Friday, August 3, 2012

Celoteh Yana : Part 42 - Sudah OK :)

Assalamualaikum,






Yeay ! Broadband sudah dibayar, line pun sudah okay..
boleh la kita bersoka ria blogwalking .. 
RINDU SANGAT ENTRY KORANG.. 
mana2 yang selalu update tu (sehari lebih sekali update), 
fenat lah Yana nak korek balik kan older post :) 
Takpe2, dah janji kan, sayang korang banyak2..
Tanpa korang, siapa la yang sudi nak baca 
celoteh Yana ni kan..?



TAPI.... ada tugasan yang URGENT bos kasi, 

minta SUMMARY PROJEK 3 TAHUN mau siap ini hari ! 
Gilo??? Ya, memang gilo ! Tapi apa boleh buat, 
nama pun MAKAN GAJI.. tadi Yana update status kat FB 


orang gomen ada Cuepacs boleh jadi wakil, minta macam2 dengan Pak PM..
kami orang swasta? Anak tiri ke? Na harap majikan yang bagi? Bisnes bagus, ada laaaaaaa.. tu pon tengok budi bicara dia plak. sedih =(





kita ni kan ANAK SWASTA, terpaksa bersabar.... 
kalau bos bagi bonus, seronok la kan. kalau tak, 
raya lah kamu dalam kesederhanaan.. 




Okay2, nanti kita jumpa lagi .. Korang meh 
tengok dulu gambar ni, kasi feeling HAI RAYA .. hehehe






Nampak cam sodap kan??? Eh, berdosa ek share gambar makanan bebulan Ramadhan ni.. 
Takpe lah kot.. Bukan makan depan korang pun kan? Nah, amik resipi :)



Ingredients:
  • approx. 500-600g stewing beef, in 1-2″ cubes
  • 2 stalks of lemongrass, cut tops of the stalks and the bottom base off, leaving about 5-6″, then gently crush the stalks with the flat edge of a large knife, or a kitchen mallet 
  • 2 tbsp vegetable oil
  • 6 cloves garlic, peeled
  • 1 1/2″ ginger, peeled and chopped into a few large chunks
  • 1″ galangal, peeled, or 2 tsp galangal powder
  • 1 medium onion, peeled and cut into large chunks
  • 3-5 tbsp sambal oelek (fresh chili paste, see photo), according to taste preference
  • 1″ turmeric root, peeled, or 1 tsp ground turmeric
  • 1 blade of mace, crushed (optional)
  • 1 cinnamon stick, 3″
  • 3 star anise
  • 4 cloves
  • 4 green cardamom pods
  • 1 398mL can thick coconut milk
  • 2 lime leaves, cut into very thin (1 mm) strips
  • 1/2 cup kerisik, see notes below
  • 1 tbsp palm sugar (or brown sugar)
  • 1 tsp salt, plus extra to taste


LINK TUAN PUNYA GAMBAR 
DAN RESIPI =====>   KLIK SINI



p/s : korang, cepat lah join 

2 comments:

aTy _faRed~ said...

yer ar... yang swasta ni memang kene sabau jer ar..memang jeles gak kan..nak buat macamane..dah mintak2 kat gomen tak dapat gak..huhu

IntaNBerliaN said...

kalu broadband dah ok br puas nak bw kan.. :-)

Perjalanan Untuk Menjadi Seorang Ibu :)

1st pregnancy
MC : 22.2.2012 (5-6weeks)

2nd pregnancy
MC : 10.5.2012 (4-5weeks)

"Tarikh Bendera Merah Dinaikkan"
OCT : 30.9.2012 - 8.10.2012 (CD40)

NOV : 9.11.2012 - 17.11.2012 (CD38)

DEC : 16.12.2012

3rd pregnancy
UPT + : 27.1.2013 (CD43 DPO18)
BERSALIN PADA : 25.09.2013 @ 9.38pm