Friday, May 25, 2012

Kehamilan Sulung : Episod 3 (Pendarahan)

(update 22.2.2012)


Hari ini (22.2.2012) bangun pagi macam biasa..
Buat sarapan En.Suami, sediakan apa yang patut dan lepas En.Suami
pergi kerja Yana pulak bersihkan diri untuk pergi kerja..

Cek lagi panties, tengok ADA LAGI BROWN SPOT TU !!
.. memang risau sangat la masa tu. 
Tapi terpaksa buat2 tak tahu sebab dah terlambat nak pergi kerja..

masuk ofis bertambah rasa tak sedap hati , sebab terasa ada "PENGELUARAN'
dari MissV.. terus masuk toilet cek, BROWN SPOT + sedikit DARAH MERAH.

Ye, saya ulang DARAH MERAH...wwwuuuuuuu sedih3!! sebab doktor cakap
selagi takde darah keluar, chance untuk kandungan selamat adalah tinggi.. 
Tapi kalau dah keluar, chance 50/50 !!! Apakah dugaan yang Allah bagi ni..
(terasa berdosa juga sebab mempersoal kerja Allah swt)


Cuci Miss V bersih2, sambil tenangkan fikiran, continue buat kerja ofis yang
melambak ni, campur stress penat sakit pinggang sume.. Dalam jam 11 pagi camtu,
terasa HEAVY FLOW dari Miss V.. Ya Allah !! sekali lagi eprgi bilik air tengok dah 
PENUH pantyliner dengan DARAH !!!...  Nak nangis jeeee rasa nya 


Terus sms bos, kata saya nak 1/2 day kerja harini, bergegas pergi hospital ..
Beratur lama nya dekat Emergency room tu, lebih kurang 2 jam baru saya dipanggil.

Darah masih mengalir, dalam masa 2jam tu setiap 15minit saya cek pantyliner..
Dan tukar kalau penuh.. Perasaan masa tu memang tak boleh digambarkan..
Sedih, kecewa, marah, takut semua ada la.. complete set orang kata.


Masa dipanggil masuk ke bilik rawatan, doktor pelatih tanya itu ini saya pun citer la..

Dan kena tunggu lagi, untuk jumpa doktor terlatih pulak..

Tunggu lagi lebih kurang 1jam setengah, baru dipanggil...

Doktor Terlatih : Ye Miss, ada apa masalah? 

Yana : Errr, saya pregnant dalam 5-6 weeks. Scan tak nampak dan 2 hari ni ada 
Brown spot keluar dan harini start fresh blood.. Banyak juga, 2,3kali salin pantyliner penuh.

Doktor : errmm, keadaan ni, dipanggil "threatened abortion" yang mana rahim u tak cukup
kuat untuk hold the baby, or call as fetus.. Kita akan buat scan lagi sekali, mana tahu kalau
kita boleh nampak fetus tu? U tukar kain dan baring dekat sana ye (sambil tunjuk katil
dihujung bilik rawatan tu)

Yana : (tukar kain, baring lah sambil fikir macam2)

Doktor : (scan bahagian bawah perut, gelek sana sini pun masih tak nampak, cuma nampak 
rahim yang menebal).. Okay Miss, saya scan ni pun belum nampak apa2, mungkin kandungan
u masih awal. Biasa nya 8-10minggu boleh nampak jelas, dan ada yang lebih awal 6minggu boleh 
nampak fetus dan heartbeat sekali.. Tapi sekarang i nak buat scan melalui Miss V u, untuk 
lihat kalau boleh nampak fetus tu atau kantung..

Yana : okay (sambil teringat tentang pengalaman kawan2 blogger pernah kena TVS scan ni, 
ada yang kata sakit, ada yang kata tak sakit, petuanya, RELAKS.. jangan stress)


APA ITU TVS scan ??
TVS atau nama panjangnya Transvaginal Scan alat seperti tongkat dimasukkan 
ke dalam faraj untuk menghantar gelombang bunyi dan mengumpulkan refleksinya.
Ia digunakan secara lebih kerap pada awal kehamilan apabila rahim dan 
tiub fallopio berada lebih hampir dengan faraj berbanding permukaan perut.





Doktor : okay sekarang saya nak masukkan , u relaks okay..

Yana : urrrmmm ... 

Doktor : urm , saya nampak ada satu bulatan kecil lebih kurang 2mm di sini(sambil tunjuk skrin)
kemungkinan itu adalah kantung / sac kamu..Urm, kosong hanya karung kalau kamu kata 5-6weeks pregnant
bermakna boleh nampak fetus dalam kantung itu.. Tak apa, kamu datang lagi 2minggu untuk 
kita cek lagi kalau kandungan sudah membesar ataupun sama saja..

Yana : urrrmmm ... okay (masa ni dah takde mood sangat2)

Doktor : (sambil tulis report dalam komputer) datang bila2 masa kalau ada rasa sakit perut / 
darah lebih banyak / keluar ketulan macam tisu.. Sekarang saya beri u MC seminggu.

Yana : okay, kalau driving boleh ke doktor? Saya pandu sendiri datang sini. MC tu saya kena
duduk rumah baring je ke? tak boleh buat kerja langsung?

Doktor : urm , driving boleh .. as long u tak ada hentakan / tekanan pada rahim. U balik rest saja, 
kalau nak makan minum mandi boleh saja, cuma jangan angkat benda berat.. Lebihkan baring.. Ok.

