Wednesday, March 18, 2015

Celoteh Yana : Part 215 - Syahir Jalan2 Port Dickson

Assalamualaikum,



Bila nak pergi bercuti kena fikir tempat apa yang sesuai bawa anak kecik, kena fikirkan keselesaaan dan keselamatan anak. Kalau anak umur 12tahun ke bawah ni memang tempa2 yang sesuai ialah taman permainan, padang yang luas atau pun kawasan yang sesuai.


Kadang2 bula hujung minggu je memang pening nak pergi mana,end up kita pergi taman jela Syahir. Bawak bola sebijik atau pun bawak je dia pergi sana mesti ada macam2 benda dia bole main & tengok. Destinasi kegemaran kitorang dan paling dekat tentu la Taman Layang2, Kepong.


Tapi haritu kitorang lajak jauh sikit, sementelah Syahir dah besar sikit ni saja bawak dia mandi swimming pool & laut pulak, so ke PD lah kita. Kitorang pergi dengan family belah suami. 3 bijik kereta, sewa satu apartment 3 bilik dekat COCOBAY CONDO, PD. 1 malam berharga RM 180 cek in jam 2 ptg cek out jam 12tghri. Tapi kami extend masa cek out ke jam 6 ptg kena tambah RM 60 total nya RM 240. Apartment nya ok la, menghadap swimming pool memang senang & seronok la kan. Bukak sliding door jalan kaki sikit dah bole terjun. Cuma apartment ni tak bole masak ye. Ada satu lagi apartment kami biasa duduk di PD ialah KEMANG INDAH APARTMENT. Yang ni boleh masak. Tapi saja kami cuba COCOBAY pulak nak merasa.


Syahir dapat masuk swimming pool tak nak dah pakai pelampung sebab kaki dia boleh jejak dasar kolam tu. Kedalaman nya cuma 0.45m, berapa kali tenggelam timbul tak serik. Ntah banyak mana dah minum air kolam tu.. selamba je main air lagi. Kami yang risau.


Petang sikit kami jalan tepi pantai, tak jauh pun dari kawasan apartment. Kena naik kereta dalam 5minit dah sampai. Tepi pantai tu kan ada dataran, kat situ ada orang meniaga mainan kanak2, baju seluar pelampung macam2 lah. Syahir lagi berminat dengan kereta mainan yang bole sewa tu, dengan kuda2 yang bawak pelancing round dataran tu. Naik kereta kuda satu round RM 25 kau. . tak mampu mak. huhu. naik kat Titiwangsa baru RM 1 sorang dik. Tapi yela kawasan tarikan pelancong memang mahal sikit kan. Tapi macam mahal sangat rasa nya. Kereta mainan tu standard la sewa nya RM 5/10minit. Syahir bergaya atas motor mainan je, ibu tak belanja pun ssebba Syahir tak pandai lagi nak tekan minyak dan kawal sendiri.







Yang sronok nya jalan2 kat PD ni sekarang kerap dah bole nampak kapal terbang lalu atas kepala sejak KLIA2 dah bukak.. Mungkin laluan nya kat situ. kalau MAS terbang tinggi sikit nampak kecik je, AIRASIA punya nampak besar. Memang happy Syahir dapat tengok setipa 3minit tunjuk kapal terbang lintas atas kepala dia 

Tuesday, March 17, 2015

Celoteh Yana : Part 214 - Kenduri Sepupu @ Dewan Institut Kraf Negara, Templer Park

Assalamualaikum... Biar gambar bercerita pulak :)
Majlis sebelah pihak perempuan, kami pihak lelaki 
8.3.2015



Sebelum ke majlis, ambik gambar dulu dengan adik depan rumah


Dalam dewan sementara tunggu dom makanan dibuka,
sebab kami duduk meja VIP. 


Syahir tak malu, naik pentas pelamin orang main bunga


Kami sekeluarga bergambar pulak


Keluarga Yana, tak cukup 2 adik. Sorang ambik gambar.
Sorang lagi tak ikut ada kelas
En Suami pergi ambik kereta


Syahir dapat gift, sampai 2 sekali dia pegang 



Monday, March 16, 2015

Celoteh Yana : Part 213 - Bawak Syahir Jalan2 ICT

Assalamualaikum...



Syahir ni memang suka tengok lampu, bunga api.. So haritu kitorang decide bawak dia pergi tengok lampu dekat ICT, Shah Alam. Memang suka la dia dapat tengok banyak lampu, padahal masa tu jam dah pukul 11 lebih. Mata dia pun dah kuyu masa perjalanan. Sampai je ICT terus segar mata dia.


ICT sekarang dah besar, last kitorang pergi masa dia baru bukak. Tahun 2011 kot? Memang dah banyak yang berubah... Dulu mana ada parking area, kitorang parking dekat kawasan berpasir tu je. Dulu mana ada kedai makan banyak macam sekarang, ada macam2 restoran. Ada macam2 jenis permainan & tempat boleh jalan. Dah maju. Tambah lagi dah ada tempat mandi tu kan.


Dapat la bawak Syahir naik train budak tu, tapi Yana la kena teman dia naik sebab kecik lagi kan tak selamat kalau naik sorang. Sekali naik RM 5. Dekat 5 round. Bolehla kan yang tu je sesuai dia nak main, besar sikit lagi sok kita main banyak lagi.




Saturday, March 14, 2015

Celoteh Yana : Part 212 - Akikah Muhammad Syahir Naqiuddin

Assalamualaikum...





Alhamdulillah Syahir dah selamat di akikah kan pada 3.1.2015 haritu..
Atok & nenek Syahir sebelah Baba dia yang sponsor akikah sekali dengan 2 sepupu perempuan Syahir, Syaqeera & Sofea. Seekor lembu seberat 100kg lebih telah ditumbangkan. Jemputan pun tak ramai. Tak sampai 500 orang pun.

Untuk gegirl berdua tu ada pelamin sebab diorang buat cukur jambul sekali, Syahir dah bercukur masa dia 2 bulan lebih haritu. Kami strat sibuk pada malam Jumaat lagi.. Buat itu ini, paling banyak kerja mak & pak mertua la. Beli barang kemas sana sini, jemput2 mulut saat akhir.

Kami masak sendiri, gotong royong dengan jiran2, sampai jam 4pg baru siap masak. Tapi Yana pukol 12malam dah tergolek ngan Syahir sebab penat siang tu lari sana sini pergi ambik barang & pergi pasar. Petangnya potong2 bawang semua. Alhamdulillah jugak ramai jiran2 datang tolong. Kalau harap kami anak beranak je memang tak siap kot..huhu.


Kira dah selesai satu tanggungjawab ibu & baba Syahir, sok dah besar sikit kenduri sunat pulak hehehe








Perjalanan Untuk Menjadi Seorang Ibu :)

1st pregnancy
MC : 22.2.2012 (5-6weeks)

2nd pregnancy
MC : 10.5.2012 (4-5weeks)

"Tarikh Bendera Merah Dinaikkan"
OCT : 30.9.2012 - 8.10.2012 (CD40)

NOV : 9.11.2012 - 17.11.2012 (CD38)

DEC : 16.12.2012

3rd pregnancy
UPT + : 27.1.2013 (CD43 DPO18)
BERSALIN PADA : 25.09.2013 @ 9.38pm