Monday, July 16, 2012

Celoteh Yana : Part 30 - Ajar Anak Pandai Bahasa Inggeris

Assalamualaikum,



Yana dapat tips dari Facebook.. 
Yana nak share jugak dengan kawan2. 
Yelah Yana kan belum ada anak lagi,
 jadi kawan2 yang dah ada anak boleh start 
PRAKTIK kan pada anak2 tu,.. 
Siapa taknak anak bijak kan? 
Lagi2 kalau boleh "speaking LONDON" ... 
Kalau kita nak harap mereka bijak sendiri boleh, 
cuma lambat la.. Kalau tak di asuh.. 


Ni antara 3 tips yang boleh di guna 
pakai dalam sesi mengajar anak bahasa Inggeris ! =)




1. Guna sumber pengajaran seperti flash card, poster, vcd, cd dan lain2 untuk wujudkan persekitaran yang sesuai untuk anak belajar. Budak² memang cepat belajar kalau ada banyak warna warni, grafik menarik, dan muzik.


2. Beli poster yang sesuai dan tampalkan di dalam rumah . Pastu terangkanlah kepada mereka yang paling penting ibu bapa kena ULANG² dan TERANGKAN pada mereka. Jika anak² bertanya elakkan drp berkata "Pergi main jauh²", "Mama penat kerjalah, anak mainlah sendiri". Anak² akan frust dengan jawapan tersebut dan mereka akan carik kawan² untuk bermain.


3. Konsisten dalam pengajaran anda tu. Jangan kejap cakap bm dan kejap cakap bahasa Inggeris atau campur dalam ayat anda. Kalau kita nak SMS dengan kawan takpa, tp jangan apply untuk anak²
















PENGAJARAN BOLEH BERMULA 
DARIPADA ANAK DALAM PERUT LAGI, =)



Selamat Mencuba !!

4 comments:

Wawa said...

huh...dah kne beli flash card segale bagai ni...alamak tkley rojak la ni ye...mama nye suke merojakkan bahase...suruh daddy nye la yg ajar...daddy lebih serius...ekeke...:P

aTy _faRed~ said...

yeah...nak beli buku banyak2..:)

izla said...

thanks for the info Yana :)

IntaNBerliaN said...

a'aa betoi tu.. tp akak campur je bahasa dgn alisha ni.. bm ada omputeh pun ada.. hihii

Perjalanan Untuk Menjadi Seorang Ibu :)

1st pregnancy
MC : 22.2.2012 (5-6weeks)

2nd pregnancy
MC : 10.5.2012 (4-5weeks)

"Tarikh Bendera Merah Dinaikkan"
OCT : 30.9.2012 - 8.10.2012 (CD40)

NOV : 9.11.2012 - 17.11.2012 (CD38)

DEC : 16.12.2012

3rd pregnancy
UPT + : 27.1.2013 (CD43 DPO18)
BERSALIN PADA : 25.09.2013 @ 9.38pm