Monday, July 9, 2012

Celoteh Yana : Part 24 - Anak Memberontak?

Assalamualaikum,




Anak siapa pulak memberontak ni?
Bukan anak Yana, yelah Yana mana ada anak lagi..huhuu
Ni nak share tadi Yana terbaca kat wall FB, kawan2 share kan benda ni.. Jadi Yana pun nak share kat sini ..



Anak berusia 1.5 tahun ke 2.5 tahun akan mula memberontak, buang barang, merajuk dan protest. Jika anak anda berkelakuan demikian, bukan bermaksud dia sudah menjadi degil atau kurang ajar. Anak sekecil ini, tidak akan kurang ajar. Dia sedang belajar untuk ekspres diri dia disebabkan dia berasa letih atau kecewa akan sesuatu.

Oleh itu jalan untuk membantu dia menjadi tenang:

1- pegang dia seperti dalam gambar ini.
2- bisikan anda sayang dia dan understand perasaan dia.
3- baca ayat Quran dan A'uzubillah hi manasyaitan nir rajim, supaya syaitan tidak mengambil kesempatan kpd nya dan anda.
4-tenangkan dia dengan kata-kata kasih dan anda pun perlu tenang
5- JANGAN SEKALI-KALI MARAH DAN MENJERIT ATAU MEMUKULNYA KONONNYA UNTUK MENDISIPLINKAN DIA. Ini hanya akan menjadikan dia anak yang pengecut atau yang suka memberontak.



7 comments:

Wawa said...

huh annaila skang pun da pndai ngamuk....lambat angkat, menjerit smbil rentap2 tangan...hihi...tp bile camtu tk penah lk marah,,,sbb comelkn budak2 ni...plg jahat pun, mama die gelakkn aje...:p

!k@ said...

ye la...mmg patutnya mcm ni..kita marah2 pun bukan dia paham pun...

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Alolooo.. Annaila memang anak manja kan :)

ika : Ye, marah pun tak guna.. kita yg geram ada lah

CikNaa said...

anak mengamuk? ee. baby razin belom lagi.. hee

IntaNBerliaN said...

a'aa betoi tu.. jgn marah ank2.. tu bkn cr terbaik didik ank.. kalu kita ckp baik2 dorg paham je... :-)

izla said...

info yg berguna.
thanks :)

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

haah....tengok anak kawan2 pun camtu ...dah makin panjang akal :)

Perjalanan Untuk Menjadi Seorang Ibu :)

1st pregnancy
MC : 22.2.2012 (5-6weeks)

2nd pregnancy
MC : 10.5.2012 (4-5weeks)

"Tarikh Bendera Merah Dinaikkan"
OCT : 30.9.2012 - 8.10.2012 (CD40)

NOV : 9.11.2012 - 17.11.2012 (CD38)

DEC : 16.12.2012

3rd pregnancy
UPT + : 27.1.2013 (CD43 DPO18)
BERSALIN PADA : 25.09.2013 @ 9.38pm