Friday, February 1, 2013

Celoteh Yana : Part 101 - Cerita TTC saya :)

Assalamualaikum,

Pertama Yana nak ucapkan TERIMA KASIH banyak2 atas doa kawan2. Yana terharu sebab Yana sebagai TTCians TAK PERNAH terfikir akan jadi TTCians. Yana selalu anggap yang kehamilan adalah MUDAH bagi Yana. Rupa nya tidak, Allah swt selalu menguji .. Allah swt turunkan rezeki 2x tapi di ambil semula, dan kini kali ke 3 yang mana Yana harap sangat akan berlaku keajaiban anak ini akan lahir sihat wal'afiat dan membesar jadi anak yang soleh / solehah. Yana juga meletakkan harapan, tapi masih terlalu awal untuk menentukan semua tu. Insyaallah dengan izin Allah swt juga. 

Dan Yana akan buat pemeriksaan selepas tahun baru cina, Yana & En.Suami akan terus pergi hospital sebab kalau ada apa2 masalah / ketidakpastian berlaku, sekurang nya Yana dah ada dengan pakar. Bukan nak mengharap perkara buruk, cuma kes Yana 2x sebelum ni membuatkan Yana nak ambil langkah berjaga-jaga. Jadi, harap nya tak adalah kes bleeding minggu ke6 lagi ye.. 
Serius, memang TRAUMA ! (tapi tak pernah menyesal)

Okay, tutup cerita sedih semua, buka buku baru lah ye :)

Yana just nak tuliskan serba ringkas pasal perjalanan TTC ..

Ini antara tanda2 yang Yana dapat detect

Seminggu selepas ovulasi  16.1.2013 :
sakit pinggang, suhu badan naik (buat BBT), payudara sakit, rasa berdenyut kawasan ari2

3hari sebelum period 21.1.2013 :
payudara dan puting jadi sangat sakiittt ! sampai suami terlanggar pun kena marah.
tanda2 di atas masih sama, tetiba teringin makan nasi (3hari berturut makan)

sehari sebelum due period 23.1.2013 :
suami teringin makan macam2, dia kata
"u pregnant ni, sebab sebelum2 ni pun selera makan orang naik bile u pregnant"
Yana ketawa2 jelah, cakap alhamdulillah kalau ada, tunggu je lah 2 minggu.

2hari selepas period delay 26.1.2013 :
Jam 10 malam lebih, rasa lapar, suruh suami belikan burger end up tak jadi, minta dia belikan
mihun ladna, masa makan rasa heaven sangat, sedap ! terngiang2 sampai sekarang.

6hari selepas period delay 30.1.203 :
Malam semalam masa tengok tv suami ada cakap "akak dulu kul 3pagi cari makan" elok plak 3.30pagi esok nya lepas bangun gi tandas, rasa lapar. terus pujuk cakap2 dengan baby, tunggu ye pagi subuh japgi kita makan.. dalam setengah jam juga baru boleh sambung tidur. bangun subuh dah siapkan air suami, kunyah lah biskut 2peket, sebagai menunaikan janji. cite kat suami, dia gelak2 je..

Tapi sekarang ni, Yana amalkan makan berat sebelum jam 8 malam je. Lepas 8 kalau lapar jugak lagi, Yana makan buah atau biskut je.. Dan sepanjang hari bermula nya OVULASI, Yana ikut sikit2 dari TIPS NAK HAMIL CEPAT yang Yana share ni, mungkin berkat usaha ni jugak. Yana cuma minum air epal, dan makan kismis.. En.Suami pulak Yana suruh dia kurangkan minum NESCAFE & makan asid folik setiap hari. Dan bersama pada minggu subur. Atas izin Allah swt juga semua ni terjadi. Yana ada juga bernazar sesuatu andai kata kandungan kali ni menjadi.

Sekarang Yana hanya perlu sabar dan doa banyak2 ...

16 comments:

Mrs Lurve said...

insyaAllah usaha yg disertai dgn doa dan tawakal itu yg terbaik...moga kandungan kali nie berjaya insyaALLAH..

CikNaa said...

insyaAllah yang ni sihat.. jaga diri, doa, tawakal..

Wan Afzan said...

Mudah2an semuanyer smooth jer.. bgs yana ni. tak penah give up! afzan doakan baby getting stong & strong week by week! aminn.. :))

Butterfly said...

Salam..congrats yana..saya doakan semoga kandungan yana dilindungi selama 9 bln 10 hari ni dan yana diberikan kesihatan yang baik. Amin..

Mimi Azirah said...

tahniah dear..mudah mudahan ALLAH permudahkan segalanya...take care..jgn buat kerja berat berat ye

Nastyna said...

Kena extra careful... Insya Allah, doa all the best for u.

iietamalek said...

Bestnyer bace delay tu..mudahmudahan ade rezeki untuk kamu sayang...

Maryam said...

Ya Allah Yana...Tahniah sangat2 di atas kehamilan Yana...saya yg baca pun tumpang seronok..=)

~LeeyanaRadhi~ said...

tahniah yana.. take care...doakan kami yg masih berusaha.. =)

Suwaibah YS said...

dh lama x singgah yana punya page..
ade gud news :)))
congratz yana, saya doakan semoga kali ini semua nya berjalan lancar, dn rezeki berpihak pada dri awak.. aminnn

Fifi Nadhrah said...

tahniah sayang!~ happy for you.. jage diri..

Fifi Nadhrah said...

jgn lupe join gathering TTc june ni sambil bawak perut.. boleh bagi aura dekat yang lain..

e.t.t.y said...

yana.....kena jaga diri baik baik tau....!!!!!!!! jgn lasak lasak. jalan tu kena kepit lebih sket. hahahahha *kidding...

tahniah tau...

IntaNBerliaN said...

yana dah prgnant yer.. tahniah!! dah lama akak xsggah sini..

Ayu azmir said...

yana tahniah... da lama tak singgah... sukanya dengar ini.... jage diri bebaik tau...

prog muten said...

UPT tester murah(rm1.00) dan OPK tester murah(rm1.20/pc), boleh pm atau layari blog saya kit-ujian-kehamilan-murah.blogspot.com/
(cara penggunaan pun diberi sekali), produk sy ini menguji adakah anda hamil-(upt) dan mengetahui masa subur anda dalam usaha mendapat zuriat(opk) secara amnya,(0148004302)

Perjalanan Untuk Menjadi Seorang Ibu :)

1st pregnancy
MC : 22.2.2012 (5-6weeks)

2nd pregnancy
MC : 10.5.2012 (4-5weeks)

"Tarikh Bendera Merah Dinaikkan"
OCT : 30.9.2012 - 8.10.2012 (CD40)

NOV : 9.11.2012 - 17.11.2012 (CD38)

DEC : 16.12.2012

3rd pregnancy
UPT + : 27.1.2013 (CD43 DPO18)
BERSALIN PADA : 25.09.2013 @ 9.38pm