Thursday, October 4, 2012

Celoteh Yana : Part 64 - Tanya Sama Doktor

Assalamualaikum,



Kalau ikutkan, Yana dah dekat 3 bulan 
tak period. Sangat risau HORMON punya 
pasal lah apa lagi. 


Last sekali datang masa bulan June hari tu, 
tu pun sebab makan Biodex. 
Bila dah stop Biodex, tak period dah. 
Haiss.. Tapi sejak Yana makan 
Alhamdulillah, period dah datang :)


Setelah lama ku menunggu. 
Masa hari pertama Yana minum pati delima, 
rasa nya masam ! Dah lama2 okay lah jugak, 
masih masam lagi..hehee. 
MENARIK NYA, 
hari ke 4-5 minum pati tu, Yana rasa SENGAL2 
KAT BAHAGIAN ARI2 sebelah kiri. 
Orang kata nak OVULATE.. Atau telur nak keluar. 
Maksud nya kalau tak di senyawakan, 
akan keluarlah sebagai period. 
Kalau disenyawakan, jadilah baby... 
Tapi Yana wat tak tahu jelah kan, 
dua hari jugakla rasa sengal2 sikit. 
Mungkin juga Pati Delima ni bantu 
betulkan balik apa yang tak betul dalam 
rahim Yana ni. Dan hari ke 8 dah mula 
keluar brown spot..Sampai hari ke 10 
iaitu 30.9 darah merah keluar.. 
Seronok sangat rasa nya sebab takdelah rasa 
stress je tak period2 kan. Dan bila dah 
period mula lah nak merancang, untuk baby.. 



dan Yana dalam dilema, 
pasal pernah 2x gugur, pastu ini 1st period 
lepas 3bulan tak period. So Yana email 
DR SUHAIMI tanya dia pasal ni 


saya dah keguguran 2x tahun ni, terakhir awal bulan 5. 
Selepas tu period bulan 6, lepas tu sampai hujung bulan 9 tak period. 
30.9 baru datang balik, itu pun sebab minum PATI DELIMA. 
Sekarang, perlu ke saya tunggu 3X PERIOD atau tak perlu kalau nak hamil semula? Atau boleh terus mencuba lepas darah kering? Mohon bantuan doktor jawab kan. 


Alhamdulillah, doktor tak sibuk, dia balas email Yana 

Tidak perlu tunggu. Bolih saje pregnant kalau dah bersedia. Pregnant saje terus jumpa pakar untuk bantuan untuk mengurangkan risisko miscarriage .



Jadi apa pendapat kawan2 ? 
Boleh kah Yana mencuba SEJURUS 
habis period??? heheee (soalan gatal ni)




10 comments:

Juliet said...

Good luck! :)

akilla ibrahim said...

kalau dah doc kata ok, boleh ler tu..hehehe..semoga berjaya.

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

nervous lah.. Tak suka dengar THREATENED ABORTION .. Dah naik trauma !

Kila : dapat tak Yana inbox kat FB?

IntaNBerliaN said...

boleh lah kot dah doc ckp blh :-)

akilla ibrahim said...

yana ada inbox sumthing kat fb kila ke?xda r yana.

Mrs Lurve said...

sbnrnya pd pendapat peribadi sy, kalo yana nk plan preggy semula, better jumpa doc seniri, sbb sy masa nak peknen pun jumpa doc jgk, tnya ok ke if sy nak preggy semula, after doc check..doc ckp bg masa utk rahim kuat dan sembuh dulu..then try semula after 3 months. sbb ketahanan rahim kita xsama mcm org lain, skdr pendapat sj nie.

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Mrs Lurve : Yana pun ada fikir camtu. Akan jumpa doktor dalam masa terdekat. Terima kasih tau :)

NawaLatisya said...

Salam,

Saya pun pernah gugur 2x dlm masa setahun..yg pertama kene DnC tapi yg kedua masih diperingkat awal...keluar seperti period.

Sampai skang masih mencuba untuk pregnant. =)

Nina Aman said...

Yana, berkesan eh pati delima tu? ni yg nk try jugak cepat2...lame sgt cik period x jumpa kita...)=

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

nina : ikutkan saya hari tu, dekat 2minggu kua lah period. keberkesanan dia bergantung pada orang jugak. cuba lah mana tahu kot ada rezeki.. susah kan kalau period irregular

Perjalanan Untuk Menjadi Seorang Ibu :)

1st pregnancy
MC : 22.2.2012 (5-6weeks)

2nd pregnancy
MC : 10.5.2012 (4-5weeks)

"Tarikh Bendera Merah Dinaikkan"
OCT : 30.9.2012 - 8.10.2012 (CD40)

NOV : 9.11.2012 - 17.11.2012 (CD38)

DEC : 16.12.2012

3rd pregnancy
UPT + : 27.1.2013 (CD43 DPO18)
BERSALIN PADA : 25.09.2013 @ 9.38pm