Wednesday, October 31, 2012

LESS WORD : Happy Birthday To ME :)






Ye, tanggal 31 bulan 10 tahun 1988 
ialah hari saya dilahirkan..
Dan hari ni genaplah umur Yana 24tahun.
Setahun selepas menjadi isteri orang.
Doakan Yana terus panjang umur, 
di murahkan rezeki dari segi harta dunia dan akhirat.
Di kurniakan anak2 yang soleh dan solehah... Insyaallah.


p/s: Tadi mak bagi ucapan "Semoga dikurniakan anak tahun ni"
eh, buat anak tahun ni, tahun depan keluar.. hahaha..kelakar lah mak ni.
Pagi2 lagi En.Suami, mak ayah dan adik beradik dah wish. Alhamdulillah...


Thursday, October 25, 2012

Celoteh Yana : Part 70 - Yang Mana Satu Idaman Kalbu

Assalamualaikum,








Layan lagu ni, sebab tetiba rasa macam 
megidam pulak nak pakai telefon pintar aka smart phone.

Seronok tengok dah ramai yang ada, 
rasa jeles jugak. Entah kenapa. Tiba2, 

So, dah tanya kat En.Suami, mintak dia sebijik. 
Tinggal lagi berbelah bagi nak yang mana satu..

Samada 




SAMSUNG GALAXY S III yang 
kebabom cantik, hebat dan meletupss tu





atau 


IPHONE 4 S yang smart cutting nya






Koman2 pun, Galaxy Note..



Nak mintak hadiah anniversary kot, 
sebab belum dapat lagi kan.. 
Agak2 melampau tak hadiah nya?? hehee







Monday, October 22, 2012

CONTEST : Pemenang CONTEST MAKAN2 DI GRAND PACIFIC HOTEL KL

Assalamualaikum,



Yana telah membuat cabutan undi sebanyak 3kali, 
cabutan yang terbanyak mendapat cabutan dan
di umum kan pemenang bagi 

CONTEST MAKAN2 DI 
GRAND PACIFIC HOTEL KL ialah, 








Ain, sila tinggalkan EMAIL dalam kotak komen ye ...

TAHNIAH !! :)

Boleh bawak Raees jalan2 







Friday, October 19, 2012

CONTEST : MAKAN2 DI GRAND PACIFIC HOTEL KL

Assalamualaikum semua,


Yana nak buat CONTEST lagi. 
Terbuka kepada semua, terutama nya yang
 tinggal dalam kawasan Kuala Lumpur & 
Selangor dan suka MAKAN !! :)


Okay macam ni, Yana ada extra 1 voucher 
makan2 SET di GRAND PACIFIC HOTEL KL. 

Korang boleh refer link ni ==> STREETDEAL Voucher
Dah nama nya pun extra, mari lah kita berkongsi sama2. 


1st sekali Yana nak bagitahu tentang 
tempat ni, lokasi sederet dengan Dynasty Hotel, 
hotel ni betul2 dekat corner. Yana nak cakap 
dari jalan mana ke jalan mana pun tak pandai. 
Korang boleh google. Yana dah pergi makan 
dengan family haritu, makanan sedap2 belaka. 



Dalam voucher ni, 
kita TAK BOLEH suka2 pilih menu. 
Refer details dibawah :-


Akan diberi 4 jenis hidangan : 
1) AIR = ice lemon tea / coffee / tea
2) SOUP OF THE DAY = hari tu kitorang 
dapat mushroom soup
3) MAIN DISH = PRAWN NOODLE / 
CHICKEN CHOP / PRAWN CHACHA / 
GRILLED FISH CAPERS
4) ICE CREAM = 1 scoop 

Semua hidangan main dish kami order 
KECUALI PRAWN CHACHA sebab 
macam tak menarik je, setakat makan udang. 
hehee.. Overall, makanan sedap, ice lemon tea 
dapat refill dan kami kekenyangan.


Kalau nak pergi lebih dari seorang, 
boleh pergi saja ke kafe dan bayar di sana. 
Murah saja, harga bermula RM 13 ++ seorang. 



Macam mana nak menang voucher ni??

Senang, korang tinggalkan link blog korang 
dan Yana akan buat cabutan bertuah. 
Macam Kak Ina (IntanBerlian) selalu buat tu. 
Tapi Yana sendiri cabut no tu.. hehee.



