Wednesday, April 17, 2013

Celoteh Yana : Part 133 - Senarai Keperluan Untuk Bakal Ibu & Bayi

Assalamualaikum,



Semalam dok search kat google pasal benda2 nak kena beli untuk menyambut kelahiran anak yang lahir ke dunia. Dan yana dah list kan serba sedikit... Keperluan2 seperti di bawah :-

A. PAKAIAN / TIDUR 
1. Baju Lengan Panjang & Seluar Panjang
2. Baju Lengan Pendek & Panjang
3. Baju Lengan Pendek & Seluar Pendek 
4. Rompers
5. Barut baby 
6. Bengkung baby 
7. Set Sarung kaki  & tanggan 
8. Sarung Kaki 
9. Tuala Kecil 
10. Tuala Besar 
11. Topi 
12. Lampin Bayi
13. Pampers ( New Born ) 
14. Selimut Baby 
15. Sapu tangan kecil 
16. Bantal kepala & Peluk
17. Tilam & sarung
18. Kelambu 
19. Buaian & Kain Buaian 
20. Lapik baju (BIP)

B. PERALATAN MANDI
1. Bakul Barang Mandian 
2. Baby bath 
3. Baby Shampoo
4. Besen Mandi baby
5. Putik Kapas
6. Tikar Getah 
7. Bakul Baju Kotor
8. Minyak Rambut

C. PENJAGAAN DIRI  
1. Bakul Peralatan diri
2. Minyak Yuyi cap limau
3. Minyak Telon 
4. Tisu Lembab 
5. Vicks
6. Losyen Baby 
7. Sikat
8. Set ketip kuku
9. Krim lampin 
10. Tiub sedut hingus
11. Bedak baby 
D. MAKAN BABY
1. Botol Susu Kecil 
2. Botol Susu Sederhana 
3. Botol Susu Besar
4. Susu Tepung
5. Puting susu spare
6. Puting kosong
7. Pembersih botol susu 
8. Termos
9. Tupperware susu
10. Botol air masak 
E. BARANG BERJALAN
1. Stroller
2. Baby car seat
3. Diaper bag (Daddy)
4. Travelling tilam set

F. LAIN-LAIN BARANG
1. Bottle Warmer
2. Electric Steam Steriliser 
3. Double electric brestpump
4. Bakul Baby
5. Beg Pakaian Baby 
6. Sealing Clips 
7. Tongs
8. Bouncer
9. Deep freezer
G. KEPERLUAN MAMA
1. Kain batik
2. Stokin 
3. Maternity Pad 
4. T-shirt 
5. Bra 
6. Underware
7. Alatan mandi
8. Selipar
9. Yasin 
10. Bantal menyusu
11. Bengkung
12. Buku merah
13. Seluar longgar





Melihatkan senarai di atas,,, rasa macam nak pengsan pun ada memikirkan berapa banyak $$$$$ yang perlu dibelanjakan. Dan macam biasa, kita beli sikit2 dulu.. Yang utama nya ialah pakaian baby, dan keperluan berpantang ibu... Kalau stroller, bouncer etc tu boleh dibeli kemudian atau mengikut keperluan dan kemampuan... PHEW ! Tapi orang kata setiap anak ada rezeki masing2 kan.. Insyaallah ada jalan nya :)






















12 comments:

sweet tooth said...

Insya Allah...ada rezeki anak tu...(panjang gak list ni ye...heheheh)

Nurul Husna said...

yela yana..takut bila tgk kena prepare sume barang ni..byk pitih keluar nanti..sbb tu kita kena ada tabung anak.. :)

Nurul Ilyani said...

yana, try to avoid using buaian n pacifier :)

Mooniqueen said...

ala yang agak mana yg penting je dulu beli.. nak beli bende sekaligus memang fengsannn la gamaknya.. kalau banyak duit xde hal, pilih sajaaa ;)

Iela Fazielah said...

YANA.. 1ST BABY mmg terasa berbelanja.. tp jgn risau..carseat n stroller benda paling last bl... nnt lepas abis pantang ms 1st outing dgn baby br bl stroller tu semua...kalau nak bl brg baby murah..gi je baby expo.. semua murah2... brg kita yg penting set bersalin n baju menyusu je.. tp duit lepas bersalin mmg kena sedia byk.. terutama nak byr org urut, bl suppliment lain cth kalau ter c-zer nak bl gamogen, pati ikan haruan. kira duit byk habis ms dlm pantang la... makan kita pun kos jugak.. tu biar hubby kamu yg tanggung ok...

owh.. akak sgt menggalakkan kamu menyusukan anak dr bg anak susu tepung... mulakan tanam azam skrg, bykkan berdoa semoga susu badan byk.. dan dah boleh melabur utk bl set pam bersalin yg bagus dan botol susu semua... nnt.. baby dah deliver.. kamu akan rasa byknyer belanja bila stat hantar ke baby sitter...

sory byk coloteh.. justkongsi pengalaman dr ibu yg dah beranak 3 ni...huhu

iietamalek said...

dah buat dah yer yana..senang sikit kan nak monitor keperluan baby..

Bella Amanda said...

Thanks yana sebab bagi info2 ni,senang sikit xyah susah payah nk google sna sni..

::EIDA:: said...

bila lah ida boleh buat list ni dalam belog. hehehhehehe

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Sweet Tooth : memang panjang :)

Husna : takut pun kena hadapi ooohh

Ilyani : Insyaallah.

MQ : yelah, kena list down mana yang penting.. kurang penting kemudian saja

Iela : Terima kasih... memang dah berazam nak susu kan anak dah simpan duit utk pump etc,, insyaallah

Ieta : ha ah kak.. dah beli sikit2. takut suami terkejut nanti.. hehe

Bella : sama2 :)

Eida : insyaallah ada rezeki Allah swt bagi nanti, wat masa ni draft dulu.. hehee

Fifi Nadhrah said...

fifi dulu beli sikit2 danbuat jadual.. da beli tick.. kalau tak buat macam tu takut terllebih beli.. baju pon ade quantity fifi buat.. jgn sampai membazir da la..

lagi satu kan.. stroller tak payah beli dulu.. macam fifi.. tak pakai pon stroller.. lagi suke pakai carrier.. lagi dekat anak dengan kite..

kechixx hussain said...

baju baby tu jangan beli banyak sangat..sebab baby cepat je membesar..nanti rugi kalau pakai kejap..hehehe..

cenderamata dari hati said...

layari http://cenderamatadarihati.blogspot.com

hamper barangan bayi pada harga berpatutan..utk diri sendiri @hadiahkan kpd kenalan..

maaf tumpang iklan

(alat senaman utk kempiskan perut pun ada dijual..kegunaan lps besalin nti..kurus kembali)

Perjalanan Untuk Menjadi Seorang Ibu :)

1st pregnancy
MC : 22.2.2012 (5-6weeks)

2nd pregnancy
MC : 10.5.2012 (4-5weeks)

"Tarikh Bendera Merah Dinaikkan"
OCT : 30.9.2012 - 8.10.2012 (CD40)

NOV : 9.11.2012 - 17.11.2012 (CD38)

DEC : 16.12.2012

3rd pregnancy
UPT + : 27.1.2013 (CD43 DPO18)
BERSALIN PADA : 25.09.2013 @ 9.38pm