Monday, September 21, 2015

Celoteh Yana : Part 219 - Training Mode !

Assalamualaikum,



Berbalik pada cerita potty train Syahir entri sebelum ni.... huwaaaaaa !!!! Banyak kali kantoi hahaha
Sungguh menguji kesabaran, kita bawak dia ke toilet dia buat main2 je taknak kencing kata nya.. Dah siap ! padahal setitik pun tak keluar .. pastu tengah main kat ruang tamu tengok2 dah banjiiiirrrr :(
Pernah sekali dia berak dalam seluar, nasib baik jenis poo yang tekstur pejal sikit so melekat kat seluar je. And Yana cepat terbau. Sebab dia baru lepas minum Solivite masa tu,, memang hadam la kan isi perut. haha


Takpela nak, awak masih belajar lagi kan.. ibu redha jela ngelap lantai. Pernah sekali dia terkencing atas tilam anak asuh .. Nasib baik kecik je senang basuh.. Actually Syahir tak pandai cakap nak kencing toilet lagi pun, benda lain pandai dah. Tapi kalau kita tak ajar sampai bila nak tunggu kan. Walaupon boleh je biar dia pakai pampers dengan alasan dia belum ready., Urm


Tapiiii,, rasa nya Yana nak try pakaikan dia Training Pants macam dalam gambar bawah ni. Memang seluar dalam khas untuk budak belajar free diapers. Blog ni jual murah je Rm 10 per pants. Kalau tengok kat kedai lebih kurang 5-60ringgit. Telan ailio mak ! hehe




     




Tapi takde brand la pants ni., Hope okay la dengan kulit Syahir. Yana beli 3pasang, untuk permulaan. Kalau okay boleh beli lagi :)

Ni link seller kot de yang cari gak kan : http://yoyosnow.blogspot.my/


## CUTI SEKOLAH KEMBALI LAGI, SELAMAT BERCUTI SEMUA 

Thursday, September 10, 2015

Celoteh Yana : Part 218 - Nanak Apersh !

Assalamualaikum...



Bulan ni Syahir akan genap 2 tahun, 25/9 nanti.. dah besar anak ibu.
alhamdulillah Syahir sihat je.. biasa la kadang2 demam selsema batuk ikut musim. Sekarang pun masih selsema n batuk. Insha allah tak lama lagi okay la ni.


NANAK APERSH tu maksud dia taknak pampers bahasa Syahir. Tadi dia request sebab dua tiga hari ni dia tak sedap perut. Asyik berak je.. so melecet la kat bebird n celah bontot tu. So lepas sapu ubat dia mintak taknak pakai dah.. beria taknak nye. Yana memang dah lama tunggu dia sendiri taknak pakai sebab kalau nak atur sendiri dia belum ready tak best jugak kan. Sekarang dia dah ready nampak nya ibu kena siap siaga la dengan rutin 5-10minit pertama ni. Nak biasakan dia kencing n berak toilet. Dah ajar dia tadi kalau nak kencing yakyak cakap ibu, nak yak toilet. Setakat ni dia nampak faham tatau la klau jap lagi ibu kena bkawan dengan mop bersabun n kain basah kan. (Walaupun tu lah kemyataan nya Huhu)


Tapi takpelah kan.. bagus juga dia dah nak free diapers dengan sendiri nya. Selain menjimat kan belanja bulanan ibu & baba, mungkin ibu & baba dah bole plan bagi Syahir adik lagi ( eh, pampers lagi !? ) hahaha


Meantime semua karpet kena lipat masuk stor.. and mata ibu kena alert tengok dia ke mana. Sebab risau gak kan dia wat projek belakang langsir. Haha. Ok la.. sampai sini je cerita starting free diapers Syahir ni. Nanti cerita lagi ! Daaaa


Friday, September 4, 2015

Celoteh Yana : Part 217 - Syawal 2015

Assalamualaikum semua..


Rindu semua kawan2 blogger yg selalu jenguk sini walaupon takde cerita baru .. maaf ye. Berblogging pakai fon tak puas rasa nya.. so sekarang kami dalam perbincangan nak guna wifi kat rumah bolehla selalu update blog tersayang ni . Readers pun dah menurun 90% sekarang.. ;(


Syawal 2015, orang semua dah siap update dah habis ganti puasa pun Yana baru nak tulis.. hehe. Kitorang beraya belah En.Suami dulu tahun ni kat Lenggeng Negeri Sembilan. Alhamdulillah semua persiapan dpermudahkan. Walaupun hari2 kami terisi dengan makan tidur main dengan anak2  je. Sebab sebelah suami hanua raua pertama jw meriah. Raya kedua dan seterus nya dah buat hal sendiri.. yang nak berjalan ke pekan boleh pergi, nak beraya rumah kawan2 ke kan. Kami duduk rumah jela tunggu tetamu datang.

Gambar Hari Raya pertama



Kebanyakan gambar ada dalam kamera Dslr. Tak dan downlaod lagi masuk laptop. Halaman rumah kampung mertua memang luas. Kalau kiraan biji kereta boleh muat 50 biji sekali susun. Bayangkan jelah ye hehe.. so anak2 bole berlarian main. Sebelah rumah ada kolam ikan kecik. Bolehla kaum lelaki memancing hilangkan boring. Belakang rumah pun lias.. betul2 belakang dapur ada kawasan lapang berbumbung pak mertua buat untuk keselesaan masak memasak kalau tiba hari menjemput orang makan2 cntoh kenduri atau majlis doa selamat.. tapi bila takde program masak memasak kawasan tu di bentangkan swimming pool plastik.. maka berenang renang la kami semua baik yg kecik mahu pun yang besar. Kolam nya saiz 7kaki x 5kaki. Memang seronok berendam di hari yang panas.


Rumah kampung ni pun macam rumah persinggahan je.. mertua balik bila hujung minggu atau bila nak mengemas rumput dah panjang . Koman2 sbulan sekali mesti balik.


Raya ke 3-5 kami balik beraya di Ipoh pulak. Ada perjumpaan keluarga sebelah Mak Yana. Maap le gambar takde.. dah jumpa sedara mara lupa nak selfie wefie. hehe
Nanti ada masa kita update dalam cerita lain pulak eh

Perjalanan Untuk Menjadi Seorang Ibu :)

1st pregnancy
MC : 22.2.2012 (5-6weeks)

2nd pregnancy
MC : 10.5.2012 (4-5weeks)

"Tarikh Bendera Merah Dinaikkan"
OCT : 30.9.2012 - 8.10.2012 (CD40)

NOV : 9.11.2012 - 17.11.2012 (CD38)

DEC : 16.12.2012

3rd pregnancy
UPT + : 27.1.2013 (CD43 DPO18)
BERSALIN PADA : 25.09.2013 @ 9.38pm