Contest mula dari harini 18.10.2012 3.40pm. 
Pemenang akan di umumkan pada hari Isnin 22.10.2012... 



NOTE : MAKANAN HALAL ! :)

VOUCHER VALID SAMPAI 
30th NOVEMBER 2012


List joiner 
1) http://akillaibrahim.blogspot.com
2) http://aeenfadzilah.blogspot.com
3) http://intanwandalaara.blogspot.com
4) http://ielahinagiku.blogspot.com










Thursday, October 18, 2012

Celoteh Yana : Part 68 - In A Good Mood :)

Assalamualaikum, 




Yana sihat je harini. dan 
TERIMA KASIH SEMUA ATAS 
UCAPAN SELAMAT HARI LAHIR 
untuk En.Suami, doakan kami bahagia 
hingga akhir hayat. Umur pun makin lama 
makin meningkat, marilah sama2 TINGKATkan 
juga amal ibadah. Dan ye, sepotong kek, 
sekeping kad mahupun sekadar ingatan 
adalah cukup, untuk menunjukkan kita mengingati 
antara satu sama lain. 


Pada kawan2, 
tak kira bila hari lahir anda, hari ulangtahun 
perkahwinan mahupun hari melahirkan, 
Yana ucapkan SELAMAT .. Insyaallah jika 
niat kita baik, Allah swt akan selalu 
makbulkan. Tak kira apa.. 


Amboi, panjang membebel.. hehee.


Okay, sebab harini dalam mod BAIK, 
cuaca pun INDAH (panas terik, sidai baju pagi, 
tengahari ni boleh angkat :) ), 
so Yana nak share gambar je.. Supaya kawan2 
pun masuk dalam mod BAIK, 
GEMBIRA, TENANG dll. 


(rindu saat2 bercuti, bila nak bercuti lagi?? 
hehee.. masih mencari tempat yang sesuai. 
bajet pun kena simpan)



p/s: 16.10.2012, kawan baik saya sejak sekolah rendah, 
berkahwin pada hujung bulan 12 2011 telah selamat melahirkan bayi 
perempuan nya yang cantik selepas bertarung nyawa 11 JAM. 
Putih macam ibu nya, persis wajah bapa nya. 

Nama diberi QASHISH HANANIA (Tarikan yang dikasihi Allah swt). 
Semoga Allah swt terus merahmati keluarga mereka. 

Tuesday, October 16, 2012

Celoteh Yana : Part 67 - Birthday En.Suami

Assalamualaikum,






Inilah birthday boy, semalam 15.10.2012..

Selamat Hari Lahir Sayang.. 
Semoga Dipanjangkan Umur, Murah Rezeki, 
Dikurniakan Kesihatan, Kasih Sayang Dan 
Kejujuran Berpanjangan. Harap2 Umur Baru 
Akan Memberi Lebih Banyak Keceriaan 
Dalam Hidup Awak.. Terima Kasih Kerana 
Menjadi Suami Yang Baik, Yang Selalu Berusaha 
Sediakan Segalanya Yang Terbaik Untuk Isteri Awak.
Insyaallah, Tahun Depan Kalau Allah swt Izinkan,
Kita Sambut Dengan Anak pulak :)




(tak ada sambutan besar-besaran pun, 
Yana just beli kek Secret Recipe sepotong, 
dan minta dia tiupkan lilin nan sebatang... 
jadilah kan, asalkan dia tersenyum seronok ! :))

Monday, October 15, 2012

INFO : Proses IUI


Suntikan Benih Suami (Artificial Insemination)

Rawatan secara 'ar
tificial insemination' adalah satu kaedah 
di mana benih suami yang telah bersihkan/ diproses disuntik 
ke dalam rahim melalui faraj pada waktu isteri sedang subur. 
Proses ini juga digelar dengan nama ‘I.U.I.’(intra uterine insemination).



Siapakah yang perlu menjalani rawatan I.U.I. ?
1. Benih suami kurang, lemah atau bermasalah.
2 . Mandul tanpa sebab-sebab yang diketahui (Unexplained Infertility)
3 . Isteri mengidap penyakit endometriosis tetapi 
saluran fallopian tuidak tersumbat.
4 . Suami lemah tenaga batin, tidak boleh menyetubuhi isteri.



Cara menjalani IUI
1. Mulakan rawatan pada haid hari ke-2 atau ke-3. 
Perlu makan ubat subur clomid 4 biji sehari , selama 5 hari. 

