Tuesday, May 21, 2013

Celoteh Yana : Part 148 - Dilema Ibu Bekerjaya

Assalamualaikum,




Tengok tajuk pun dah tahu rasa tentang apa topik kita hari ni.. Zaman sekarang ni RAMAI ibu2 dalam dunia ni bekerja. Demi menambah keselesaan diri sendiri dan membantu keluarga. Macam Yana sendiri pun, masih bekerja, dan pernah terfikir untuk berhenti kerja selepas melahirkan. Ewah, anak baru nak masuk sorang dah nak jadi suri rumah.. Apa salah nya kan, kalau suami mampu, dan mengizinkan ibu2 ni duduk di rumah mendidik anak boleh je. Janji persetujuan di buat kedua belah pihak. Jangan lah isteri beria nak berhenti padahal tau suami tak boleh support sorang2. Semua benda mahal sekarang, bila ada anak macam2 kena titik beratkan. Pampers, susu, keperluan lain2. 

Yana dalam dilema juga, pasal kami bercadang nak beli rumah di kawasan Damansara. Dan sekarang Yana bekerja di Batu Caves. En.Suami pulak bekerja di Tropicana. Kawasan tu memang dekat dengan tempat kerja dia. Kedua ibu bapa kami tinggal juga di kawasan Batu Caves. Alhamdulillah, loan kami tiada masalah, sekarang tunggu bank proses sikit lagi sebelum kami setuju dengan T&C semua. Insyaallah kalau jadi, awal tahun depan kami nak masuk. Tahun ni rasa nya tak kot sebab dengan Yana nak bersalin lagi, fikir faktor kerja lagi etc..

Yang jadi dilema ialah, pada tahun depan bila kami pindah masuk rumah tu. Yana dah tentu2 kena cari kerja di kawasan sekitar, atas faktor elak jem, senang nak balik kalau ada apa2 hal dengan anak (mungkin hantar ke pengasuh kalau Yana terus kerja). Lainlah kalau tak bekerja, kerja dari rumah ke..
Dan tau jelah, sekarang ni nak cari pengasuh / taska yang betul2 jaga anak kita seikhlas hati bukan senang. Setiap hari baca kes2 anak2 kecik yang cenggitu cenggini. Risau jugak sebenar nya.. 

Kalau bos sekarang, dia ada bagi pilihan samada Yana nak terus kerja @ berhenti. Sebab dia faham keadaan ibu2 ni. Dia ada jugak cadangkan Yana kerja dari rumah, freelance. tak terikat waktu kerja. 
Cuma macam leceh pulak kalau nak bawak dokumen semua balik rumah. Dah jadi 'rumahku, ofisku' pulak. hehe. Dia pun ada terfikir nak pindah ofis, tapi kat kawasan Ukay Height sana. Lagi lah jauh dari Damansara tuh. Jem lagi. 

Benda2 camni kena fikir dan bincang betul2, dengan En.Suami & juga dengan bos. Sementara ni, Yana masih survey bisnes apa yang buat dari rumah, insyaallah. Kan berniaga ni digalakkan.



10 comments:

fifi said...

kalau boleh berhenti,berhenti jelah..tak best anak kita..orang jaga..

Aeen said...

ank 1 pun da pikir cam nak berhenti keje je kan yana..aeen pun same gak mcm 2...pas 2 ni nk masuk 2 org lak..lg la ain rase nk benti...tp husband x galakkan lak ain benti keje..huhuhu...so kne la keje jugak..

Nurul Aziz said...

Walaupun tak habis belajar lagi.. tapi memang dah plan nanti nak kerjaaaa.. bukan taknak jadi suri rumah sepenuh masa, bukan taknak jaga anak depan mata.. tak pun... cuma nak merasa alam pekerjaan, pegang duit sendiri.. memang la tetiap bulan husband bagi duit apa semua, tapi husband pun okay je.. dia cakap, 'suka hati la... belajar je kasi habis dulu..' hahaha..

Nurul Ilyani said...

freelance ok gk yana...xyh nk g opis selalu...anak pn bley jg sendiri je :)

sweet tooth said...

Yana, set up SOHO - Small Office @ Home Office. Bekerja as a freelancer is a very good idea. If my job can do that, I would. Walaupun i x de anak. Heheheheh...

Nina Aman said...

Yana, nina pulak selalu outstation. esok bila dah ada baby kena la baby ikut mummy outstation...

Fifi Nadhrah said...

fifi pon teringin nak berenti kerje.. tapi banyak kekangan yang menghalang.. pengasuh pon satu hal.. risau kan.. cari elok2 ye..

suami yana kerje tropicana? adik ipar fifi pon kerje situ.. :)

Fifi Nadhrah said...

singgah pagi!~

NinaAz said...

Bestnyaaa. Dh nk beli rumah. Huu. Buat bisness. Keje sendiri lg best. Huu

iietamalek said...

bestnyer kalau diberi peluang jaga anak sepenuh masa..dpt tgk anak membesar dpn mata..

Perjalanan Untuk Menjadi Seorang Ibu :)

1st pregnancy
MC : 22.2.2012 (5-6weeks)

2nd pregnancy
MC : 10.5.2012 (4-5weeks)

"Tarikh Bendera Merah Dinaikkan"
OCT : 30.9.2012 - 8.10.2012 (CD40)

NOV : 9.11.2012 - 17.11.2012 (CD38)

DEC : 16.12.2012

3rd pregnancy
UPT + : 27.1.2013 (CD43 DPO18)
BERSALIN PADA : 25.09.2013 @ 9.38pm