Friday, June 28, 2013

Celoteh Yana : Part 166 - Nak Tanya Ni

Assalamualaikum,




Dear bloggers, 

Saya ada beberapa soalan nak tanya yang dah 
lama bermain dalam fikiran ni :-

1) Betul ke kalau masa mandong selalu minum 
minuman berais, baby akan lahir besarrrrrr ?

2) Betul ke minuman berais akan jejaskan kuantiti 
& kualiti susu badan lepas je melahirkan nanti ?

3) Betul ke kalau ibu mandong mandi lepas jam 
malam akan menyebabkan baby lemah @ 
ada masalah kesihatan lepas dilahirkan?

4) Biasa nya bila nurse @ doktor akan ajar 
cara2 melahirkan ? Kalau ceasarean tak payah ajar 
lah kan, sedia je perut tu kena belah. Ada kelas ke, 
atau ajar masa cek up kat KKIA ke, atau dalam 
dewan bersalin nanti masa tu dia ajar ?

5) Scan 4d kat mana yang best, berpatutan area 
Selangor, Kuala Lumpur ni ye ?



Buat masa ni, ni jelah soalan yang selalu 
bermain dalam fikiran .. Harap kawan2 yang ada 
pengalaman tu, kongsi2 lah ye. Nebes ni, tup2 dah 
nak masuk bulan ke 7. 

10 comments:

eMMe said...

hahahaha... semua soalan tu akak takleh jawap la yana.. sebab semua2 tu akak buat.. ikut keselesaan kite n diri kite sendiri sebenarnya.. tapi kalo boleh jgn buat selalu la.. nak minum ais tu boleh tapi jgn la selalu... kalo nak mandi tgh malam pun boleh tapi jgn la amalkan... tak baik utk kesihatan kan.. kite sendiri pun tau kan.. kalo org dah ckp camtu.. dengar je..ikut.. jgn melawan, hehehehe... ape pun doa yg terbaik je ok.

ettyzukhair said...

Yana..
1- hm i slalu minum ais..hehehe..bila preggykan hormon kita buat bdn cpt panas je..but kalau boleh kurgkan..minum ais dgn kunyah ais lain..ade gak certain mom-to-be suke kunyah ais..ade org tua2 kata leh wt rahim lemah..wallahualam..

2-Masa preggy xde effect kot sbb susu still masih dlm kilang lagi..once bersalin mmg kena pantang ais bersebab ok bkn saje2.. antara sebabnya mmg boleh effect production susu bdn..bykkn minum air suam..susu akn mengalir lancar..ais sejuk/berais masa pantang leh wt urat kembang..sakit sendi2..

3-xelok mandi lewat2..utk sape2 pun..

4-masa nak bersalin nurse takat ajar cara nak push je, tarik napas..if yana nak learn more on birthing kena attend class antenatal..serba serbi diajar..elok dah gi skg..mana2 hospital ade provide ni..1st timer no experience elok sgt2 gi..or else tgk youtube n read more from babycenter, etty dulu gi sbb kite nak kena blaja..its really helps..penting bg etty gi kelas antenatal..

5-boleh tgk kat 3D/4D scan Malaysia kat FB..harga pun leh tny kat situ..

anyway gudluck babeh..take care

Belinda Adzmi Ibu Ilhamny said...

lnda jwp apa yg kena dgn lnda jek ek..:

1) tak kot, sebab lnda klau ngandung tak suka ais, minum ais mcm loya, tp anak2 besar jugak, dua2 sebelumnih, 4KG ke atas..

3) mandi lewat tu mmg tak elok, utk siapa2 pun, dari baby hinggalah ke org tua.. tp lnda mandi je jugak kalau dah panas.. hehehe

Belinda Adzmi Ibu Ilhamny said...

lnda jwp apa yg kena dgn lnda jek ek..:

1) tak kot, sebab lnda klau ngandung tak suka ais, minum ais mcm loya, tp anak2 besar jugak, dua2 sebelumnih, 4KG ke atas..

3) mandi lewat tu mmg tak elok, utk siapa2 pun, dari baby hinggalah ke org tua.. tp lnda mandi je jugak kalau dah panas.. hehehe

Nurul Aziz said...

1- suka minum ais walaupun husband pandang jeeee.. hahah. tapi baby lahir berat 3.23kg, takdela besar kan.

2-susu badan masa 1st day takde, tapi pastu siap brast bengkak lagi.. kalau nak ikutkan susu ada je lagi, tapi terpaksa topup fm sebab maknya sambung belajar.. bla bla masalah lain.


3- memang suka mandi malam-malam. alhamdulilah, baby sihat. tapi tak elok la mandi malam2.. hehee..


4- takthu la pulak.. sebab normal.. tak pernah pun pergi kelas antenatal hehehe..


5- like scan 3d/4d malaysia kat fb, miss jezlyn.. memang best la dia.. ramah.. murah lak tu.

hayati hashim said...

1- gila ais masa ngndong n aisy lahir 3.6kg. Besar kot. Sbb slalu scan msti Dr akan komen bby besar. Tp ok saja. Bersalin normal.

2. Dan production susu pun alhamdulilah... xd masalah.

3.mndi malam kn mmg x brapa elok utk smua manusia.. klu bo elakkan. Tp kou panas mnyengat. Sila la mndi.

4.join kelas antenatal. Masa tu nt dia ajar. Tpi nt masa beranak x igt pun smua tu kot. Kesakitan akan buat kita jadi pndai secara semula jadi. Ceeeewaaahhh.

5. Smua org pn sugest jezz kt ampang or srikembangan tu. Tp u buat kt c2 sbb jazz xd cwgan kt jb.

harap bole mmbantu serba sedikit..

Ema Johari said...

memang tak elok pun minum ais...tk kadang-kadang memang tak tahan nafsu nak minum juga...hehehe...dulu, akak pernah buat scan 3D kat Kelana Jaya...tak sampai RM 100 pun..

Ummiarissa Mahdi said...

tentang ais tu tak pasti,tapi saya minum air bergas waktu anak sulung dulu,baby besar 3.5kg...penangan air bergas..

Nastyna said...

uishh banyak gak soklan hehhee. pasal ais tu, saya tak pasti sebab saya mmg kurang gemar minuman berais, so jarnag sangat la minum masa pregnant, tapi baby still besar hahaha.

Course untuk bersalin ada jer dorang buat kat hospital tapi tak sure semua hospital offer this or not, tapi saya tak pergi pun sebab tak sempat buat appointment, tangguh2 terus beranak.

Rasanya saya tak der la menolong sangat di sini, cuma kepoci jer lebih ni.

However, good luck dear :D

Fifi Nadhrah said...

bab susu kurang kalau minum ais tu macam tak betul je..

fifi suke minum ais.. ufairah keluar 3.6kg..

yana boleh join support grup untuk ibu ngandung.. macam gentle birthing grup.. situ banyak info..

itu saje.. yang lain ade yangtak tau jawapan.. ade yang malas nak fikir.. boleh? hahaha..

Perjalanan Untuk Menjadi Seorang Ibu :)

1st pregnancy
MC : 22.2.2012 (5-6weeks)

2nd pregnancy
MC : 10.5.2012 (4-5weeks)

"Tarikh Bendera Merah Dinaikkan"
OCT : 30.9.2012 - 8.10.2012 (CD40)

NOV : 9.11.2012 - 17.11.2012 (CD38)

DEC : 16.12.2012

3rd pregnancy
UPT + : 27.1.2013 (CD43 DPO18)
BERSALIN PADA : 25.09.2013 @ 9.38pm