2 . Lepas haid bolih adakan pesetubuhan sehingga hari ke12. 
Berhenti 2 hari sebelum datang klinik untuk scanning bagi 
mengesan pematangan telor.



3. Pada hari subur - hari ke14 - 18.datang keklinik untuk 
buat transvaginal scanning (TVS) untuk mengesan telor- 
berapa telor dan sudah matang atau belum, 
sudah menetas (ovulation) atau belum.
Jika sukar untuk datang untuk buat scan, pilihan lain 
untuk mengesan ;ovulation' atau penetasan telor ialah dengan
 mencatitkan suhu badan BBT sebaik sahaja ubat subur 
dimulakan. Kaedah catit BBT



4. Pada hari penetasan telur berlaku, suami perlu 
mengeluarkan air mani yang akan diperoses di makmal kesuburan, 
lendir dibuang, benih-benih yang paling aktif dan terbaik 
mutunya dipilih dalam 1cc cecair khas.
Bagi suami yang sering bertugas diluar negara, offshore atau 
outsation pada ketika isterinya subur, mereka bolih menyimpan benih 
dalam freezer khas dan bolih digunakan untuk IUI jika perlu.(sperm freezing)



5. Suntikan benih dilakukan melalui faraj dengan menggunakan 
satu tiub plastik ke dalam ruang rahim. Selepas suntikan ia berehat 
selama 30 minit. Hubungan seks masih bolih dilakukan mulai 
keesokan malam berselang2 malam selama 7-10 hari, 
kerana seringkali ada banyak telor yang dihasilkan dengan 
rangsangan clomid dos tinggi.



6. Pasangan digalakkan melakukan persetubuhan 
tiga malam berturut-turut selepas suntikan benih.
Rawatan cara I.U.I. boleh diulang banyak kali mungkin antara 3-6 kali. 
Sebaiknya dilakukan selang 2-3 bulan.



(TransVaginalScan @ TVS)





Anggaran kos ialah RM 700 untuk setiap prosedur IUI
 

Friday, October 12, 2012

Celoteh Yana : Part 66 - SAYS.COM

Assalamualaikum


Semalam terbaca entri Ms Eida aka GEDIK :)
Jeles hokey !
Yana baru start minggu lepas.. 
dapat RM 5.60 je..
Tengok gambar 






Korang tau tak, senang gila nak join SAYS.com ni, 
orang klik2 kita dapat duit.
Lebih kurang macam Nuffnang lah.. 
TAPI , SAYS.com LAGI MUDAH !!
Sebab kita hanya perlu share kan berita / 
cerita yang dah disediakan oleh pihak SAYS.com



ada orang KLIK kita dapat RM 20sen setiap klik.
Kalau kita ajak orang lain join SAYS.com pulak, 
kita dapat RM 5 TETAPI hanya akan masuk 
akaun kita SELEPAS kawan yang kita ajak tadi, d
apat tarik 2ORANG lagi kawan baru 
menggunakan akaun dia (harap2 korang faham)




So, apa lagi, marilah kita ber SAYS.com sekarang !!!



 SIGN UP sebagai ahli 
dan MULA MENCARI DUIT2 ANDA !!! :)
Terima kasih !






GEMPAR !!! Perkahwinan bawah umur yang seakan menjadi TREND sekarang ! JOM TENGOK!!!

NI LINK DIA : http://sy.my/5ail


Thursday, October 11, 2012

INFO : Kesan Waktu Subur @ BBT

Kesan Waktu subur - BBT

Peroses pematangan telor sehingga penetasan/ovulation.

Mulai dari hari pertama haid, sel benih mula dirangsang pertumbuhannya oleh hormon FSH yang dikeluarkan oleh kilang pituitary terletak dalam otak. Hasil ransangan ini , kantung telor/follicle mula dibentuk dan membesar hingga ke saiz 2 cm pada hari k13/14/15. Apabila sudah sampai saiz matang , kilang pituary mengeluar
 hormon LH yang bertindak memecahkan kantung telor dan mengeluarkan benih/ovum , itulah ovulation - perosesnya saperti biji getah terkeluar dari kantungnya pecah dua.





CARTA SUHU BBT

Carta suhu BBT adalah satu kaedah mengesan penetasan telor / ovulation yang paling mudah, tepat dan murah harganya.
Perlu beli alat suhu yang khas , sering digelar ovulation / fertility thermometer yang bolih dibeli difarmasi dan ia disertai dengan kertas carta kosong yang perlu diisi mengikut sukatan suhu yang diukur pagi hari, sejurus sedar dari tidur dan belum melakukan apa2 aktiviti.

