Monday, July 1, 2013

Celoteh Yana : Part 167 - Dia Dah Muncul !

Assalamualaikum,




Alhamdulillah, sepanjang 7 bulan pertama 
mandong ni, makcik STRESSmak stretchmark tak 
menunjukkan diri dia di kawasan perut Yana yang 
dah semakin membesar ni, yang langsung tak di sapu
 losen atau apa2 krim cegah stretchmark yang berlambak 
di jual kat pasaran tu. 
(mintak2 dia takkan muncul langsung !!)


TAPI, kalau abdomen line yang biasa nya muncul 
dekat tengah2 perut, garisan melintang dari tengah 
perut sampai miss V tu memang ada. Dan Yana a
da tanya dekat mak, is it normal and she say yes.. 
Kebanyakan orang akan dapat line tu, yang mana akan 
hilang lepas kita melahirkan @ lepas pantang. 
Itu membuatkan Yana lega, sebab yelah taknak lah 
nanti nak wat tiger show depan En.Suami ada plak 
line tengah tu kan, walau takde stretchmark tu. hehee.. 

(ABDOMEN LINE ni lah, tapi ini bukan perut saya :))


BAGAIMANA PUN !! stretchmark huduh ni 
memuncul kan diri dia di kawasan payudara, pinggul & 
 yang mana sangat menyakitkan mata yang memandang ! 
Tak banyak tapi still boleh nampak...! Sigh, adakah 
dia akan menghilangkan diri juga selepas melahirkan 
@ kena jugak sapu losen2 yang di jual di pasaran ? 
I'm in dilemma.. Sebab memang malasssss sangat 
nak sapu2 losen segala. Dulu masa bujang bercinta 
rajin lah, nak kua dating je sapu losen penuh 1 badan. 
La ni, kalau berlosen pun tunggu mood mari. 
Haiz, dah la baru2 ni kena tegur dengan En.Suami 
yang buat muka terkejut sambil cakap ni 
"eh, apa kat 'pinggul' u tu ?" 
DAMN ! terus jawab dengan muka sedih 
"oh ini stretchmark, memang akan ada kalau mandong" 
sambil hati terasa down gila & maki makcik 
stretchmark dalam hati !


Errr, cuma dah google sana sini... 
Baaaaannnnnyyyyaaaakkkk produk anti stretchmark 
di jual di pasaran. macam2 brand. Dan ada yang 
kata sesuai pakai brand A, beli brand B takde kesan, 
brand C mahal tapi tak selesa bila sapu rasa melekit segala.. 
Urm jom tengok apa brand yang ada, dan share review korang.. Thanks ! :)



Bio Oil


Pureen Lotion




Cocoa Butter Formula


12 comments:

NinaAz said...

Semalam blogger zura lee wassap kat nina suruh cari cocoa brand palmer suruh pakai skg. Elak stretcmark. Hihi

Nurul Husna said...

husna pun xde sapu apa2 losyen or minyak kat perut..garisan ada tp x ketara sgt..mgkn sbb perut husna kecik kot..hehe

Nurul Aziz said...

takde strechmark kat perut, tapi garisan tu adala.. sapu coco pulmer butter tu.. tu pun dapat free banyak gilaaa.. so pakai ajela. kadang tu pakai lotion jonhson baby je. maybe perut kecik kot. taktahula..

mama ila said...

ila masa preggy dulu pun ada strechmark..hehe...sampai skang pun ada lagi sikit2..sbb malas nak sapu losyen..hehehe.. bio oil pun ok...cocoa butter pun selalu orang pakai

Cik Puan Rara said...

rara dulu nasib xde sgt strech mark.myb sbb lemak tebal kot.hehe

CikNaa said...

last year ngandungkan afiq, stresmak tu keluar sebulan sebelum beranak..sakit ati okeh.. tp line hitam tu ciknaa mmg takde.. pelik jgak.. puas tengok, mmg yilekkk :P

e.t.t.y said...

ehem...i takde okehhhhh...cantik perut i...bila scan je mesti doktor cakap, cantik perut awakkkkkkk...tp kt tetek naik sikit yg putih putih tu. sebab bf kot...pastu buat marmet lagi...

::EIDA:: said...

ida baru nak tanya, tu perut yana kee sebelum baca caption tu. hehhehehe

Shizan Syafik said...

sy beli palmers tu.. tapi tak pakai pun.. hehee

Fifi Nadhrah said...

bagi fifi.. pakai la ape pon.. kalau makcik stressmak tu nak keluar jugak.. die tetap keluar..

eMMe said...

tak beli pun lotion strech mark utk perot... heeee~ perot takde la cantik sgttt...huhuu...

- AZIE - said...

akak pakai yg cocoa palmer tue, masa preggy memg cantik...xde lansung..but bila dh bersalin...ada la sikit..mungkin perut akak memg agak besar dulu.

Perjalanan Untuk Menjadi Seorang Ibu :)

1st pregnancy
MC : 22.2.2012 (5-6weeks)

2nd pregnancy
MC : 10.5.2012 (4-5weeks)

"Tarikh Bendera Merah Dinaikkan"
OCT : 30.9.2012 - 8.10.2012 (CD40)

NOV : 9.11.2012 - 17.11.2012 (CD38)

DEC : 16.12.2012

3rd pregnancy
UPT + : 27.1.2013 (CD43 DPO18)
BERSALIN PADA : 25.09.2013 @ 9.38pm