Monday, May 13, 2013

Celoteh Yana : Part 144 - Ekspo Mom & Baby Mid Valley 10-12 May 2013

Assalamualaikum,



Memang Yana dah plan nak pergi ekspo ni, ikut hati nak pergi hari Jumaat tapi tak dapat sebab ada family trip ke Cameron. Kami 2 malam di sana bergerak Khamis jam 8 malam. Sabtu malam baru sampai KL memang tak larat badan lemau sangat tau jelah perjalanan kat sana macam mana kan. Jalan ular, bengkang bengkok. Muntah jugak dalam kereta, pening ! So, tunda pergi ekspo hari Ahad.
Masya allah, ramai orang! Berhimpit himpit bersesak sesak. Ramai yang bawak stroller yang buatkan jalan sempit bertambah sempit. Pulak tu berhenti tengah2 jalan. Ibu2 mengandung pun ramai, comei2 je tengok dorang bawak perut hehee...

Yana target nak beli barang2 kering je, macam mitten, booties, napkin, towel, selimut, pampers etc..
So jom tengok listing & berapa kos nya (gambar 1 pun tak de sebab tak dan nak ambik2 gambar terus shopping balik rumah terus simpan elok2 penat tengok bilik bersepah penuh barang)

1) Tuala kecil : RM 1.50 x 2 : RM 3
2) Tuala besar : RM 12 (2 helai)
3) Selimut : RM 20 x 2 : RM 40
4) Maternity pad : RM 17
5) Bip : RM 10 (3 helai)
6) Pampers Babylove NB 48pcs : RM 15 x 2 : RM 30
7) Pampers Petpet S 64pcs : RM 25
8) Bantal menyusu : RM 63
9) Sarung bantal menyusu : RM 15
10) Set tilam : RM 36.90
11) Bra menyusu KellyMom : RM 20 x 3 : RM 60
12) Set 3 in 1 topi mitten booties Babylove : RM 10
13) Set 3 in 1 topi mitten booties Pureen : RM 8
14) Set mitten booties Pureen : RM 5 x 4 : RM 20
15) Set mitten booties kartun Pureen : RM 8
16) Pureen wet tissue : RM 18 x 2 : RM 36
17) Barut : RM 5 x 4 : RM 20
18) Autumz breastmilk storage plastik : RM 9 x 3 : RM 27
19) Tikar getah : RM 15

TOTAL : RM 435.90

Tapi harga nampak nya tak jauh beza dengan kedai.. baju2 murah la nampak nya. Tapi sebab 'dak kecik' dah banyak baju, kita beli benda lain lah..
Banyak lagi kena beli, duit2 cepatlah di kau muncul...

:: Pening fikirkan pump apa yang sesuai, manual / eletrik.. Dan jugak set bersalin.. kena fikir dari sekarang ::

7 comments:

Nurul Husna said...

Husna lupa nak beli towel kecik utk baby...hehehe...

fifi said...

please beli elektrik ye yana..breastpump sangatlah penting.kalau u beli cikai,nanti u jd susah nak bf pastu terus down.i sampai sekarang guna avent isis kat ofis..kat rumah guna spectra..both ok.tapi spectra berat dan besar.kalau nak bawa gi ofis,i memang x suggest la..

CikNaa said...

ciknaa kirim je kt blogger beli baju bby kt sane, abis la 140.. hehe.klu sndiri pg lg byk abis.. huhu..

Mooniqueen said...

MQ breastpump choose medela sebab tgk review ramai cakap bagus.. MQ amek swing je murah sikit.. set bersalin belum beli tapi plan nak try tanamera... ;)

Wawa said...

Hihi...ingat dulu zMan2 ngandug, excited nau klu ade expo...boleh gado ngn husb. Hihi

azizah :) said...

wahh2.. banyak dah lengkap tu yunk.. jijah dah 6bulan xbeli apa2 pon lagi.. bestnya kalau dapat g ekspo camni..

Bella Amanda said...

emmmm sedih xdpt gi..:(

Perjalanan Untuk Menjadi Seorang Ibu :)

1st pregnancy
MC : 22.2.2012 (5-6weeks)

2nd pregnancy
MC : 10.5.2012 (4-5weeks)

"Tarikh Bendera Merah Dinaikkan"
OCT : 30.9.2012 - 8.10.2012 (CD40)

NOV : 9.11.2012 - 17.11.2012 (CD38)

DEC : 16.12.2012

3rd pregnancy
UPT + : 27.1.2013 (CD43 DPO18)
BERSALIN PADA : 25.09.2013 @ 9.38pm