Saturday, October 19, 2013

Celoteh Yana : Part 174 - Perubahan Hidup

Assalamualaikum...



sejak dah ada anak ni memang masa peribadi
kurang sangat. Nak mandi makan semua kena cepat2.
Seronok nya kalau ada mak ayah kat rumah hari minggu
dapat la relaks sikit. Mak tolong mandikan atau ayah 
tengok2 kan syahir. Kalau hari biasa tinggal kami
berdua je kat rumah lepas adik yana gi sekolah.
Masa tu la yana dapat tido kalau syahir tdo.


Syahir ni plak dah pandai.. kalau takde orang sebelah dia
bila dia tjaga dia terus jerit macam kena cubit.
pernah sekali yana dalam toilet buang air besar tinggalkan
syahir masa tu tido.. tak sampai 5 saat dia dah jerit. 
Menggelupur selesaikan hajat pastu cepat2 gi tengok 
dia. Takde apa pun cuma dia saja je jerit. Bila yana
tepuk dah tdo balik.. 



Lagi satu bila ada anak ni hati selalu risau je..
yela malam2 kita susukan dia dalam mamai takut
juga dia tsedak ke.. muntah ke. Dahla sekarang ni hidung 
dia macam tersumbat dan ada kahak sikit.
 dah bawak gi klinik doc bagi ubat
spray hidung tu je.. yelah baby2 mana boleh 
makan ubat air ke pil ke kan.. 
dah cuba juga petua macam buh air kunyit kat batang hidung
letak vicks depan belakang badan etc.. belum nampak 
hasil nak sembuh lagi. Nasib baik tak demam.. 
kesian tengok dia susah bernafas.
Macam pagi tadi jam 6 tiba2 dia bangun nangis jerit terus..
terkejut kitorang laki bini yelah kot dia tsedak ke apa ke
rupa nya sebab hidung sumbat. 
Harap2 dijauhkan dari perkara buruk.



Any tips tak geng ??





(Muka budak hidung sumbat)



16 comments:

Shizan Syafik said...

semangatnye yana.. ada org cakap try wapkan muka baby tu yana.. ce google ada rasanya dia tunjuk

Chekgu Azrine said...

Ada bb memang apa pun xsempat..hehe..tp nikmat tu la yg akn kita rindui bila dia dh besar nti

Nastyna said...

Alololo hidung sumbat yer..ni jenis bengkeng jugak budak keck ni yer, hihi. Tu la I pun masa JJ kecik dulu jadi lagu ni tak tau buat apa jugak, macam u buat ni jer la letak vicks semua, and selalu mandikan dia and pakai benda sedut tu untuk cuci hidung.

Queen Teratai said...

kurangkan penggunaan kipas pada baby.. ubun2 kepala baby tu sentiasa ditutup dengan kain.. dada baby sentiasalah pakaikan barut yer.. ;)

- AZIE - said...

yana cuba try percussion tap tue..mayb berhasil..cer google stepnya

MrShafwan7 said...
This comment has been removed by the author.
Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Shizan : mana tak semangat dah koje nye minum susu tido dan yak aje huhu

Chekgu Azrine : tu lah.. sekarang ni pun rasa dia dah besar selalu cakap ngan dia janganla cepat2 besar.. hehe

Nastyna : tu lah.. harap cepat lah sembuh nya

Queen : okay kak,, terima kasih

Kak Azie : ok nanti yana tengok

azizah :) said...

salah satu cara nak keluar kan kahak atau hinggus,kita sendiri sedut melalui hidung nye perlahan. kalau geli boleh guna pam/nasal aspirator

Diyana Rosdi said...

Azizah : dah guna aspirator tu.. tp sbnr nya hingus dia bukan belah luar tp belah dala. Sedut2 pun x keluar tu yg g klinik

Rosmiza Ali said...

Salam kenal Yana.. Datang sini jalan2 cari kenalan baru.. =)
Yana fully breastfeed Syahir ea? Tak cuba ambil set breastfeeding? Ramai ibu yang breastfeed ambil set breastfeeding ni.. Selain dapat boost susu, anak pun alhamdulillah sihat.. =)
ZON PERMAISURI CHOMEL

Liza Razak said...

alololo...comelnya shahir ! :)

Fifi Nadhrah said...

comelnye syahir.. yana.. sedut sendiri la.. letak mulut dekat hidung syahir.. sedut.. macam kite makan siput sedut tu.. puas ati bile dapat hingus.. hahaha..

Mizz ErMa said...

kesiannya syahir..hidung tersumbat ye..mikail ritu pon hidung tersumbat gk..satu pakej dgn demam..pegi klinik doc bagi ubat demam..

Rose Azadir said...

alahai comelnyer....Salam…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com . Saya follow sis n kalau sudi follow la saya balik yer…

Aty_Fared said...

heheh...ade anak..cegitu lah...nanti anak dah besar sikit..pon keadaan masih tak berubah..nak membuang tu..tak ley ar feeling2 lebih sikit dalam toilet tu tau...huhu

i.z.m.a said...

Dah sihat ke baby syahir ni? buat la minyak bawang putih, elok untuk musim2 hujan ni. sapu kat ubun2, dada, tapak kaki & betis lepas mandi. Tengah malam antara pukul 1-2 pagi tu cuba la bangun sapukan lagi kat tempat yang sama.

semoga baby syahir cepat sembuh!

Perjalanan Untuk Menjadi Seorang Ibu :)

1st pregnancy
MC : 22.2.2012 (5-6weeks)

2nd pregnancy
MC : 10.5.2012 (4-5weeks)

"Tarikh Bendera Merah Dinaikkan"
OCT : 30.9.2012 - 8.10.2012 (CD40)

NOV : 9.11.2012 - 17.11.2012 (CD38)

DEC : 16.12.2012

3rd pregnancy
UPT + : 27.1.2013 (CD43 DPO18)
BERSALIN PADA : 25.09.2013 @ 9.38pm