Sunday, June 3, 2012

INFO : Tanda Tanda Hamil

TANDA - TANDA HAMIL 





















1. Puting/payudara lebih lembut
Jika Anda hamil, Anda akan dapat rasakan payudara dan putingnya menjadi lebih 
lembut sekitar tiga minggu setelah mula hamil (
ketika haid terlambat sekitar seminggu). 
Mungkin payudara terasa bengkak, serupa dengan ketika menjelang haid.



2. Muncul spotting atau cramp perut
Saat anda hamil, biasanya akan muncul cairan lendir (spot) berwarna pink di 
seluar dalam anda yang menandakan terjadi saat implantasi. 
Ini terjadi sekitar 8-10 hari menjelang ovulasi, 
sedikit lebih awal berbadnding datangnya haid. 
Kadangkala kita salah anggapnya sebagai haid, 
hanya waktunya lebih pendek daripada haid biasa. 
Cramp perut juga sering berlakui di awal kehamilan. 
Menjelang kehamilan bulan kedua, kram seperti ini akan muncul. 
Kontraksi di rahim terjadi secara teratur, meningkat dengan olahraga,
orgasme dan bahkan perubahan posisi.



3. Penggelapan areola
Pada kehamilan awal, Anda mungkin perasan kawasan areola
(kawasan gelap yang mengelilingi puting payudara) mulai menjadi lebih gelap dan
diameternya membesar. Anda mungkin juga akan mengecam bahawa vena di payudara
menjadi lebih kelihatan karena penegangan payudara.



4. Lelah berlebihan
Jika anda hamil gejala yang paling umum dalam lapan hingga sepuluh
minggu pertama adalah rasa lelah. Ketika hamil, tubuh mengalami perubahan
metabolisme yang signifikan. Seluruh tubuh Anda perlu melakukan penyesuaia
 terhadap proses baru bertumbuhnya janin. bagi sebagian besar wanita,
keletihan akan hilang ketika usia kehamilan 12 minggu.



5. Rasa mual dan muntah
Jika Anda hamil, pada awal kehamilan, beberapa hari setelah pembuahan,
mungkin akan mengalami morning sickness. Sebenarnya morning sickness ini
nama yang salah, kerana pada kenyataannya mual dan muntah bisa terjadi
bila-bila masa saja: pagi, siang, malam.



6. Sering buang air kecil
Bila haid terlambat satu hingga dua minggu, mungkin keinginan 
buang air kecil menjadi lebih kerap daripada biasa. Ini kerana janin yang tumbuh
di rahim menekan saluran kencing. Dengan itu menyebabkan air kencing tertekan
kebawah menyebabkan anda terasa selalu ingin membuang air kecil.



7. Sukar Buang air besar
Kadangkala peroses membuang air besar menjadi sulit (sembelit).
Ini lazim terjadi pada awal kehamilan. Hormon tambahan yang terbentuk pada masa
kehamilan menyebabkan usus halus lebih lentur dan menjadi kurang efisien.



8. Suhu badan meningkat
Juga boleh dipastikan anda hamil jika suhu badan meningkat dikala
kedatangan haid yang harusnya datang terlewat, dan tidak turun ke paras 
sebelum terjadi ovulasi. Semasa terjadinya pembenihan, ovum disenyawai di tiub falopian,
dan memerlukankan sekitar seminggu untuk ke rahim, dimana ovum
yang tersenyawa akan menempel di sana.



9. Haid tak datang
Ini pertanda awal kehamilan, apalagi jika haid anda biasanya teratur.
Dikombinasikan dengan tanda-tanda positif di atas, kemungkinan besar anda memang hamil.



10. Ujian kehamilan
Jika Anda ingin memastikan kebenarannya, lakukan dengan test pack yang
boleh dibeli bebas di di farmasi. Ujian urin (air kencing) biasanya menghasilkan
keputusan yang hampir tepat untuk kehamilan usia 10-14 hari. Ingat, bagaimana
pun ujian kehamilan yang boleh dilakukan di rumah itu belum tentu 100% tepat. 
Jika semua ujian yang anda lakukan hasilnya negatif, sementara anda merasa seperti hamil, lakukan ujian lagi.




Bagaimana pun dengan tanda-tanda awal yang dinyatakan,
anda dinasihatkan berjumpa dengan doktor bagi memastikan dan mengesahkan status
anda samada hamil atau tidak. Jika anda sah hamil, doktor akan memberi panduan
selanjutnya bagi anda menjaga dan mengurus diri dan kandungan anda sepanjang
anda hamil dan persediaan untuk anda bersalin nanti.

2 comments:

IntaNBerliaN said...

ms akak dulu.. tanda2nya rs loya n xdtg period :-)

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

tak datang period tu dah tentu lah kan, tapi kalau dapat loya ya allah best nya sebab tu tanda nya baby kita sihat dan membesar. Macam Yana dedua kali pun takde loya, sedih :(

Perjalanan Untuk Menjadi Seorang Ibu :)

1st pregnancy
MC : 22.2.2012 (5-6weeks)

2nd pregnancy
MC : 10.5.2012 (4-5weeks)

"Tarikh Bendera Merah Dinaikkan"
OCT : 30.9.2012 - 8.10.2012 (CD40)

NOV : 9.11.2012 - 17.11.2012 (CD38)

DEC : 16.12.2012

3rd pregnancy
UPT + : 27.1.2013 (CD43 DPO18)
BERSALIN PADA : 25.09.2013 @ 9.38pm