Terdapat tiga perkara yang berlaku sewaktu anda akan haid:
1.Pengeluaran hormon haid
2.Penetasan telur
3.Penebalan dinding rahim dan peluruhannya sebagai darah haid

menstrualcycle-web
I. Pengeluaran hormon haid

Kitaran haid mengambil masa 28 hari. Sewaktu tempoh ini berlakunya pelbagai aktiviti serentak yang mengekalkan ciri-ciri dan fungsi-fungsi kesihatan wanita di antara yang terpenting kesuburan.

Haid dikawal oleh otak dan juga sistem endokrin manusia. Sistem endokrin adalah seperti pengutus dari organ ke otak serta balik. Ia memberitahu organ dalam badan apa yang perlu ia lakukan.
Sistem informasi haid terbahagi kepada bahagian-bahagian berikut:
1.Hypothalamus (bahagian belakang otak)
2.Kilang pituitari
3.Kilang ovari


Mula-mula, segala-galanya bertolak dari bahagian belakang otak khususnya di bahagian Hypothalamus. Hypothalamus seperti komputer dan memproses segala data-data yang dihantar ke otak dan menguruskan keseluruhan sistem badan berdasarkan stimulus-stimulus yang diberi. Hypothalamus adalah bahagian bawah otak yang menyambung kepada sistem endokrin iaitu pituitari di dalam otak. Hormon yang penting dari Hypothalamus yang berguna untuk merangsang haid dipanggil Gonadotrophine releasing hormon (GnRH).

Atas pengaruh faktor-faktor seperti emosi dan persekitaran seperti pemakanan, ataupun stimulasi hormon endokrin yang lain di dalam badan, hormon GnRH akan bertindakbalas. Pada awal pusingan haid ia akan mengutuskan signal bahawa sudah sampai masanya untuk bersedia untuk pusingan haid seterusnya. Ia menghantar mesej ke kilang Pituitari.

Di bahagian otak sistem Pitituitari mengeluarkan hormon Lutienizing Hormone (LH) dan Follicle stimulating hormone(FSH). Ia terletak di otak di bahagian tengah bersambungan dengan bahagian hypothalamus dan sebesar sebiji kacang pea. Sepanjang 28 hari kedua-dua hormon ini akan berinteraksi dengan kilang ovari pula yang akan mengeluarkan hormon-hormon estrogen dan progesteron iaitu hormon yang mengekalkan ciri-ciri serta sifat kewanitaan seperti rupa paras, kecantikan, kelembutan kulit dan lain-lain .

Perkembangan fasa-fasa endokrin (hormon-hormon putaran haid)

1. Fasa pembentukan folikular (Follicullar phase)
2. Fasa penetasan (Ovulation)
3. Fasa Luteal (Luteal phase)
1. Fasa pembentukan folikular (Follicullar phase)

Pada hari pertama haid hormon GnRH dirembes oleh Hypothalamus serta merangsang hormon FSH untuk keluar. Apabila hormon FSH sampai ke tahap tertentu ia merangsang beberapa biji telur di kilang ovari. Pada satu tahap lain pula satu telur akan menjadi dominan dan membesar sebagai telur utama dan yang yang lain akan mengecut dan mati yakni mengalami atresia.

2. Fasa penetasan (Ovulation)

Pada hari subur yakni pada pertengahan bulan haid hormon luteinizing hormone atau LH akan memuncak dengan tinggi dan menyebabkan karung folikel yang memegang telur yang dominan itu yang masak menetaskan telur itu keluar dan ia akan ditangkap oleh fimbria iaitu tangan pada rahim.

3. Fasa Luteal (Luteal phase)

Karung telur yang tertinggal selepas telur menetas dipanggil corpus luteum. Ia mengeluarkan progestrone yang sangat kritikal untuk pembentukan dinding rahim sesuai untuk keadaan yang subur untuk kehamilan. Paras hormon progesteron dan estrogen yang tinggi menyebabkan hormon LH dan FSH akan ditekan daripada terus naik. Jika tiada kehamilan berlaku, bermakna paras hormon progestron dan estrogen dalam darah menurun dan corpus luteum itu mengecut dan hilang. Selepas 11-16 hari akibat paras hormon progesteron dan estrogen yang rendah hormon FSH dan LH akan naik semula untuk pusingan haid seterusnya.

