Monday, August 26, 2013

Celoteh Yana : Part 158 - Katil Bayi @ Playpen

Assalamualaikum,




Malas nya nak menulis.. hehehee. Sebab perut memanjang kekenyangan memenuhi undangan jemputan rumah terbuka. Yang tak boleh terima, pergi dengan perut lapar, balik pun perut lapar semula.Sebab apa? Sebab menghadap JEM di jalan raya.. Memang lari ikut mana pun akan jumpa baaaannnnyyyaaaakkk kereta. Apa boleh buat, semua orang pun dapat jemputan rumah terbuka kan. Sama2 lah kita kongsi jalan :)


Nak tanya kawan2 nih, Yana ada beli 1 katil bayi aka playpen untuk kegunaan 'dak kecik' nanti. Dalam pantang memang dah start nak letak dia dalam tu sampai dia taknak. Yelah, bukan semua budak suka duduk dalam ketil tu kan.. Yana beli sebab fikirkan nanti Yana pantang tidur atas katil single, mana nak selesa tidur berhimpit pulak nanti. Melainkan nak menyusu kan dia, memang angkat letak sebelah. Masa2 lain nak letak je dia dalam katil tu. Dan bila dah habis pantang nanti dah balik rumah semula, akan tidur katil kelamin takkan 'dak kecik' nak tidur sekali sebab KAMI mak ayah nya memang lasak ! Melainkan kerja nya nak mengempeng je kenalah fikir cara lain.. CUMA NYA , sekarang ni dah fikir lain pulak ! Sebab takut kan kalau kita tak letak baby tidur sebelah, kot nanti dia muak ke, dia sesak nafas ke, kita tak dapat alert secepat mungkin. Banyak kes SIDS ni dah berlaku kan.. 


So, apa pendapat kawan2 yang dah ada baby tu.. Korang letak dalam katil bayi ke (kalau ada) atau bawak tidur sebelah korang???


(gambar google)

15 comments:

Aeen said...

masa pantang raees dlu ain mmg letak dalam baby cot..angkat dia masa nk nyusukan je..
lepas tu dah masuk 3-4 bulan...dia tido sebelah ain sampai skang..skang ni letak dy dalam tu bila dia nk main...tu pun x sampai 10 minit dy dah jerit2 nak keluar...huuh

eMMe said...

pengalaman Me, takde playpen.. sebab kene beli dua..so, time dowang kecil, duk tido atas katil je..bile twin dah start lasak, leh pusing2, guling.. mmg tido kat bwh atas toto jew... takot jatuh katil, n penah jatuh katil... huhuhuh.. utk yana, boleh je kalo ade bajet beli la baby coat...

mummy_ayu said...

pendapat Ayu (chewah)....sgt iseful ada katil baby / playpen nie..
sbb anak2 Ayu dulu..dua2 memang Ayu ajar tido atas katil baby...siang or malam..kecuali time minum susu la..sbb BF kan.bila dah abis BF, baru angkat diaorang ke katil baby...sbb kita pun selesa nak tido..but tu la..kena ajar dr awal.sbb kalu dah biasa tido ngan kita...memang diaorang tak nak tido katil baby tu..tu yg jadi mcm membazir jer..

plus..katil mcm nie sekarang..sgt bagus ..sbb leh turunkan & jadi palypen bila baby dah besar..so..kita nak masak, buat keja..senang..letak mainan kat dlm tu....diaorang leh main...cuam ada stage..memang baby dah tak nak duduk dlm tu...mcm bial diaorang dah mula merangkak..maybe dah kureng la nak duduk dlm tu..but still ok la kan?
ma acih!! sbb baca komen saya..

