,



Semalam 1 hari perut meragam, akibat kurang makan atau terlebih makan saya pun tatau.. Muntah ada sekali, lepas maghrib. Pastu memang langsung tak larat, kepala pening, perut tak sedap & badan sengal2.
rasa tak berupaya je. Dalam jam 9 lebih, perut memulas. kena cerry berry pulak. Dah lah tandas cangkung memang tak selesa guna sejak mandong ni. Yelah mana nak cangkung, nak jaga perut, nak neran lagi. memang payah rasa nya. Takleh imagine bila perut dah besar nanti. Mungkin kena beli kerusi tandas OKU yang berlubang kat kawasan punggung tu. (sori, cerita sedikit kuutttuuurrr >.<)

Lepas cerry berry yang mengeluarkan segala isi perut tu, terus melepek atas katil. Tak sampai setengah jam, rasa senak + sakit sangat kat kawasan ari ari. Terasa ketulan aka 'dak kecik' ni duduk nya betul2 kat kawasan ari ari kiri. Menyucuk nyucuk macam kan protes sebab himpit dia masa cangkung tadi. Memang tak boleh nak baring mengiring ke kiri, rasa tak selesa + sakit seakan dia semakin menekan. Terus baring sebelah kanan je, kadang2 terlentang. 

En.Suami yang concern tengok bini dia kesakitan ajak pergi klinik tapi saya rasa mungkin biasa kot, yelah 1st time kan. Kalau ada bleeding tu lain lah cerita. Macam kawan2 cakap, rahim nak mengembang, baby dah start bergerak etc.. So, saya cuba tahan jela dengan harapan hari esok nya (hari ini) keadaan akan jadi baik seperti sedia kala. Saya minta En.Suami cakap2 dengan anak kami, dia nasihatkan 'dak kecik' behave jangan wat ibu sakit etc.. Dan alhamdulillah, saya dapat tidur selepas tu.. walau dalam kesakitan. sebelum tu puas guling sana sini, tak mau jugak tidur. eeee, anak bapak agak nya ! =)

Dan alhamdulillah, bangun pagi ni, tak rasa sakit kat situ lagi, agak nya 'dak kecik' dah berpindah tempat. ke tempat asal dia, tempat sepatut nya dia duduk, macam sebelum2 ni. 

Yang tak faham nya, setiap kali balik kerja je, mesti kepala ni pening sangat... rasa macam ada batu hempap. Ada jugak saya baca2 dalam google, kata nya normal. tapi kalau sampai nak pitam, atau dah pitam, kena pergi hospital. . semoga takdelah sampai jadi camtu ye. Sekarang koyok dah jadi bestfriend,selain minyak cap kapak. setia di sisi.....

Monday, April 15, 2013

Celoteh Yana : Part 131 - Persediaan

Assalamualaikum,


Minggu ni 'dak kecik' ada appointment 
dengan KKIA. 18.4. Harap semua nya berjalan lancar. 
Keputusan minum air gula tu pun rasa nya akan d
iketahui masa tu. Harap lagi takde kencing manis 
@ seangkatan nya.


Minggu ni juga masuk 16 minggu umur 'dak kecik'. 
Alhamdulillah, dah boleh rasa kehadiran dia. 
Duduk nya selalu di bahagian rahim kiri. 
Rasa keras je kawasan tu. Dan kalau tengah rileks2, 
memang dah boleh rasa gerakan2 kecil dia tu. 
Alah imagine macam 'cacing menguit dalam tepung' 
*eh imagine jela*



dan Yana dah beli 2 buku ni, rasa nya kebanyakan 
bakal2 ibu @ dah jadi ibu ada 2 buku ni.
Diari Hamil ni Yana beli sebab konon2 nak r
ekod lah setiap minggu. Ada gambar scan boleh tepek sekali.
Buku Hebatnya Susu Ibu tu pulak sebab Fifi Tiez cadangkan. 
Kata nya bagus untuk rujukan.
Belum baca lagi dua2 buku ni. 
Insyaallah ada masa nanti 
boleh buat review (ceh, cerita P.D tu pon 
belum update..basi sudah)

Okaylah, harap2 nya 'dak kecik' akan terus 
membesar dengan sihat. Phew, sekejap je 4bulan kan. 
Pejam celik lagi sekali dah nak bersalin. 
Ya Allah, semoga dipermudahkan. 


p/s: Semalam singgah Jakel, last day sale kata nya.. 
Tema tahun ni warna Zaituuuunnn :)

Friday, April 12, 2013

Celoteh Yana : Part 130 - Adakah Ini Normal??

