Tuesday, July 10, 2012

INFO : Fakta Tentang Kelahiran

Assalamualaikum...



10 fakta tentang kelahiran yg kita patut tahu...







1. Hanya 5% bayi yang lahir ...pada tarikh EDD (Estimated Due Date) mereka. 


Kebanyakannya lahir antara minggu ke 37 dan 42 kehamilan.




2. Sehingga bersalin, rahim ibu akan mengembang 500 kali ganda dari 


saiz normal untuk menampung kandungannya.




3. Purata darah yang hilang melalui proses kelahiran normal adalah 500ml.



4. 80% wanita mengalami sindrom “Baby Blues” semasa 2 minggu terawal 


selepas bersalin disebabkan oleh perubahan hormon badan.




5. Hanya 1 daripada 10 wanita mengalami pecah air ketuban sebelum 

proses bersalin bermula. Kebanyakan wanita hanya akan mengalaminya 

apabila mereka telah bersedia untuk meneran keluar bayi.




6. Badan manusia hanya mampu menanggung kesakitan sehingga 45 Del. 

Tetapi semasa bersalin ibu akan mengalami sehingga 57 Del yang 

bersamaan dengan 20 tulang dipatahkan serentak.




7. Apabila seorang ibu mula sakit hendak bersalin, 


tercatatlah pahala jihad baginya.




8. Apabila seorang ibu melahirkan anak, 


terhapuslah dosa-dosa lepas bagi wanita itu.




9. Ibu bersalin akan dapat pahala 70 tahun solat dan puasa.



10. Setiap kesakitan pada satu uratnya, Allah hadiahkannya pahala menunaikan haji.





Jadi, kepada para ibu.. bersyukur lah kerana kita dikurniakan
pahala dan hikmah yang sangat banyak semasa melahirkan ! 

5 comments:

IntaNBerliaN said...

20 tulang dipatahkan serentak??.. huhuu seriau pulak rs.. tp time nak meneran tu.. kesakitan tu semua dah tolak tepi, yg penting ank kita selamat lahir je time tu... itu je yg kita pk.. :-)

Noli@Ibu Wafa said...

thanks info..take care ;)

mummy_ayu said...

wah...begitu besar pengorbanan seorang ibu & banyak hikamh yg diperolehi oleh Ibu nie..
Ayu..dua2 dah aras..1st caesar, 2nd normal...
alhamdulillah..

Halimaton Hanafee said...

20 tulang di patahkan serentak?..wah tak dpt nak di bayangkan ekk..

!k@ said...

ika la sorang dr 10 yg pecah air ketuban dulu tu..hihi...
20 tulang patah serentak..sakit kan..ika dulu patah tulang siku pun sakit sgt dah..

Perjalanan Untuk Menjadi Seorang Ibu :)

1st pregnancy
MC : 22.2.2012 (5-6weeks)

2nd pregnancy
MC : 10.5.2012 (4-5weeks)

"Tarikh Bendera Merah Dinaikkan"
OCT : 30.9.2012 - 8.10.2012 (CD40)

NOV : 9.11.2012 - 17.11.2012 (CD38)

DEC : 16.12.2012

3rd pregnancy
UPT + : 27.1.2013 (CD43 DPO18)
BERSALIN PADA : 25.09.2013 @ 9.38pm