Friday, October 11, 2013

Celoteh Yana : Part 173 - Jaundis

Assalamualaikum....





Wah lama dah tak menulis kat sini. Sibuk berpantang, uruskan anak dan 
selesaikan kerja rumah... ye yana buat sendiri semua nya sejak mak dah mula kerja.
memang seronok ada anak kan tapi sikit penat la. Insyaallah bila dah betul2 sesuaikan diri nanti semua nya mesti macam petik jari kan ;)


Alhamdulillah luka operation haritu dah kering sepenuhnya.. minggu ni baru yana berani nak mandi beria basahkan badan. Sebelum tu mandi lap2 je.. takut luka tu basah dan lain jadi nya nanti. Badan dah rasa kuat sikit.. kira nya 2 minggu pertama memang mencabar la nak jaga macam2. Sekarang jaga makan dan jangan angkat berat2 je..


Balik pada tajuk.. ye Syahir kena jaundis bila balik je rumah hari Jumaat tu. Sabtu pagi nurse klinik datang cek ibu dan anak so dia cakap baby kena jaundia. Minta cepat2 bawa ke klinik hari tu juga untuk ambil sampel darah dan tau bacaan nya berapa. Mak dan ayah yang pergi bawa baby... bacaan hari sabtu 222. Nurse galakkan beri banyak2 susu badan dan elak makan lada hitam dan halia. Isnin kena ambil darah lagi.

pagi isnin mak dan baba Syahir yang bawa dia ke klinik... mengejutkan bacaan dah jadi 307.8 !! Syahir kena pergi hospital dan ditahan.. yana ikut sekali untuk susu badan.
sampai hospital baby kena tahan NICU untuk rawatan selanjut nya.. darah di ambil lagi.
kali ni bacaan 348.. terus kena duduk bawah double mesin fototerapi. Sedih nya hati ibu
tebgok baby nangis2 tak selesa... yana pam2 susu tapi tak berapa banyak sbb stress tengok baby camtu. Sakit bersalinkan dia tak hilang lagi dah kena uji... 

malam tu yana tidur hospital juga.. setiap 2jam pergi tengok baby. Mujur boleh susukan guna botol.. Langsung tak selesa nak tidur dengan luka jahitan rasa berdenyut sebab terlalu banyak bergerak..

esok pagi darah di ambil lagi... bacaan turun 230. pihak hospital mahu kan bacaan bawah 289 jadi kami boleh balik hari tu (selasa). Syukur sangat2...




Syahir kena jemur bawah double foto machine... kesian dia

15 comments:

Mimy Hamid said...

kisah yang sama macam Fayel....jaundis tinggi...baby tinggi ni la sebab nya...heheheh take care baby syahir...memang menangis nengok dia duk lampu biru tu

- AZIE - said...

sama dgn baby akak dulu..ni ok lg beralas tilam..baby akak dulu duduk dlm balang kaca nie tnpa alas..kesian sgt..pakai pun cawat ja..pampers pun xleh pakai.. mcm mn kuning dia skrg? pengalaman anak akak..memg kuning dia turun lps kena photosintesis tue...after pindah ke wad biasa..dan esoknya balik umah..akan naik semula. Hope baby yana ok..kesian sgt kalo tgk baby jaundic lama2

Fifi Nadhrah said...

yana.. tak tau pon yana da bersalin.. tahniah.. selamat menjadi ibu..

Shizan Syafik said...

Kesian kn tgk.. Alhmdulillah ayra punya jaundis xtruk sgt.. Truk tk baby nges time amik drh?

Allene said...

get well soon baby... ok lagi tu yana... lin masa hafidh kena 3 lampu... siap kena sign borang tukar darah... terasa hilang darah lin terus masa tu... lg2 1st bby kan...

QueeN TerataI said...

mmg sedihkan bila tgk baby mcm ni. lbh2 lg kena tutup mata. tinggi juga bacaan jaundis shahir tu yana.

InsyaAllah yana blh lakukan. Nak bg luka cepat sembuh amalkan minum pati ikan haruan..

SeputihSalju said...

teringat taim nurul dulu.. kena jaundis jgak... yana jgn stress ek, bykkan menyusu.. sekerap yg boleh.. insyaAllah lama2 turun kuning tu..

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Tq kak

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Yeke..sian kan. Syahir kena ni ms dia day6 pastu day7 dh boleh balik.. skrg bcaan 183 dorg suh dtg umur sbulan nt plak

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Hehe.. terima ksh.

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Ms ambik drh boleh dgr dia pny suara teriak dr blk sblh.. hsptl kan ambil dr tangan

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Aduh lg seksa.. syahir pn hmpir2 nk tkr drh hrtu nsb bk turun.. mmg kt sekali rs sakit nya

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Alhamdulillah makin hr makin turun bcaan nya.. yana makan haruan hidup tu masak sup

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Insyaallah terima kasih kak

Nastyna said...

Ya Allah... sorry to hear that, macam2 ujian u guys masa ni kan, harap2nya lepas ni semua ok ok jer. U take care dear. Hugs.

Perjalanan Untuk Menjadi Seorang Ibu :)

1st pregnancy
MC : 22.2.2012 (5-6weeks)

2nd pregnancy
MC : 10.5.2012 (4-5weeks)

"Tarikh Bendera Merah Dinaikkan"
OCT : 30.9.2012 - 8.10.2012 (CD40)

NOV : 9.11.2012 - 17.11.2012 (CD38)

DEC : 16.12.2012

3rd pregnancy
UPT + : 27.1.2013 (CD43 DPO18)
BERSALIN PADA : 25.09.2013 @ 9.38pm