Friday, September 26, 2014

Celoteh Yana : Part 204 - Syahir Dah Setahun, Alhamdulillah

Assalamualaikum..



Alhamdulillah... dah setahun Muhammad Syahir Naqiuddin. Sekejap je masa berlalu. Pengalaman bersalin kan dia masih segar dalam ingatan. Ramai yang kata dah boleh tambah adik.. hehe. Apa ingat bagi adik macam beli gula2 kat kedai ke. Insyaallah sampai masa nanti beradik la dia.


Kepada anak ibu, ibu doakan Syahir jadi anak yang soleh, berguna dan membimbing adik2 bila ibu & baba dah takde nanti.

Monday, September 22, 2014

Celoteh Yana : Part 203 - Tukar Susu Lagi (Enfalac A+ -> Bebelac -> Dugro)

Assalamualaikum...



Syahir masa baru lahir dah minum susu Enfalac A+ Step 1 sebab masa tu Yana stress, bsalin czer dgn induce 13jam susu pon tak keluar. Terus cal En.Suami belikan susu apa2 la untuk newborn dalam masa sama Yana picit2 nipple utk bagi jugak Syahir kolostrum awal tu. Alhamdulillah dapat jugak. Tapi nak kenyangkan dia memang tak dapat. Dia nangis je so bancuh gak susu formula.



Syahir terus minum Enfalac A+ sampai umur dia 6bulan lebih. Bulan pertama sampai bulan ketiga minum 1.2kg je sebab campur susu badan. Bulan keempat sampai bulan keenam dah bertambah jadi 3.6kg makna nya 3kotak besar. Sekotak dah rm145 macam tu la. Kali dengan 3, seram gak nak bayar tapi gagahkan jugak demi anak. Nak yang terbaik plus dia dah minum sejak lahir. Kira dah serasi. Tak berani tukar brand lain.


Bila Syahir dah makan solid food, susu minum sama banyak gak. Mana tak montel ! Lepas je 6 bulan, dia cirit birit. Sehari membuang dalam 8-10 kali. Memang kesian sampai melecet bontot dia plus nangis2 masa nak cebok sebab kena sabun kan. Kalau tak sabun macam tak bersih pulak. Krim memang sentiasa sapu lepas cebok.
Yana fikir mesti sebab susu / dia nak besar kata orang tua beralih bulan. So Yana tunggu dekat seminggu lebih tak jugak baik. Dah risau sangat terus terfikir susu punya pasal. Apalagi pergi Manjaku belek2 semua jenis susu baca nutrisi dan khasiat yang ada. Rasa macam Ya Allah susah nya nak buat pilihan. Sebab mana ada jual trial pack, semua standard saiz. Google kat situ gak blog2 mak2 yang pernah tukar susu anak sebab cirit birit. Last2 terbaca kat blog mama Razin&Rania kot pasal susu Bebelac. Dah puas baca, konfiden amik tin kecik dulu. Bebelac Step 1 Rm 22 setin 400g. Dengan harapan semoga Syahir okay boleh terima susu ni.



Dan alhamdulillah lepas seminggu nampak okay, berak okay, dia pon tak reject susu tu. Terus continue sampai lah baru2 ni Syahir demam, cirit birit lagi........ Ibu pening -.-
Apakah nak tukar susu lagi atau nak belajar jalan pulak? Sebab ciri2 tu dah ada. Setiap kali bancuh Bebelac, tak sampai setengah jam minum mesti Syahir berak. Jenis yang berangin tu meletus2 bunyi nya plus terpercik kena baju basah seluar semua. Bocor. Kesian tengok dia walaupon punggung tak melecet tapi mesti pedih lubang tu kan.
Jadi, tukar susu lagi dia pun dah nak setahun minggu depan. Ke Manjaku lagi kita.....


Belek punya belek Yana decide try pek ekonomi, Dugro 1+ perisa Asli. Ikut la prosedur tukar susu macam biasa try susu lama 2x, susu baru 1x dekat 4hari. Nampak okay plus dia pun kenyang lama sikit kalau tido malam.



Semalam Yana try bagi full susu baru, Dugro. Tak berak ko ! Memang dah risau ni, sebab Syahir bangun pagi mesti berak. Pagi ni tak berak. Ah sudah ! Konfirm de masalah. Takpela.. mandikan dia dulu macam biasa, bagi breakfast pastu susu. Tak sampai suku minum dia dah tertonggeng tonggeng sambil merengek. Eh pahal budak ni, dah nangis3 plak pastu. Kompom berak keras ! Yana po dukung dia baringkan atas sofa tolong dia dengan tolak kaki ke perut. Macam posisi cangkung  tula.


