Wednesday, October 2, 2013

Celoteh Yana : Part 171 - Cerita Bersalin Saya

Assalamualaikum...
(Entri ditulis hari sabtu 29.9 .. akibat beberapa
masalah tak dapat di elak terpaksa tunda
dan sambung publish harini - rabu 2.10)



alhamdulillah yana & baby sihat je...
terima kasih atas ucapan tahniah kalian.


yana dah balik ke rumah semalam (jumaat) setelah 
5 hari berkampung kat hospital. Lega rasa nya dah tengok
rumah.. yana pantang kat rumah mak. Alhamdulillah beruntung 
masih ada mak kan.. pada yang dah takde mak mesti sedih kalau
kena berpantang sendiri. Kalau ada ibu mertua pun okay juga cuma
taklah sama macam mak sendiri..


okay.. mula cerita bersalin ye. 


Pagi 23.9 yana pergi klinik kesihatan dulu untuk cek dan dapat kam
surat rujuk doktor untuk bersalin. Selesai urusan dapat surat dalam
jam 2.30 sebab ramai orang dan terpaksa tunggu lepas lunch time baru
doktor free. Lepas dapat yana dan suami terus bergegas ke hospital.
masa tu eksaited sb dah bayang anak yang comel bakal 
dilahirkan tanpa memikirkan apa2 perkara buruk..


sampai hospital urusan daftar masuk semua yana dapat katil
dalam jam 6 ptg.. petang tu doc cek bukaan bawah. Dah 2cm kata nya.
tnggu la esok pagi kata nya masuk ubat induce. Esok pagi jam 7,
Doc datang seluk lagi. Bukaan 3cm makna nya ada progress so tak
payah masuk ubat ikut cara normal. Tunggu labour room kosong dorang
akan tolak yana masuk... dapat labour room jam 6 padi esok nya
25.9.2013. Nurse masukkan ubat berak kat bontot pastu suruh breakfast.
Lepas tu terus dorang tolak yana ke labour room.


dalam labour room, doc cek lagi bukaan. Masih 3cm
jadi mereka pecahkan air ketuban. Dan masukkan ubat induce
melalui air ke tangan. Yana masih boleh bergelak ketawa dengan suami
sampai jam 8pagi dah terasa sakit senggugut sikit.
jam 11.30 doc cek bukaan baru 4cm. Ubat induce di percepatkan..
sakit kian terasa pada jam 1 ptg.. perut memulas mulas..
jam 3.30 doc cek bukaan baru 6cm , ubat dicepatkan lagi
yana dah minta 1 suntikan pethadine untuk kurangkan sakit. Padahal
tak rasa kurang pun.. makin sakit ada la kesan induce..


jam 6ptg bukaan 6cm yana dah tak bertenaga langsung kesan ubat
dan kesakitan yang ada. Hanya allah yang tau.. jam 7 malam doc cek bukaan
8cm dia minta tunggu lagi padahal yana dah macam separuh sedar tahan sakit
jam 8mlm bukaan 9cm mereka suruh teran sebab jantung anak dah tak
menentu. Suami di sebelah meleleh air mata dah tengok isteri dia mengerang
macam dah hujung nyawa. Silih ganti mak yana dan suami temankan.


yana cuba teran sekuat hati tak berjaya.. kata mereka baby masih tingfi
belum turun laluan sepatut nya. Di paksa lagi teran teran dan teran..
sampai kena marah sebab kata mereka yana tak teran betul2 dan
tak dengr arahan.  bebel2 sorang nurse perempuan kat situ
macam kan kita ni taknak anak kita lahir..walhal menanggung
sakit separuh nyawa.


jam 8.30 mereka dapati baby langsung tak bergerak ke bawah
dan masih tinggi mereka suggest untuk bedah. Yana memang 10 minit
sebelum tu dah merengek minta suami bedah je sebab tak tahan
sangat sakit nya.. lepas tu doc setuju melihat keadaan genting
dorang siapkan yana untuk operation. Masa tu sakit menggila suami
kat sbelah dah pujuk supaya kuat takut kehilangan yana..


masuk OT doc cuba vakum pulak.. di sedut sedut nya dari lubang bawah
tu sampai yana rasa ya allah besar nya ujian untuk aku.. dalam hati
asyik berdoa supaya di permudahkan... istighfar banyak2 walaupon sakit menggila.
di sedut tak turun jugak yana di bedah. Lepas cucuk je ubat bius spinal nama nya
yana terus rasa lega. Sambil baring perut di bedah di godek godek ye terasa kiri
ke kanan perut di tolak. Terus terbayang video yang yana tengok..m
Senyum yana dengar suara baby nangis.. ya allah dah keluar anak aku.
lega rasa nya penderitaan tadi berakhir..
tak sampai 30mnt kot nurse datang tunjukkan baby.. yana ucap
assalamualaikum dan kiss baby.. pastu nurse tunjuk jantina nya.
dan dia di bawa pergi.. siap perut dijahit baby keluar dulu dan yana
dikuarantin untuk pemantauan kesan bius dalam sejam.


