Thursday, October 10, 2013

Celoteh Yana : Part 172 - My Breastfeeding Journey

Assalamualaikum...




sebelum bersalin dari 7 bulan mengandung lagi yana dah kerap picit2 breast ada je susu keluar sikit2. Bila dah bersalin setitis pun takde. Baby dah nangis2 nak susu tapi ibu nya takde susu. Memang stress last2 baba nya tak sanggup tengok anak menangis dia beli susu formula. Jadi susu pertama syahir ialah susu enfalac a+ tu. Memang sedih tapi dari pada dia kelaparan. Tambahan luka ceaser yang masih baru memang nekad je la bagi dia susu formula.


Dalam pada tu yana pam juga.. setitik setitik susu keluar yana kumpul masukkan dalam botol dan rasa nya syahir dapat juga kolostrum tu. Yana susukan syahir curi2 yelah dekat hospital mana boleh bagi botol kan.. dorang paksa jugak susu badan.


Bila dah balik rumah dah berurut baru lah susu jadi meriah.. alhamdulillah syahir dapat menyusu susu ibu sepenuh nya start dari hari selasa 1.10... yana masih pam dan masuk botol akibat puting yang tenggelam dan leper.tapi yana dapat solution kelmarin guna nipple shield dapatla syahir susu direct dari breast...  walaupon terpaksa melalui shield tu.
Insyaallah yana akan susu kan syahir susu badan selagi ada dan ada juga yana pam susu buat stok bekukan..











10 comments:

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

chaiyok2 Yana....."selagi ade permintaan selagi tu ade pengeluaran" jadi jangan jemu pam susu utk baby cute tu tau ... ( ni bukan pengalaman tapi hasil bace kat blog orang) hihih

ct aman said...

teruskn usaha sis...ade rezeki ank...susu ibu susu trbaik...;)

QueeN TerataI said...

kdg2 mmg ada kes susu lambat keluar.. ada juga sblum bersalin pun susu dh melimpah smp basah2 bra.. tp insyaAllah rezeki utk anak tu tetap ada...

Mama Adam said...

Bestnya susu dah meriah!

アヌム said...

good luck ye.jom berusaheee bf ank smp 2 thn :)

Chekgu Azrine said...

InshaAllah..ada rezki tuh

Shizan Syafik said...

Insyaallah.. Yg ptg jgn pts asa.. Ingatan untuk dri sdr jga.. :)

Fifi Nadhrah said...

inshaAllah yana.. kuatkan semanagt.. kalau ade rezeki.. niple tu boleh timbul.. :)

Nastyna said...

Good job!!! Insya Allah kalau niat kita betul2 nak buat, tuhan pun permudahkan jalan.

Keep going, we all here support u dear ;)

eMMe said...

Syukur Alhamdulillah... dah ada baby, so apa lagi bf la kan.. teruskan ye Yana, sampai baby 2 tahun...

Perjalanan Untuk Menjadi Seorang Ibu :)

1st pregnancy
MC : 22.2.2012 (5-6weeks)

2nd pregnancy
MC : 10.5.2012 (4-5weeks)

"Tarikh Bendera Merah Dinaikkan"
OCT : 30.9.2012 - 8.10.2012 (CD40)

NOV : 9.11.2012 - 17.11.2012 (CD38)

DEC : 16.12.2012

3rd pregnancy
UPT + : 27.1.2013 (CD43 DPO18)
BERSALIN PADA : 25.09.2013 @ 9.38pm