Friday, August 30, 2013

Celoteh Yana : Part 160 - Kemusykilan Yang Belum Terjawab

Assalamualaikum,




Bila dha masuk hujung2 kehamilan ni, 
mula lah otak asyik fikir pasal saat2 nak melahirkan 
nanti. Apa tanda nya, bila masa nya, sakit nya 
macam mana, apa nak buat bla bla bla... 
walaupun semua nya terletak hujung jari dengan 
kata BOLEH TANYA ENCIK GOOGLE saja, 
tapi kalau dapat jawapan dari orang mulut ke 
mulut seronok juga, berkongsi pengalaman dan cerita :)


Alkisah nya, sejak akhir2 ni Yana terfikir....... 
orang zaman sekarang kalau ditakdirkan 
TAK BOLEH bersalin normal, boleh melalui 
pembedahan. ada macam2 prosedur, nak pakai 
macam2 ubat. 

TAPI, macam mana dengan orang zaman dulu??? 
Yang mana bersalin menggunakan khidmat mak bidan. 
Yang diketahui hanya menggunakan 
alatan biasa : kain basah, besen, kain batik dll. 
Tak ada bius, tak ada forsep mahupun alatan bedah. 
Macam mana ibu2 zaman tu melahirkan anak 
andai kata memang tak boleh 
melahirkan normal. 
Adakah bayi tersebut dan ibu nya 
meninggal dunia akibat masalah tadi ? 
Takkan pula mak bidan kampung tadi ada
kepakaran melakukan pembedahan ?
Siapa ada jawapan ye..

8 comments:

CikNaa said...

jgn pk banyak sgt dear..naik darah tinggi nanti..klu ciknaa pesan, jgn terlalu baca pengalaman bersalin org.sbb pengalaman kite xsame ok.. cerita tu buat tambah stress aje bl nk lahirkan anak sulung yg takde pengalaman.. hihi.slmt menempuh k.. insyaallah sume nye slmt..

AzieFirdaus Kamarudin said...

wah bestnya yana...doakan azie pulak ye...

Nastyna said...

Persoalan u ni buatkan I teringat kat cerita Nang Nak. Zaman dulu2 mak bidan akan push jugak kuar ikut saluran tu walau macam mana pun, ajal maut di tangan Tuhan katanya. Eh jangan fikir banyak2 la dear.

Fifi Nadhrah said...

yana.. fikir positif ye..

yana.. semue orang boleh melahirkan.. memang Allah jadikan perempuan untuk melahirkan.. yang buat kelahiran jadi rumit bile ade intervention.. percaye la.. melahirkan bukan penyakit.. kan2? melahirkan adelah natural even setiap perempuan yang akan bergelar ibu.. enjoy ye..

fifi lepas Czer.. belajar macam2 tentang kelahiran.. pahami physilogical birth.. inshaAllah.. kat mane saje kite boleh bersalin.. boleh la join group the gentle birthing dekat fb.. kalau macam fifi join VBAC(vaginal birth after czer) memang banyak bagi info dekat org2 macam fifi.. :)

Aty_Fared said...

Kaaaaannnnn....selalu pikir bnd yg sama..siap beranak kat umah...Ilek jew...

Mizz ErMa said...

ha ah kan..nape org dulu2 ok je bersalin dgn mak bidan, sekarang kemaen lg ribu riban utk czer..

Mimi Azirah said...

Pnah terpikir bnda yg same jugak...org dlu2 lg la ank berbelas2 tp rileks je bersalin pgil mak bidan je...msti la de satu dua yg prob kan tp tuh la persoalan yg x terjawab smp skang

~ NANA ~ said...

i rasa gaya hidup & pemakanan org dulu lain dgn org sekarang sbb tu diorang mudah beranak normal...

org sekarang makan mcm2, tak kerja bendang/kebun, byk penyakit tu yg susah nak normal...kot la kan? hihi

lagipon lahirnya teknologi tu utk memudahkan & bila timbulnya satu masalah

Perjalanan Untuk Menjadi Seorang Ibu :)

1st pregnancy
MC : 22.2.2012 (5-6weeks)

2nd pregnancy
MC : 10.5.2012 (4-5weeks)

"Tarikh Bendera Merah Dinaikkan"
OCT : 30.9.2012 - 8.10.2012 (CD40)

NOV : 9.11.2012 - 17.11.2012 (CD38)

DEC : 16.12.2012

3rd pregnancy
UPT + : 27.1.2013 (CD43 DPO18)
BERSALIN PADA : 25.09.2013 @ 9.38pm