Saturday, September 6, 2014

Celoteh Yana : Part 201 - Syahir Demam, Mandi Swimming Pool & Ambil Darah

Assalamualaikum....


Syahir start demam minggu ke 3 raya.. hari Khamis. Demam hari pertama suhu bawah 38.4 d.c , masuk hari kedua dah naik sampai 39.5 d.c. bawak klinik kena masuk ubat suppository (melalui dubur tu) sebab tinggi sangat dan dapat ubat demam, antibiotik sebab anak tekak dah nampak bengkak.


Dia pun tak lalu makan, buatkan bubur baru nak jamah. Nasi macam selalu dia makan habis semua di luah balik.
Alhamdulillah baik demam hari Sabtu, Ahad jalan raya rumah NekNyah.
Pagi Isnin naik bintik2 kecik macam ruam start dari dada, melarat sampai kepala n perut. Bawa klinik doc kata bukan campak, ruam ni memang akan keluar lepas baik demam sebab masa demam suhu tinggi so balik bagi air kelapa dua tiga sudu. Alhamdulillah lusa dah takde bintik.




Minggu lepas, cuti sempena Merdeka..
Hari Sabtu & Ahad En.Suami kena kerja jadi kami berdua duduk rumah aje..
Hari Isnin baru berjalan. Bawak Syahir (yang selsema) mandi manda kat kolam budak KLCC. Seronok dia, elok je merangkak pergi tempat lebih dalam. Air dah takat dagu sampai terminum la dia tak heran.. redah jugak nak kejar kawan2 yang ramai mandi manda.
Mandi dalam sejam pastu naik, bilas kami jalan2 masuk KLCC.
Dah boring kami balik ...




Hari ni (Sabtu) Syahir demam semula start pagi Jumaat. Tapi tak panas sangat macam demam tiga minggu lepas. Tapi kami bawa ke hospital sebab demam berulang takut kena denggi, kawasan rumah kami ada 29 kes denggi. Risau ! Masa ambil darah, Syahir berani betul. Langsung tak nangis. Merengek sikit je masa nak cucuk jarum. Dah la mula tangan kanan tak dapat, pindah tangan kiri baru dapat. Sian anak ibu !



Alhamdulillah takde denggi..hanya jangkitan kuman tapi kena repeat datang lepas 2hari kalau masih demam. Doakan Syahir cepat sembuh ye. Sekarang memang musim demam kan, baik kanak2 atau orang dewasa.

2 comments:

Halimaton Hanafee said...

ha kan betul ...ana yana pun dah besar...hehe...eh dulu akak ada tgk dia macam semangat jek badn...ni penangan demam lah ni ekk bdn jd kurus....kesian dia..moga cepat sembuh ye syahir...

eMMe said...

syian syahir demam yea... mmg risau kalo anak asyik la demam, same la cam twin... la ni tak demam dah..bukan la takde demam langsung.. tu sebelum kasi twin makan Qaseh Junior, Alhamdulillah.. amalkan dan istiqamah.. lega hati mama dia ni...
try la bagi Syahir, kalo Syahir lom stahun kasi stengah sudu je... InshaAllah...

Perjalanan Untuk Menjadi Seorang Ibu :)

1st pregnancy
MC : 22.2.2012 (5-6weeks)

2nd pregnancy
MC : 10.5.2012 (4-5weeks)

"Tarikh Bendera Merah Dinaikkan"
OCT : 30.9.2012 - 8.10.2012 (CD40)

NOV : 9.11.2012 - 17.11.2012 (CD38)

DEC : 16.12.2012

3rd pregnancy
UPT + : 27.1.2013 (CD43 DPO18)
BERSALIN PADA : 25.09.2013 @ 9.38pm