Yana : okay, thanks doktor.. (keluar bilik senyum sebab dapat MC, terlupa sekejap pasal bleeding)

Doktor : datang lagi pada 27.2.2012 untuk cek up ..




~sambung next entri ye, penat juga menaip ni, macam zaman sekolah pulak, 
buat karangan panjang2~

9 comments:

janesung said...

hi Yana, sya Jane....sya simpati dgn situation yana...actually jane pun almost the same story with urs....

my LMP: 6/12, so on 22/1, jane cek upt positif, 2 lines, 1 samar...tiga upt jane cek, result sama 1 samar (morning), sebelah petang, jane cek, still the same...so keesokkannya, sebelum jumpa doctor, jane cek lagi upt, still positif, guna upt clear blue lagi tu, positif...jumpa doc, masa tu perut jane dah penuh dgn air, xda dpt scan, doctor suru p kencing and cek balik, doctor scan nampak 1 dot, still early, around 5 weeks gtu...jane balik2 confirm dgn doctor, its that mean im pregnant, doctor say masih kecil, mcm biji kacang, dtg balik 2 weeks later (7weeks) by that time, mungkin dpt dengar heartbeat suda...i was so happy...time tu mmg sya ada discaj coklat2, but sikit je..doctor ada tanya sakit, tak sakit pun..ada rasa nak dtg period, sya cakap tak...doctor bagi folic acid...but on the 25/1 morning, mungkin jane terlampau bergerak, jane kluar darah fresh, mcm period..fikiran melayang..all the negatif thinking semua kluar...p cek doctor (not the same doc), scan xda nampak, dia cakap supposely 7 weeks 1 day, should nampak suda..then jane cakap dgn doctor, my doctor said its just 5 weeks...then tu doctor suru jane refer balik dgn doctor yg dulu...mlm tu, jane bali2 p toilet, cek...nampak seutus mcm cacing ni, jane cium, teda bau darah...jane pegang, tarik2...masa tu fikiran melayang trus, start nangis...jane cakap dgn hubby, daging ke tu, hubby marah jane cakap yg bukan2...dia cakap kan 2 minggu lagi kita mo p jumpa doc scan balik...jgn fikir yg bukan2...siapa la xda worry kan, 1st baby...sampai hari ni masi lagi bleeding, but jane xda rasa sakit perut mcm period ke apa, darah pun xda terbau...tadi, jane balik lagi upt clearblue yg hari tu jane test, tiba2 upt tu jadi negatif selepas 2hari...padahal jane buat upt 23, positif, 24hb cek upt tengok, still positif..but 25hb negatif....skrang ni jane tunggu ja the next appointment, still praying hard, baby to be strong, stick...

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Dear Jane : Terima kasih sebab sudi berkongsi pengalaman u. Dan buat masa ni, just bersabar. As long takde cramping/darah beku keluar dalam kuantiti banyak, u tunggu je. Ada juga mereka yang pregnant berdarah berterusan. Sampai melahirkan. Cuma jangan terlalu berharap, andai kata tak jadi, anggap tak ada rezeki ya.. Love to hear from u again.

janesung said...

thanks Yana...tomorrow my review dgn doctor..feeling neves + takut skarang, especially answer dari doctor nnt...25/1 - 28/1, jane mcm dtg period..but xda mcm period selalu, darah merah gelap, ni fresh, hari ke5, spot pg je..selalu jane period mmg 7 hari, plus darah period mmg banyak, kadang2 time mandi, pandai mengalir ke kaki, ni kali xda pula...furthermore 1 minggu suda jane muntah2 (normally time lunch) makan muntah, but on off...but rasa mual tu ada juga...di tambah dgn pening kepala...penat, sakit belakang xda payah nak cakap, masi lagi..normally kalo lepas period segala rasa sakit tu kan hilang kan...huh....now i feel perut mcm kena current plus kat ari2 tu mcm di cucuk2 ja....arap2 besuk ada la good news for me and hubby...

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

hopefully ada gud news tu.. kalau tidak, usaha lagi ya.. jangan difikirkan sangat tau. nanti stress

Jennifer Su said...
This comment has been removed by the author.
Joyce said...

Sis boleh saya tahu selepas tu apa terjadi kerana saya mengalami situasi yang hampir sama dengan sis.

Joyce said...

Sis boleh saya tahu selepas tu apa terjadi kerana saya mengalami situasi yang hampir sama dengan sis.

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Hai joyce. Boleh continue baca http://bilaupttestmulapositif.blogspot.my/2012/05/kehamilan-sulung-episod-4-rahim-kosong.html?m=1 untuk more info ��

elly herlena said...

yana pergi check dkt hospital mana?

Perjalanan Untuk Menjadi Seorang Ibu :)

1st pregnancy
MC : 22.2.2012 (5-6weeks)

2nd pregnancy
MC : 10.5.2012 (4-5weeks)

"Tarikh Bendera Merah Dinaikkan"
OCT : 30.9.2012 - 8.10.2012 (CD40)

NOV : 9.11.2012 - 17.11.2012 (CD38)

DEC : 16.12.2012

3rd pregnancy
UPT + : 27.1.2013 (CD43 DPO18)
BERSALIN PADA : 25.09.2013 @ 9.38pm