II. Penetasan telur

Fasa Folikular

Sewaktu perkembangan hormon GnRH , LH serta FSH berlaku satu proses kritikal yang lain sedang berlaku iaitu telur sedang menyediakan diri untuk menetas. Telur adalah merupakan setengah dari kromosom anda dan tanpanya pembentukan janin tak akan berlaku jika ia gagal menetas. Sewaktu embryogenesis atau penetasan telur, pada permulaan haid Hormon FSH (hormon yang stimulasikan karung telur) akan keluar. Beberapa telur akan terpilih untuk membesar dan satu akan menjadi dominan. Telur ini akan mengeluarkan hormon estradiol iaitu sejenis hormon estrogen dan atas pengaruh hormon ini ia akan makin membesar.

Fasa Penetasan

Bila tiba hari subur yakni sewaktu hormon LH memuncak pada hari ke -14 karung telur itu akan pecah dan menetaskan telur.

Fasa Luteal

Sel-sel karung telur yang tertinggal akan membentuk menjadi corpus luteum. Karung corpus lutuem ini seterusnya akan merembeskan hormon progestron,corpus lutuem yang merangsang dinding rahim untuk menebal untuk kehamilan yang boleh berlaku. Jika tiada janin terjadi, ini mengecut melalui proses atresia kerana paras estradiol dan progesteron makin berkurangandan meresap serta hilang dalam darah.

III. Penebalan dinding rahim dan peluruhannya sebagai darah haid

Darah haid terdiri daripada darah segar dan yang beku serta tisu-tisu dinding rahim. Haid berlaku untuk membuang sel-sel dan tisu dari dinding rahim supaya setiap bulan bahagian dalam rahim wanita subur untuk satu kehamilan. Jika ia tidak berlaku sel-sel dinding rahim pasti luruh kecuali ada penyakit atau gangguan hormon. Dinding rahim dikenali sebagai lapisan endometrium.

Fasa Proliferatif (Proliferative phase)

Sewaktu fasa pertama yang juga dikenali fasa folikel ia bermula selepas haid habis sehingga tarikh telur menetas lapisan endometrium mengalami stimulasi oleh rangsangan estradiol yang dirembes oleh telur yang sedang matang. Tisu-tisu dan kelenjar-kelenjar endometrium makin menebal.

Fasa Sekreteri (Secretory phase)

Fasa ini juga dikenali fasa luteal. Ia bermula selepas telur menetas sehinggalah haid seterusnya. Pada peringkat ini karung telur yang merembeskan progestrone mengekalkan tahap penebalan endometrium serta kelenjar akan merembeskan mucus dan glycogen. Jika tiada kehamilan berlaku corpus luteum akan mati dan hilang serta paras estradiol dan progesteron pun turun.

Fasa Haid

Akhirnya dinding rahim luruh kerana tiada progesteron untuk mengekalkan kesuburannya. Dinding rahim terdiri yang daripada darah dari arteri serta urat , tisu-tisu kelenjar dan tisu endometirum, sel pembuluh darah merah, leukocytes akan keluar melalui cervix (pintu rahim) sebagai darah haid.

Wednesday, October 10, 2012

Celoteh Yana : Part 65 - Dah Buat Keputusan

Assalamualaikum,


Yana dah fikir masak2. Yana kena stop TTC, 
bukan stop ML tau.. Stop buat baby je. 
Ikutkan harini CD 11, tinggal sehari dua je 
lagi untuk Ovulate. 


Sebab apa?

Pertama sebab, Yana nak jumpa 
doktor pakar dulu, sahkan keadaan kesihatan 
rahim badan dan lain2,Yana taknak terus2 
pregnant tapi nanti tak jadi jugak. Sekurang2 nya 
Yana ada buat check up dulu sebelum pregnant balik. 
Macam yang Mrs Lurve suggest :)
Bukan apa, Yana dah trauma, takut dan tak 
sanggup nak dengar lagi perkataan 
Dan fresh blood... Sangat trauma ! 
Insyaallah Yana akan pergi hospital Sabtu ni, 
untuk set appointment dengan pakar dan 
minta pendapat dia lebih lanjut. 
boleh je nak terus pregnant, pastu jumpa 
doktor pakar, tapi Yana rasa baiklah kita 
"sediakan payung sebelum hujan".