Shizan Syafik said...

mmg ada playpen.. sumbangan turun temurun.. ingat nak letak je dlm tu.. sebab kalau tido atas katil kelamin pun still sempit kalau ngan baby.. hehe

Fifi Nadhrah said...

fifi memang co sleep.. tak pernah berenggang dengan ufairah.. sebabnye senang nak BF.. selak je.. tak payah bangun berdiri ambil anak bagai.. kalau nak tidurkan anak dekat katil sendiri boleh yana.. kene beli katil baby yang boleh turun/bukak penghadang tepi tu.. kirenye katil kite rapatkan dengan katil baby tapi turun/bukakkan penghadang tepi tu.. jadi macam bersambung la katil parent n baby.. paham tak?

klu tak paham tengok gambar ni.. fifi bagi url..

http://fromheretomaternityeventually.files.wordpress.com/2012/06/2012-06-13-10-52-21.jpg

Nastyna said...

Kalau U jenis tidur lasak, better letak dia dalam katil bayi tu, letak la katil dia sebelah katil u, Insya Allah u akan sedar kalau dia terjeluak or something, dont worry too much. Thats the power of mother ;)

Psstt lama betul I tak on blog, miss u.

- AZIE - said...

akak pulak dr qisya dlm pantang smpai skrg memg tdo bersama..sng nak bf kan, lagipun bila dia tdo sblh rasa lbh dkt dgn kita. skrg nie bila tdo dh pandai pusing ngadap mama..siap pegang tgn lagi..comel btl..sbb dh biasa akak sblh dia kot..so dia lbh close..

QueeN TerataI said...

no worries la.. blh je letak baby dlm katil sendiri siang & malam.. cuma bila mlm mmg kena alert lebih la.. psl dgr x dgr tu don't worry.. skrg xde baby lg mungkin mmg kita tdo matila.. nnt bila dh ada baby automatik kot kita akan sntiasa alert dgn bunyi baby..

kalo letak baby tido dlm katil sendiri jgnla letak katil tu jauh dr katil kita. better u rapatkan katil baby dgn katil kita so insyaAllah blh dgr kalo baby merengek ke apa ker..

lbh bagus sbnrnya ajar baby tdo kat katil sendiri ;)

!k@ said...

Lama xtinggal komen sini..ika xde playpen or babycot..sbb dulu asik bpindah je...ammar tido sx..tp kalau ade pen berguna kan..

Nurul Aziz said...

tidur lasak? rasanya bila ada baby nanti, anak mengeliat pun boleh terbangun.. hehe.. ckp berdasarkan diri sendiri, sebab dulu bom meletup blm tentu boleh sedar..


so far, dah setahun 7 bulan stil tidur bawah ketiak je lagi.. dulu tkbeli pun babycot/playpen.. huhu..

AzieFirdaus Kamarudin said...

bestnya yana byk open house...le gantung periuk gitu tapi sedeyyyyy kat sini x byk open house...almaklumlah kwn2 x ramai sini...kalo ada pun selalunya kwn2 hubby..itupun awal2 raya kebiasaannya..hihi

Che Rosliza Che Mat said...

welcome back yana...dah habis pantang ya...akak dulu letak baby kat tengah...okey jer...defend pada yana..

NinaAz said...

Mcm menarik jea benda alah nie. Nak carik jugaklah!

Ayu azmir said...

Xde pengalaman... tapi teringin nak bli kalo ade rezeki... tolong doakan untuk sy....

Ayu azmir said...

Xde pengalaman... tapi teringin nak bli kalo ade rezeki... tolong doakan untuk sy....

Perjalanan Untuk Menjadi Seorang Ibu :)

1st pregnancy
MC : 22.2.2012 (5-6weeks)

2nd pregnancy
MC : 10.5.2012 (4-5weeks)

"Tarikh Bendera Merah Dinaikkan"
OCT : 30.9.2012 - 8.10.2012 (CD40)

NOV : 9.11.2012 - 17.11.2012 (CD38)

DEC : 16.12.2012

3rd pregnancy
UPT + : 27.1.2013 (CD43 DPO18)
BERSALIN PADA : 25.09.2013 @ 9.38pm