Assalamualaikum semua,



Hari ni hari Jumaat dah kan.. Esok lusa cuti.
yeeehooo. Boleh lah makan tido bosarkan badan. 
hehee

Yana nak tanya lah.. Normal ke ek sejak masuk 
trimester 2 ni, kadang2 rasa perut mengeras, 
senak kat ari ari tu ?? Kalau malam2 perut mengeras tu 
memang selalu lah, tapi senak ari ari baru 2-3hari ni rasa. 
Risau gak kan. Takde pengalaman lagi. 
Bleeding memang takdela, kalau ada dah gi
hospital terus. Takde nye menaip kat sini lagi..

Ada sesiapa tahu?? Thanks ye :)

Wednesday, April 10, 2013

Celoteh Yana : Part 129 - Rindu Nya

Assalamualaikum,



Rindu nya kat blog.. Nak update pasal P.D tu, 
tapi hampeh gaya nya sebab ada masalah dengan 
benda alah nak transfer pic pergi PC tu. 
Ape benda tah nama dia. Hurm, agak nya tunggu 
dah basi cite tu baru dapat transfer. 


Hari2 blogwalking, walaupun tak update. 
Dan ada je tinggalkan komen, kalau takde 
tinggal ada 2 sebab je
1) tatau nak komen apa.. kang merepek tak syok plak kan
2) ada masalah dengan komen box tu sendiri. 
macam yang yana pernah bagitau kat 
Kak Ieta (mommy Zhariff) bila yana klik komen 
box dia, akan keluar 1pages iklan bila delete iklan tu, 
klik komen box balik dah tak berfungsi. 
Terbaru blog Moniqueen pun jadi camtu 
(harap MQ ada baca)


Takpelah, asalkan kita ada kunjung 
mengunjung pun dah okey kan. 


Chop3, nak tanya lah..Selain dari mudah.my ada 
sesiapa tahu tak WEBSITE apa lagi yang ada 
buat jualan rumah ye? Please share.. Thanks :)

Wednesday, April 3, 2013

Celoteh Yana : Part 128 - Simpan Duit Ya !

Assalamualaikum,





Pada bakal ibu, sudah menjadi ibu silalah simpan duit ye.. 
Expo2 sudah mari... yana dah decide nak 
pergi expo kat Midvalley bulan 5 tu. 
So, jom ramai2 meriahkan expo ni ye... 
Jangan lupa, share kat kawan2 lain.


Tuesday, April 2, 2013

Celoteh Yana : Part 127 - Bakal Bercuti Juga !

Assalamualaikum,




Jeles tengok kawan2 prgi bercuti.. 
ada yang gi Brunei, gi Gold Coast Morib, 
gi Cyberview Lodge, gi Awana Kijal Terengganu so 
Yana pun book jugak tempat bercuti untuk 
diri sendiri & En.Suami !
Kira macam hadiah untuk 'dak kecik' jugak :)


Sebab jeles tu 1 hal, sebab tadi En.Suami call, 
dia cakap dah lama tak gi bercuti.. Teringin sangat, 
dia suruh Yana fikir nak pergi mana, dia nak ambik 
cuti hari Sabtu ni.. Memula kitorang macam 
main2 jelah, tapi biasalah orang pompuan 
mana boleh dengar benda2 camni kan. 

Laju je tangan Yana search sana sini masuk Agoda !
 mula2 ingat nak pergi Genting, tapi harga mahal sebab 
weekend terus decide pergi PD je. Dekat je pun kan 
dengan Selangor ni.. So takdelah perjalanan jauh sangat. 


Dapat je hotel yang berkenan di hati dengan 
yang sesuai (based on review yang ada lah), t
ak buang masa terus book & yeah we got the 
room already !! Seronok & tak sabar nih... 


Ni teaser je.. 




Review tentang hotel ni nanti 
Yana dah pergi dan balik baru cerita ye.. 
Buat masa ni, eksaited sorang2 dulu. 

Okeh, babai :)



p/s:harap2 masa ni takde sickness segala !


Perjalanan Untuk Menjadi Seorang Ibu :)

1st pregnancy
MC : 22.2.2012 (5-6weeks)

2nd pregnancy
MC : 10.5.2012 (4-5weeks)

"Tarikh Bendera Merah Dinaikkan"
OCT : 30.9.2012 - 8.10.2012 (CD40)

NOV : 9.11.2012 - 17.11.2012 (CD38)

DEC : 16.12.2012

3rd pregnancy
UPT + : 27.1.2013 (CD43 DPO18)
BERSALIN PADA : 25.09.2013 @ 9.38pm