jam 12.30 yana dapat duduk di katil semula dan baby di serahkan.
masa tu belum terasa sakit operate sebab bius masih ada..
Tapi dapat tengok baby semua sakit hilang... esok pagi
baru tau. Ha azab juga nak jaga sakit operate
.. hehe... apapun syukur semua nya selamat walaupon yana
terpaksa lalui 2 pengalaman.. cuba bersalin normal setelah di induce
dan di bedah.. demi mu anak



Kami discharge pada 28.9 jumaat....




NAMA DIBERI : 
MUHAMMAD SYAHIR  NAQIUDDIN
BIN MOHD SYUAIB


Kesimpulan nya 13jam dalam labour room masih
belum bersalin dan 1 jam dalam OT selesai semua nya


Nantikan cerita Syahir masuk wad nicu hari lahir ke 6 
akibat demam kuning... 

15 comments:

Nastyna said...

Ya Allah dear.... punya besar dugaan u melahirkan si comel ni. Apapun Alhamdulillah la sekarang semua dah selesai, dah selamat.

Chekgu Azrine said...

Hmm..kesiannya u sis..dr mcm xcekap je kan..huhu..

Btw..congrats!!

♥ dak pink said...

Assalamualaikum Syahir & Congrats to Yana & Suami

=)

akilla ibrahim said...

As-salam yana, comelnya baby..Alhamdulillah, semuanya selamat. Happy tengok syahir :-)

Mrs Sweet said...

Salam...

Dugaan waktu bersalin dan pengalaman yg tak mungkin dilupakan ye, saya pulak yg berdebar-debar ni..papepun Alhamdulillah semua selamat, comel sgt baby :-)

Bella Amanda said...

tahniah yana...pjalanan cite bersalin kita sama la tapi Bella 11jam n alhamdulillah normal.bby sahir lahir sama besday dgn bella..:-)

Mrs. Engineer said...

congrates yana...akak br tau yana dh bersalin...alhamdulillah dh selamat semuanya...

Allene said...

alhamdulillah... selamat da...
memang pengalaman bersalin lain2... ikut rezeki masing2...

comel baby boy... bibir dia sama da macam bibir harris kita... =)

QueeN TerataI said...

dugaan utk yana.. ape pun alhamdulillah semuanya selamat... tahniah lg sekali ye yana..

アヌム said...

comeynye baby..waaa ciannye sakit normal rase lme gk tu..tp x de rezki nk bsalin normal kan..operate ni sakit lepas tu la huhu..ape2 pun tahniah ye..dh selamat semuanyaa..

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

Alhamdulillah Yana dan baby selamat..takut pun ade baca pengalaman bersalin yana ....kagum betul ngan ketabahan orang bersalin ni ...:) ..dan comel sgt anak Yana nih .. grrrrr ..geram :)

Mimy Hamid said...

oo baby tinggi sama kes Fayel...baby tinggi memang risiko jaundis..takpe take care ye

Fifi Nadhrah said...

Allahhuakbar.. alhamdulillah.. semuenye selamat yana..

Belinda Adzmi Ibu Ilhamny said...

tahniah yana.. dugaan/sakit bersalin hilang kan bila tengok wajah comel dia.. take care yang... :)

KikiLala said...

Salam, tahniah Yana. Saya ikuti perkembangan Yana dari Yana miscarriage 1st baby sampai la dapat baby. Pengalaman saya sakit bersalin adalah 2 hari setengah. Allah je yg tahu sakitnya. Betapa lamanya berkampung di hospital sampaikan nurse dok tanya, aik ada lagi? Sekarang saya berpantang keguguran anak kedua. Saya doakan kita semua bahagia bersama anak-anak tercinta.

Perjalanan Untuk Menjadi Seorang Ibu :)

1st pregnancy
MC : 22.2.2012 (5-6weeks)

2nd pregnancy
MC : 10.5.2012 (4-5weeks)

"Tarikh Bendera Merah Dinaikkan"
OCT : 30.9.2012 - 8.10.2012 (CD40)

NOV : 9.11.2012 - 17.11.2012 (CD38)

DEC : 16.12.2012

3rd pregnancy
UPT + : 27.1.2013 (CD43 DPO18)
BERSALIN PADA : 25.09.2013 @ 9.38pm