Tuesday, July 23, 2013

Celoteh Yana : Part 152 - Kurang Kalsium Agak nya

Assalamualaikum,




Alhamdulillah, nak masuk minggu ke 30 minggu ni.. 
'dak kecik' pun sihat walafiat je, aktif hatta di bulan puasa. 
Sama2 eksaited dekat waktu nak berbuka. 


Cuma nya, Yana dah mula rasa sakit gigi. 
Lagi2 kawasan gigi geraham. Mesti sebab 'dak kecik' 
dah mula tarik banyak2 kalsium dari ibu dia ni. 
Rasa nya nak kena beli lah apa2 jenis susu untuk 
topup kalsium ni. Stok susu kambing ada kat rumah, 
tapi manis pulak. Jenama Yusmira tak salah, ada 
banyak lagi dalam 2 papan lagi sebelum ni beli 
borong kirim dengan Kila kawan blogger jugak. 
Tapi sejak mandong memang takde selera nak 
minum susu pun, asal minum je muntah. Sampai
sekarang, tapi kalau dah macam ni memang 
kena minum balik lah kan..


Rasa nya habiskan yang tu jelah kot, campur air 
masak ke atau 1 sachet tu buat 2 cawan : 2 kali minum. 
Hurm, tak seronoklah gini asal kemam mulut je, 
sakit gusi tu.. 




10 comments:

Aeen said...

makan ubat kalsium je la yana...ain pun x lalu minum susu...huhu..

sweet tooth said...

bleh amik tablet susu kambing gak... i beli kat cosway.

Aty_Fared said...

Sampai anak setahun lbh ni sakit gigi tak kurang...kat gigi geraham gak ar nih...

Nurul Ilyani said...

Akak amik ostematrix shaklee je utk gantikan susu...akak mmg jenis x minum susu :)

- AZIE - said...

bila preggy kan kena check gigi..yana dh wat ke blm?

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Aeen : tak pernah dapat pil kalsium pun, selalu dapat obimin je.

Sweet Tooth : bagus juga idea tu, TQ

kak Aty : uuih lama nya.. urm sakit kan

Kak nurul : Ostematrix, nasib baik ada lagi sebotol. okay nanti nak cuba

kak Azie : dah cek masa cek up 2 bulan lebih ritu, doc cakap okay je, cantik.. tatau akan datang ada ke tak

azizah :) said...

kalau xleh minum susu..makan pil kalsium pon dah cukup yunk..

Shizan Syafik said...

nasib baikla setakat ni tak kena lagi.. hehe, yana amik pil kalsium.. lagi ok rasanya dar telan susu

QueeN TerataI said...

xdela plak kena sakit gigi ni waktu mengandung.. sbb masa mengandung queen ada ambil pil kalsium.. ;)

Fifi Nadhrah said...

beli je pil kalsium yana.. lagi senang telan..

Perjalanan Untuk Menjadi Seorang Ibu :)

1st pregnancy
MC : 22.2.2012 (5-6weeks)

2nd pregnancy
MC : 10.5.2012 (4-5weeks)

"Tarikh Bendera Merah Dinaikkan"
OCT : 30.9.2012 - 8.10.2012 (CD40)

NOV : 9.11.2012 - 17.11.2012 (CD38)

DEC : 16.12.2012

3rd pregnancy
UPT + : 27.1.2013 (CD43 DPO18)
BERSALIN PADA : 25.09.2013 @ 9.38pm