Wednesday, July 24, 2013

Celoteh Yana : Part 153 - Jeruk MAMAN

Assalamualaikum,









(gambar GOOGLE ye)



Rasa nya ramai yang kenal dan pernah 
dengar jeruk maman ni, adalah salah satu makanan 
feveret Yana jugak. Kena pulak bulan2 puasa ni kan.. 
Tadi terbaca KAK MIMY HAMID up cerita pasal 
tempoyak daun, sedap jugak tuh ! 


Jeruk maman ni senang je nak buat nya, 
daun maman tadi di bersihkan, petik daun2 nya 
macam kita petik daun bayam tu ah, pastu gaul kan 
dengan garam kasar, agak2 lah kuantiti nya, siap gaul 
masukkan dalam balang @ bekas macam kita isi 
kuih raya (tengok gambar), masukkan air masak sejuk 
(bukan suam atau panas ye) sampai 
tengkuk bekas, masukkan cili api untuk pedas, 
dan masukkan nasi sejuk kalau nak rasa dia masam2 
bila dah siap,. Simpan dalam peti ais lepas 3 hari 
dah boleh makan.. Makan dengan ikan bakar kosong 
(tanpa garam kunyit) peerrrgghhh terangkat ! 
orang dulu2 memang pandai cipta makanan2 macam ni kan. 
Jimat kos pulak tu..


Yana balik nanti nak pergi rumah mak ambik 
sebekas jeruk maman ni sebab tadi balik tengahari 
singgah rumah mak ternampak dah maman ni dalam 
peti ais, cuma saja je tanya mak untuk kepastian 
dan minta izin nak sikit.. uuuiiihh dah menjejeh air 
liur teringatkan waktu berbuka ni nanti !

8 comments:

Aeen said...

ain pregnant ke x pregnant ke mmg xmakan jeruk nie...xkesah la jeruk pape pun..semua jenis jeruk x makan...time pregnant pun xde mgidam jeruk2 nie..heheeh

CikNaa said...

errkk.. jeruk maman? pe rasa dia ek? ciknaa tak tahan bau dia tuh.. tp org kata ulam ni elok kan..

MimahAjil said...

banyak kat belah2 negeri sembilan kan?sedap eh?tk pernah makan...

QueeN TerataI said...

errrr xpnh dgr plak jeruk ni.. alahai ketinggalan betul queen ni kan... ;)

Cik Puan Rara said...

ritu MIL rara ada bawak balik.tp xmkn.xreti.hehehe

CiK ReMaJa said...

just wanna ask, can u hit me back. sy bwu nak blaja bab2 blog ni.. mohon ajar ^.^

Nastyna said...

ini my mom punya favourite ni, tiap kali nampak mesti terbayang wajah beliau haha.

Fifi Nadhrah said...

tak pernah tau ade jeruk maman.. first time dengar..

Perjalanan Untuk Menjadi Seorang Ibu :)

1st pregnancy
MC : 22.2.2012 (5-6weeks)

2nd pregnancy
MC : 10.5.2012 (4-5weeks)

"Tarikh Bendera Merah Dinaikkan"
OCT : 30.9.2012 - 8.10.2012 (CD40)

NOV : 9.11.2012 - 17.11.2012 (CD38)

DEC : 16.12.2012

3rd pregnancy
UPT + : 27.1.2013 (CD43 DPO18)
BERSALIN PADA : 25.09.2013 @ 9.38pm