Kedua, En.Suami baru bertukar kerja bulan lepas, 
adi kewangan agak sedikit kelam kabut. 

Ketiga, tempat kerja Yana hanya Yana 
seorang bekerja sebagai admin, yang lain 
semua keluar ke site.
Jadi, kalau Yana disahkan pregnant, 
mungkin Yana nak ambil cuti 3bulan tanpa gaji. 
Yana nak cadangkan pada bos, kalau boleh 
ambil seorang admin baru, belajar kerja Yana, 
dan Yana boleh cuti senang hati. Kalau nak 
berhenti terus lepas tu pun dah tak payah fikir. 
Pandai2 lah dia.

Keempat, kami masih belum mempunyai rumah. 
Sekarang tinggal dengan mertua, 
Yana nak sediakan rumah yang selesa dulu, 
untuk kami anak beranak. 

Kelima dan seterus nya, masih berpusing 
dalam otak, tak tertulis.. heheee..

Jadi nya, Yana akan start TTC bulan 1 tahun depan. 
Kira baby 2013 lah :) Insyaallah.

Dan pada kawan2 yang TTC, good luck ! 
Yana selalu mendoakan kawan2. 
Terima kasih sebab selalu jadi kawan yang baik !

Monday, October 8, 2012

INFO - PCOS

Polycystic Ovarian Syndrome (PCOS) dan Kesan Terhadap Kesuburan



(sumber : Google)


Polycystic ovarian syndrome atau nama singkatanya PCOS adalah masalah perubatan dimana ovari anda bertindak secara tidak normal yang menyebabkan terjadinya masalah haid tidak teratur, tiada haid dan masalah infertiliti. PCOS adalah diantara penyebab utama ketidaksuburan dan terjadi pada sekitar 5 hingga 10 peratus wani
ta pada usia reproduksi.

Gejala PCOS boleh terjadi seawal puberti, iaitu ketika haid pertama kali bermula. Ia disebabkan oleh ovari yang gagal merembeskan hormon dalam kuantiti yang sepatutnya dan berlakulah ketidak seimbangan hormon yang menyebabkan tumbesaran folikel terbantut dan gagal mengeluarkan telur. Walaubagaimanapun kebanyakkannya gejala PCOS berlaku lebih perlahan lahan dan berperingkat- ringkat dan menjadi lebih ketara apabila meningkat usia.

Gejala PCOS mungkin termasuk:

1) Menstruasi yang tidak teratur atau tiada langsung sampai berbulan bulan
2) Peningkatan bulu pada badan dan muka (juga dikenali sebagai hirsutism)
3) Jerawat
4) Gelap warna kulit di sepanjang leher, ketiak, celah kangkang, dan di bahagian dalam paha
5) Masalah Obesiti
6) Jangkitan kulat vagina
7) Masalah kencing manis





Apa kesan PCOS terhadap saya dan bagaimana Ia mempengaruhi kesuburan Saya?

Masalah PCOS selalunya berpunca dari kelenjar pituitari lagi. Kelenjar pituitari yang terletak pada otak adalah kelenjar utama badan manusia yang memainkan peranan dalam mengawal rembesan hormon untuk seluruh tubuh kita. Disebabkan ketidaknormalan pada kadar rembesen hormon LH dan FSH dari pituitari, folikel folikel yang membentuk pada awal kitaran haid gagal matang, menyebabkan telur tidak dilepaskan dan ovulasi tidak berlaku. Disebabkan tiada ovulasi, kadar rembesan hormon progesteron menjadi rendah dan tidak seimbang dengan hormon tahap hormon lain seperti estrogen dan androgen. Progesterone adalah hormon yang penting untuk memastikan kitaran haid yang normal.

Kekurangan hormon progestrone menyebabkan haid tidak teratur atau tiada langsung kadang kadang berbulan bulan lamanya. Bila haid bermula, pengidap PCOS selalunya akan mengalami haid yang banyak dan sakit senggugut yang melampau disebabkan oleh tisu tebal dan darah yang terkumpul akibat dari haid yang lewat.

PCOS juga menyebabkan konsentrasi yang lebih tinggi hormon lelaki (androgen) menyebabkan ramai pengidap PCOS mengalami bulu badan yang berlebihan.

Disamping itu, ramai pengidap PCOS mengalami tahap insulin yang tinggi yang boleh menganggu tumbesaran folikel menyebabkan follikel gagal matang terjadilah cyst cyst kecil pada ovari . Cyst cyst yang terlalu banyak akan menyebabkan ovari menjadi bengkak dan ini boleh dilihat pada ujian Ultrasound.

