Wednesday, July 31, 2013

Celoteh Yana : Part 155 - Bakal Di Paksa Bersalin ?

Assalamualaikum,




Pagi ni Yana ada cek up dengan Hospital Selayang, 
dorang nak follow up pasal kes bleeding duduk wad ritu. Appointment sepatut nya 23 hari bulan haritu, 
tapi dah terlupa tunda ke hari ni. 


Phew, berjanggut tunggu tadi ! Datang 8.30 pagi, 
nombor kena panggil 11.30 pagi, mengantuk, penat, 
bosan semua adalah.. Rasa macam nak balik je. 
Tapi kalau balik kena set appointment lain nak cuti 
lagi aahhh malas ! Sebab cek dengan pakar, so setiap 
orang dia cek ambil masa 5-10 minit. Bayangkan 
nombor Yana tadi 0051, nombor yang dipanggil masa 
Yana baru sampai tu 0004. Kematu bontot menunggu saja. 


Bila dah masuk, doktor scan baby semua okay.. 
Tapi kata nya TAK BOLEH POST DATED dari 
due date yang tertulis kat buku merah. 
EDD : 23.9.2013... Kalau 22.9 tak sakit, takde tanda, 
23 haribulan sila datang ke hospital kita paksa bersalin. 
GULP ! Disebabkan ada kes bleeding tu lah. 
Yana memang doa sangat2 taknak paksa2 ni, biar
 baby keluar awal sikit pun takpela. Masa tu pun 
baby dah 37-38 minggu. Takde lah premature pun. 
Tapi kalau takdir Allah swt nak kena induce jugak, 
harap nya dapat bersalin pada 24.9 tu.. 
Sebab itu tarikh pernikahan Yana & En.Suami :) 
Kira hadiah ulangtahun ke 2 lah untuk kitorang kan.. 
Apapun kena tunggu jela masa nya tiba.
 I'm sooo nervous sebab induce macam sakit 
jeee tengok akak2 katil depan aritu siap 
ada yang terjerit jerit.. 

18 comments:

Nastyna said...

Alamak.. I read pengalaman semua cakap tak bestnya kalau "dipaksa" bersalin ni. Hopefully all fine dear, still got time ni kan. Cuba u buat menari tonggeng terbalik macam JJ jugak hehehe cepat la baby tu kuar nnt.

Nina Aman said...

sekali baby nk kuar time anniversary mama, papa dia...semoga dipermudahkan yana!

Shizan Syafik said...

kita punye EDD dekat2 la yana.. sy 24.9.. :)

- AZIE - said...

Induce memg sakit..akak pernah rasa masa first baby dulu. Tp yana..jgn lemah semangat..pk yg positif, ckp yg positif ja dgn baby..bykkan berjalan..mohon dipermudahkan Allah.. 37-38w dh ok kalo bersalin, xpremature jgn riso.Lg satu tipsnya... make love dgn hubby kerap sikit smbil minta hubby doakan supaya dpt bersalin dgn mudah

Wan Afzan said...

bleeding hari tuh byk ke?

SeputihSalju said...

mcm seram je baca.. apa2 pun bykkan berdoa insyaAllah semuanya di permudahkan.. :-)

Allene said...

kena rajin berjalan... nanti dapat bersalin awal... tp jangan masa raya nanti makan bukan2. takut bleeding plak. t.care

CikNaa said...

pengalaman ciknaa yg pernah induce by drip mmg sakit. tp masih lagi boleh bertahan.. at least induce utk anak sulung ni kebaikan nye jalan bukak cepat dr biasa.. ciknaa 1 jam 1cm.. alhamdulillah sakit yg hamat, tapi tak lame..

Nurul Ilyani said...

Srh husband induce kn lh...hehe... :)

QueeN TerataI said...

semua process pun akan sakit yana.. bila mengandung begitulah.. itulah pengorbanan seorg ibu.. walau sakit tetap juga kita gagahkan.. induce sakit, bersalin rela pun sakit, operate pun sakit.. semua org yg mengandung & melahirkan mmg akan rasa sakit tp kalau induce tu utk kebaikan kita redhalah.. apa2 pun byk berdoa minta pd Allah moga Allah permudahkan segalanya..InsyaAllah..

Fifi Nadhrah said...

yana.. banyakkan bace pasal natural inducer.. macam nipple stimulation.. make love.. tu semue menbantu tau.. better buat natural dulu sebelum kene pakse..

bile da di induce.. may lead to czer.. please.. takmo la czer2 ni.. fifi da merase.. :(

ieza said...

hi yana, saye pun baru kene induce aritu, x sakit pun induce, yang sakit mase nak branak tu jek.. hehe jgn nebes2 k... byk kan jln2 n make love with hubs =) doa byk2 insyaAllah snang nanti hihi

Bella Amanda said...

Inshaallah selalu bby boy 38 dah kuar..Sama la bulan anak kita lahir,bella n husbnd dua2 besdey bulan 9 kira ni gift paling terbaik untuk besdey kitaorg..;)

::EIDA:: said...

adeh adeh.. sabar eh yana. moga ALLAH permudahkan urusan yana sekeluargaaa.. ;)

アヌム said...

moga dipermudahkan.amin

prog muten said...

rm1/pc strip test upt pregnancy dan rm1.20 /pc opk kesuburan
email; lovidoobidoo@gmail.com
blogshop; http://tester-kesuburan-pregnancy-murah.blogspot.com/
sms:puan nor 0122723104

Fifi Nadhrah said...

fifi singgah pagi tengok ibu.. moge sihat selalu..

!k@ said...

Yana,.ika dulu masa 7bulan pn bleeding juga..dr ckp sbb ade indertemined (betul ke eja ni..dah lupe..hehe) APH..xdibenarkan lebih dr duedate..tp dah allah takdirkan operate...mmg lg awal..38w2d dah bsalin..hehe

Perjalanan Untuk Menjadi Seorang Ibu :)

1st pregnancy
MC : 22.2.2012 (5-6weeks)

2nd pregnancy
MC : 10.5.2012 (4-5weeks)

"Tarikh Bendera Merah Dinaikkan"
OCT : 30.9.2012 - 8.10.2012 (CD40)

NOV : 9.11.2012 - 17.11.2012 (CD38)

DEC : 16.12.2012

3rd pregnancy
UPT + : 27.1.2013 (CD43 DPO18)
BERSALIN PADA : 25.09.2013 @ 9.38pm