Thursday, August 29, 2013

Celoteh Yana : Part 159 - Kencing Kotor Ni !

Assalamualaikum,



Hiyark ! Baca tajuk pun dah tahu apa benda nya kan... 
Hurm, pagi tadi ada cek up LAST untuk batch 2 minggu 
sekali kat KKIA. Dan ingatkan takde masalah pape 
macam selalu, RUPA NYA kena urine infection. 
Cis, apa kono tah. Kata nya sebab kurang minum airrrrrr.. 
Ye, saya memang KURANG minum air pun. 
Sebab malas nak ulang alik ke tandas, yelah dah 
hujung2 mandong ni kan lagi kerap lah nak kencing 
sebab kepala baby dah turun ke bawah dan 
selalu tekan pundi kencing kita. Urm, malam tadi 
pun ada minum air teh ais, dan dari jam 
11 malam - 7 pagi ada dekat 10 kali pergi tandas. 
Hamek ko ! Langsung tak lena tidurrrrr... 


Kata misi, kena minum air masak banyak2, 
begitu juga kata doktor.. Ada bakteria dalam air 
kencing tadi. Doktor bagi ubat lawas kan kencing, 
dan datang semula minggu depan. Ye, minggu depan 
dah bermula sesi cek up SATU MINGGU SEKALI ! 
Fedap ooohh ! Ikutkan hati memang dah malas sangat 
nak berulang ke KKIA tu, sebab nak kena bangun 
awal pagi pastu menunggu giliran. Kadang2 datang 
awal pun tak semesti nya boleh siap awal. 


So, dapat lah ubat seperti dalam gambar di bawah,, 
kena minum 3 x sehari sebelum makan.. maybe 
setengah jam sebelum makan kot. Dan ulangan 
cek up pada 5.9.2013 Khamis depan... Hurm, 
harap2 masa tu takde apa dah sebab kalau masih 
kotor kena jumpa doktor pakar kat hospital 
Selayang pulak. Lagi leceh sebab sana biasa nya 
tunggu paling cepat dapat masuk 2 jam ! 
Doakan kitorang okeh :)



(gambar google jek)


TIPS DARI DOKTOR : 
Ambil air kencing yang tengah2 sebab yang 
 banyak bakteria....
Take note ibu2 sekalian :)

11 comments:

Aeen said...

taun lepas ain pn kene kencing kotor gak..taun ni pun ade kene sekali...tp alhamdulilah ok...kalau xnak kene detect kencing kotor time gi check up tu..sebelum pegi tu minum air masak banyak2...lagi satu mcm ain..2-3 hari sebelum g check up ain minum air kelapa...dah hujung2 nak bersalin ni elok gk minum air kelapa..:)

SeputihSalju said...

bila due yana? insyaAllah semuanya ok.. minum air masak byk2 ye..

Fifi Nadhrah said...

wah.. sekejap je kan yana.. jage diri.. kene jage tu.. setengah UTI boleh sampai ke rahim..

Nurul Aziz said...

fedap kan nak terkencing tu.. haha! pernah mengalami, sampai rasa nak pakai pampers je.. duhh!

Chekgu Azrine said...

kena rajin2 minum air masak ye sis..hehehe..nnti dr babap..hikhik

Nastyna said...

Alaaa kesian mak buyong ni. Banyakkan minum air masak, suka tak suka, telan jer segelen terus hehe. Hope tak berpanjangan la kan.

!k@ said...

Penah kena masa awal mgandung dulu...sakit!dah la asik nak kencing je..xlawas..bnyk minum air yana...insyaallah ok nanti..

Shizan Syafik said...

minum banyak2 air.. insyaALLAH ok.. tu je petua yang sy buat.. gud luck sis

Ummiarissa Mahdi said...

betul tu,bila dah kena kencing kotor ni,memang nak berulanglah jumpa doktor...ha..minum air banyak-banyak tau...

fifi said...

aah.i dulu pun pernah kena kencing kotor.tips i,minum air kelapa selalu.elok sangat utk bersihkan kencing ni.dulu pun i malas nak minum air sebab i ingat kencing kotor ni takde efek sangat.sekali nurse cakap,dia boleh efek mata baby,fuh..kecut.terus dalam seminggu tu,dua tiga kali minum air kelapa.

Ayu azmir said...

Jage diri baik baik tau

Perjalanan Untuk Menjadi Seorang Ibu :)

1st pregnancy
MC : 22.2.2012 (5-6weeks)

2nd pregnancy
MC : 10.5.2012 (4-5weeks)

"Tarikh Bendera Merah Dinaikkan"
OCT : 30.9.2012 - 8.10.2012 (CD40)

NOV : 9.11.2012 - 17.11.2012 (CD38)

DEC : 16.12.2012

3rd pregnancy
UPT + : 27.1.2013 (CD43 DPO18)
BERSALIN PADA : 25.09.2013 @ 9.38pm