Siapa yang Berisiko? Apa Punca PCOS?

Wanita dengan PCOS sering mempunyai ahli keluarga yang mempunyai masalah yang sama dan ia dikaitkan dengan masalah genetik. Ini bermakna bahawa jika anda mengalami PCOS, kemungkinan besar anda ibu dan saudara perempuan yang lain juga mengalami PCOS. Sekiranya anda mempunyai anak perempuan, ada berkemungkinan yang anak anda juga mendapat masalah yang sama.















Friday, October 5, 2012

Celoteh Yana : Part 62 - TTCian GENG :)

(sticky post)


Assalamualaikum,




Pada kawan2 yang sedang 
TRYING TO CONCEIVE (TTC), 
sila tinggalkan LINK anda dalam kotak komen 
di bawah. Supaya Yana boleh 
follow anda. Sama2 kita dapat share ilmu nanti :)

Tak kisahla TTC ke berapa pun, janji TTC 




Sila sebarkan ye, mungkin ada di antara 
mereka yang tidak baca blog Yana.

UPDATE !!
Kawan2, sama2 TTC :)

1) eMMe
2) Pn Susu
3) Nissa Kawaii

Ramai lagi yang Yana dah follow, nanti Yana ajak dorang sekali





Sekian, terima kasih.

Thursday, October 4, 2012

Celoteh Yana : Part 64 - Tanya Sama Doktor

Assalamualaikum,



Kalau ikutkan, Yana dah dekat 3 bulan 
tak period. Sangat risau HORMON punya 
pasal lah apa lagi. 


Last sekali datang masa bulan June hari tu, 
tu pun sebab makan Biodex. 
Bila dah stop Biodex, tak period dah. 
Haiss.. Tapi sejak Yana makan 
Alhamdulillah, period dah datang :)


Setelah lama ku menunggu. 
Masa hari pertama Yana minum pati delima, 
rasa nya masam ! Dah lama2 okay lah jugak, 
masih masam lagi..hehee. 
MENARIK NYA, 
hari ke 4-5 minum pati tu, Yana rasa SENGAL2 
KAT BAHAGIAN ARI2 sebelah kiri. 
Orang kata nak OVULATE.. Atau telur nak keluar. 
Maksud nya kalau tak di senyawakan, 
akan keluarlah sebagai period. 
Kalau disenyawakan, jadilah baby... 
Tapi Yana wat tak tahu jelah kan, 
dua hari jugakla rasa sengal2 sikit. 
Mungkin juga Pati Delima ni bantu 
betulkan balik apa yang tak betul dalam 
rahim Yana ni. Dan hari ke 8 dah mula 
keluar brown spot..Sampai hari ke 10 
iaitu 30.9 darah merah keluar.. 
Seronok sangat rasa nya sebab takdelah rasa 
stress je tak period2 kan. Dan bila dah 
period mula lah nak merancang, untuk baby.. 



dan Yana dalam dilema, 
pasal pernah 2x gugur, pastu ini 1st period 
lepas 3bulan tak period. So Yana email 
DR SUHAIMI tanya dia pasal ni 


saya dah keguguran 2x tahun ni, terakhir awal bulan 5. 
Selepas tu period bulan 6, lepas tu sampai hujung bulan 9 tak period. 
30.9 baru datang balik, itu pun sebab minum PATI DELIMA. 
Sekarang, perlu ke saya tunggu 3X PERIOD atau tak perlu kalau nak hamil semula? Atau boleh terus mencuba lepas darah kering? Mohon bantuan doktor jawab kan. 


Alhamdulillah, doktor tak sibuk, dia balas email Yana 

Tidak perlu tunggu. Bolih saje pregnant kalau dah bersedia. Pregnant saje terus jumpa pakar untuk bantuan untuk mengurangkan risisko miscarriage .



Jadi apa pendapat kawan2 ? 
Boleh kah Yana mencuba SEJURUS 
habis period??? heheee (soalan gatal ni)




Wednesday, October 3, 2012

Celoteh Yana : Part 63 - Hadiah Dah Sampai :)

Assalamualaikum,



Pagi tadi, masa tengah blogwalking
ada sorang mamat poslaju datang ketuk pintu.. 
Dah dapat agak, mesti hadiah dah sampai :)


Hadiah apa? Hadiah menang contest 


Lepas je mamat poslaju tu keluar, 
tersenyum sendiri sambil belek depan 
belakang sampul tu.. hehee.. 
Tak sabar nak bukak ! Amik gunting, 
zaasss, dengan pantas nya mengoyakkan sampul.


