Thursday, January 10, 2013

INFO : UNTUK PARA IBU & BAPA


PERHATIAN!!KAUM BAPA ADA BERITA BURUK UTK ANDA!!
 
BAYI HARUS BERKONGSI KATIL IBU SEHINGGA 3 TAHUN

===============================




Berita buruk untuk golongan lelaki yang bergelar 

Bapa...nasihat kontroversi ini adalah dari pakar kanak-kanak, 

dilaporkan bahawa bayi anda sepatutnya tidur di sisi ibu

 mereka sehingga berumur sekurang-kurangnya tiga tahun

. Pakar mendakwa bayi yang berusia dua hari jika diletakkan

 di atas katil tidur sendirian mendapati bayi berkenaan

 kurang tidur berbanding bayi-bayi yang terlena di sisi ibu 

atau atas dada ibu.



Seperti yang dipetik sari Dailymail, pakar tersebut juga

 menyatakan bahawa jantung bayi berada di bawah tekan

an sebanyak tiga kali ganda apabila bayi itu tidur di atas 

katil sendirian tanpa ibu di sisinya. Tidur berjauhan dikhuatiri 

menjadikannya lebih sukar untuk ibu dan bayi menjalin 

hubungan kasih sayang malah boleh merosakkan 

perkembangan otak, dan membawa kepada kelakuan buruk

 apabila bayi itu membesar. Dr Nils Bergman, University of 

Cape Town, Afrika Selatan, mengatakan bahawa untuk 

pembangunan optimum, bayi yang baru lahir sihat perlu tidur 

di atas dada ibu mereka untuk beberapa minggu pertama.

 Selepas itu, mereka harus tidur bersama ibu sehingga 

mereka berusia tiga atau empat tahun.

Jgn Lupa SHARE lepas baca..:)

5 comments:

Mrs Lurve said...

betul tue..setuju dgn nie, sbb tue xbeli pun baby cot utk future baby nie...kalo boleh nak baby tdo sekali atas katil

Wawa said...

tp naila kalau malam, tdo mmg tak ingat dunia dah...hihi..skang still tdo sesame cume tambah katil...kalau tdo atas katil queen tu jugak, bangun pg mst daddy mama nye sakit2 pinggang sbb tdo berhimpit...hihi

Aty_Fared said...

bagus nyer info..baru berkire2 nak ajar anak tidor sendiri biler die masuk setahun setengah..terus tak jadi..tak mo jauh2 ngan anak..rindu..:)

Fiza Rahman said...

Thanks for sharing...baru tau ☺☺

Ayu sukatiakula said...

banyak la bapa2 di luar sana yg x puas ati ni ;)

Perjalanan Untuk Menjadi Seorang Ibu :)

1st pregnancy
MC : 22.2.2012 (5-6weeks)

2nd pregnancy
MC : 10.5.2012 (4-5weeks)

"Tarikh Bendera Merah Dinaikkan"
OCT : 30.9.2012 - 8.10.2012 (CD40)

NOV : 9.11.2012 - 17.11.2012 (CD38)

DEC : 16.12.2012

3rd pregnancy
UPT + : 27.1.2013 (CD43 DPO18)
BERSALIN PADA : 25.09.2013 @ 9.38pm