Monday, May 27, 2013

Celoteh Yana : Part 150 - Di Usia Mu 5 bulan @ 20 minggu & Tragis Hari Kenduri

Assalamualaikum,






Dah masuk bulan ke 5 baru ambil gambar, 
sebab apa? hehee.. sebab baru nampak ke'tonjolan'nya..
Alhamdulillah, harini dah minggu ke 21 pun. 
Ni gambar minggu lepas. Balik dari kerja sesaja snap untuk kenangan. 

Ada kisah tragis Sabtu baru ni, 
Yana nak pergi kenduri kahwin sepupu dengan 
mak & adik2. Semangat lah gosok sepasang baju 
kurung moden berwarna biru laut. Dalam hati 
duk cakap insyaallah muat lagi ni. Sesampai rumah mak, 
mandi2, sampai masa sarungkan baju. 
Masa sarung kain, ALAMAK tak boleh kancing kat 
pinggang, kancing lah atas perut betul2 bawah dada. 
Dah singkat pulak kain nya. Takpe lah, pakai stokin 
satgi takdelah ketara nampak kaki (cakap dalam hati).. 
Part sarung baju, sangkut ketat kat dada, paksa jugak masuk. NGAM2 !! Tang perut MENONJOL HABIS !
 turun bawah wat muka nak nangis kat mak, 
sambil cakap "MAK KETAAAAATTTT !!" 
habis semua orang tergamam, macam nak gelak pun ada. 

Yana terus naik atas balik berdiri depan cermin 
sambil pusing depan belakang rasa macam nangka 
disarung kain! Terus mak pun gopoh gapah cari baju 
maternity dia dulu, bagi Yana pakai. eeee, besar jugak. 
Yana pakai dah macam budak kecik pakai baju mak dia.. 
terus semua gelak2, sebab kejarkan masa nak pergi 
kenduri dengan huru hara cari baju apa nak pakai. 
Mak cari 2,3 pasang baju dia yang dia rasa sesuai. 
Semua tak sesuai last2 mintak jubah dia je, 
besar juga tapi memikirkan jubah memang kena 
pakai longgar2 redha jelah. takkan taknak pergi 
kenduri pulak kan.. Dalam kereta sepanjang 
perjalanan gelak ketawa teringat kisah tadi.. 

Esoknya, mak & adik pergi cari baju raya diorang,
balik2 mak hulur 1 beg plastik FIRSTLADY, 
ada sehelai baju maxi untuk anak nya ini. 
Terima kasih mak ! hehehe..



SIAPA ADA PENGALAMAN MACAM NI??
Angkat tangannn ! :)

11 comments:

eMMe said...

Salam Yana... sila pakai uniform yea
heeee... simpan le baju kebaya ke kurung moden ke, pakai pas bersalin la jwpnye..
hope badan slim la pas habis pantang, heee~
badan Me dah start gebu balik
so, tak leh la nak berbaju ikut2 badan ni..huhuuu....

fifi said...

i muat pakai baju kurung sampai rissa 7 bulan tau sebab perut i kecik ajer..hihi..sebab tu tak banyak baju pregant...

Nurul Hamimah said...

me 4bulan dah tak boleh sarung kain...ketat...:)

NinaAz said...

Xd pengalaman. Huhuhu. Xsabar nk ada pengalaman mcm tuuu ♥

☆♥L@dy @yU♥☆ said...

Ai rite now alhamdulliah ok
Just naik kt perut baju still blh pakai saiz m jeans saiz 28 but jeans lelama yg saiz 26/27 Mmg x blh la
Uols dh 21w ekkk ai baru 20w5d

cikcoklat a.k.a Haiza said...

aloo kecik je perut 5 bulan..akk dl 5 buland ah mcm 7bln..sob..sob..sob..pas bersalin jenuh mengecutkan diri..hehee

aNis LeMoN aBu said...

hehehe. comel sangat part "Mak, ketaat" tu.

comel comel. :)

Suwaibah YS said...

hee... conmel la yana ni :)

Nurul Aziz said...

Takdeeeee pengalaman baju tak muat.. sebab perut kecik kot? ke sebab jenis beli baju pun takdela yang betul2 fit.. selalunya akan amek size besar sikit.. & tak pernah ada baju maternity.. hahaha! tapi teringin gak, nanti la kot for the 2nd baby ke kan.. ;) ameeenn!

::EIDA:: said...

waaa.. dah nampak perut sudehhh ;))

Fifi Nadhrah said...

fifi memang sampai 7 bulan pakai baju kurung n jubah.. lepas 7 bulan baru la pakai 'uniform' hihi..

Perjalanan Untuk Menjadi Seorang Ibu :)

1st pregnancy
MC : 22.2.2012 (5-6weeks)

2nd pregnancy
MC : 10.5.2012 (4-5weeks)

"Tarikh Bendera Merah Dinaikkan"
OCT : 30.9.2012 - 8.10.2012 (CD40)

NOV : 9.11.2012 - 17.11.2012 (CD38)

DEC : 16.12.2012

3rd pregnancy
UPT + : 27.1.2013 (CD43 DPO18)
BERSALIN PADA : 25.09.2013 @ 9.38pm