Taraaaaaa ....






Dapat STOKIN gambar harimau (CUTE!!!!), 
pouch kecik logo KOREA dan 
of course KEYCHAIN KOREA...


waaaaaaa, SERONOK sangat ! 
Takyah gi Korea pun dapat hadiah Korea.. 
haha. Menguatkan semangatku nak 
menjejakkan kaki ke bumi Winter Sonata lah ! 
Insyaallah ada rezeki nanti nak pergi. 
Bawak baby sekali, macam Kak Aton bawak Helena :)


TERIMA KASIH KAK ATON
YANA SUKA SANGAT HADIAH TU,,,,
Semua cantik !! Sampai sekarang 
senyum sorang2.. sambil belek hadiah ... 
hehehee.. nanti ada buat contest 
lagi mesti Yana join ! 
(sapa2 ada buat contest, 
ajaklah saya..mesti saya join.hehe)




Tuesday, October 2, 2012

Celoteh Yana : Part 61 - Blog Aku Bukan Bidadari :)

Assalamualaikum,,



Blog Yana ni selalu dapat referral dari 
Blog Aty_Fared (Aku Bukan Bidadari)  :)
KEBANYAKAN NYA datang jenguk 
sini dari blog kak Aty..


(sorry kak Aty, mohon halal copy & paste header)



Siapa kak Aty? Mesti ramai yang kenal. 
Dia dah lama start blogging, dari January 2010, 
ertunangan dia pada 12.1.2010 kira permulaan
 cerita tentang blog dia. 
Blog bridal to be lah pada mula nya.. 
Kalau baca dari mula2 kak Aty buat blog, 
blog dia memang funky. Ada tulisan kecik besar, 
warna warni.. Dia kahwin pada 18 September 2010 , 
dan di sahkan hamil pada December 2010..
tapi keguguran pada January 2011 di usia 
kandungan 13 minggu. Belum rezeki lagi 
kata orang. Sedangkan Yana pun ada sejarah 
keguguran. Kita tak tahu apa Allah dah aturkan 
dalam hidup kita. Kita kan pelakon sahaja ..


Tapi dengan izin Allah swt, 
kak Aty kembali pregnant pada September 
tahun yang sama ! :)
Alhamdulillah, harap Yana pun akan dapat 
berita gembira tu satu hari nanti .


dan setelah mengandungkan selama 9bulan ++, 
kak Aty selamat melahirkan seorang bayi lelaki 
yang sihat pada 18 April 2012 .. Seronok kan ! 
walaupun kak Aty terpaksa bersalin secara 
Caesarean tapi Alhamdulillah, baby sihat dan 
diberi nama Qaleef Eeman Bin Mohd Farid. 


Sekarang, kak Aty melalui fasa2 menjadi ibu, 
mempelajari hari ke hari menjadi ibu yang baik 
dan mahukan yang terbaik untuk anak dia.. 
kak Aty ambil keputusan jadi suri rumah 
sepenuh masa, jaga sendiri Qaleef di rumah. 


Pembaca blog Yana yang masih belum kenal
kak Aty, pergi lah singgah2 ye.. Kak Aty ada
share banyak info jugak untuk ibu2 baru..
Sama2 lah boleh belajar. Yang lama tolong
yang baru, dan yang baru cedok ilmu dari orang lama :)



Dan Yana berterima kasih pada sahabat2 
blog kak Aty, sudi singgah ke blog Yana yang biasa2 ni.. 

Andai ada tersilap kata, minta maaf ye :)

Perjalanan Untuk Menjadi Seorang Ibu :)

1st pregnancy
MC : 22.2.2012 (5-6weeks)

2nd pregnancy
MC : 10.5.2012 (4-5weeks)

"Tarikh Bendera Merah Dinaikkan"
OCT : 30.9.2012 - 8.10.2012 (CD40)

NOV : 9.11.2012 - 17.11.2012 (CD38)

DEC : 16.12.2012

3rd pregnancy
UPT + : 27.1.2013 (CD43 DPO18)
BERSALIN PADA : 25.09.2013 @ 9.38pm