Lega akhirnya keluar gak ketulan yang menyeksakan itu..... sian dia. Ibu tambah pening, makna nya kena la gak campur balik sikit susu lama Bebelac tu dengan Dugro ni sampai En.Suami gaji try beli susu lain pulak. Aigooo.. pening2.

#gambar semua mr google punya,

Friday, September 12, 2014

Celoteh Yana : Part 202 - Dah Pandai Baca Buku

Assalamualaikum....




Haritu pergi Mr.Diy saja je belikan Syahir buku bergambar haiwan kecik je rm1.90. Memang dah sesuai kan usia dia nak belajar kenal itu ini.


Dah pandai belek buku. Dah faham kita ajar n tunjuk gambar dalam tu. Dia dah faham kalau yana cakap cat, duck, fish, tiger.. dia paling suka 4 ekor binatang ni je buat masa ni. Tak habis belek muka surat yang sama. Tapi seronokla tiap kali tengok dia sengih je masa kta ajar tu.



Dapat ajar sikit2 pon ok la kan untuk permulaan. Sok2 ajar lagi lama2 dia pandai la. Sekarang pandai dah taknak salam ibu, siap geleng kepala takut bila dah salam ibu tinggalkan dia. Hai la anak !

Saturday, September 6, 2014

Celoteh Yana : Part 201 - Syahir Demam, Mandi Swimming Pool & Ambil Darah

Assalamualaikum....


Syahir start demam minggu ke 3 raya.. hari Khamis. Demam hari pertama suhu bawah 38.4 d.c , masuk hari kedua dah naik sampai 39.5 d.c. bawak klinik kena masuk ubat suppository (melalui dubur tu) sebab tinggi sangat dan dapat ubat demam, antibiotik sebab anak tekak dah nampak bengkak.


Dia pun tak lalu makan, buatkan bubur baru nak jamah. Nasi macam selalu dia makan habis semua di luah balik.
Alhamdulillah baik demam hari Sabtu, Ahad jalan raya rumah NekNyah.
Pagi Isnin naik bintik2 kecik macam ruam start dari dada, melarat sampai kepala n perut. Bawa klinik doc kata bukan campak, ruam ni memang akan keluar lepas baik demam sebab masa demam suhu tinggi so balik bagi air kelapa dua tiga sudu. Alhamdulillah lusa dah takde bintik.




Minggu lepas, cuti sempena Merdeka..
Hari Sabtu & Ahad En.Suami kena kerja jadi kami berdua duduk rumah aje..
Hari Isnin baru berjalan. Bawak Syahir (yang selsema) mandi manda kat kolam budak KLCC. Seronok dia, elok je merangkak pergi tempat lebih dalam. Air dah takat dagu sampai terminum la dia tak heran.. redah jugak nak kejar kawan2 yang ramai mandi manda.
Mandi dalam sejam pastu naik, bilas kami jalan2 masuk KLCC.
Dah boring kami balik ...




Hari ni (Sabtu) Syahir demam semula start pagi Jumaat. Tapi tak panas sangat macam demam tiga minggu lepas. Tapi kami bawa ke hospital sebab demam berulang takut kena denggi, kawasan rumah kami ada 29 kes denggi. Risau ! Masa ambil darah, Syahir berani betul. Langsung tak nangis. Merengek sikit je masa nak cucuk jarum. Dah la mula tangan kanan tak dapat, pindah tangan kiri baru dapat. Sian anak ibu !



Alhamdulillah takde denggi..hanya jangkitan kuman tapi kena repeat datang lepas 2hari kalau masih demam. Doakan Syahir cepat sembuh ye. Sekarang memang musim demam kan, baik kanak2 atau orang dewasa.

Perjalanan Untuk Menjadi Seorang Ibu :)

1st pregnancy
MC : 22.2.2012 (5-6weeks)

2nd pregnancy
MC : 10.5.2012 (4-5weeks)

"Tarikh Bendera Merah Dinaikkan"
OCT : 30.9.2012 - 8.10.2012 (CD40)

NOV : 9.11.2012 - 17.11.2012 (CD38)

DEC : 16.12.2012

3rd pregnancy
UPT + : 27.1.2013 (CD43 DPO18)
BERSALIN PADA : 25.09.2013 @ 9.38pm