Monday, November 4, 2013

Celoteh Yana : Part 175 - Demam,Hilang Selera Makan & Susu Merudum

Assalamualaikum...
 
 
 
Ahad 27.10.2013, tengah malam.. badan Yana panas sangat. suhu 40.5C, kepala berdenyut, badan sakit2, menggigil. Malam tu mak jaga kan Syahir. Yana tak larat langsung....
Esok nya demam sedikit kebah, suhu turun 39.5C Yana dah hilang selera makan.. makan 2,3 suap pastu rasa nak termuntah. hanya banyak minum air. ..
Demam berlanjutan kebah siang hari tapi panas semula waktu malam selama 3-4hari. Yana pergi klinik doctor beri antiobiotik dan ubat demam. Punca demam? TAK DIKETAHUI.. Wallahualam
 
 
Khamis 31.10.2013, tengah malam kepala Syahir mula panas.. Yana letakkan cool fever. Yana ambil suhu nya 40C, Yana basah kan kepala nya dengan air sapukan pada muka badan dan kaki. Syahir tertidur.. Tapi asyik bangun merengek tak selesa dalam pada Yana tepuk2 kedua2 anak mata Syahir ke kiri je dan badan dia sedikit senget. Yana cepat2 angkat dukung dia dan dodoi2 kan masih sama ! Yana dah takut ! Dia macam kejang ! Yana bacakan surah Kursi tiupkan di ubun nya dan raupkan ke muka nya ulang sebanyak 2 kali baru Syahir kembali normal. Hanya Allah swt yang tahu perasaan Yana masa tu. Jantung berdegup laju macam nak terkeluar dari tempat nya. Bersyukur Allah swt masih beri peluang pada kami. Langsung dah tak boleh tidur lepas tu. Esoknya bawa Syahir ke klinik doctor beri ubat demam, etc kata nya suhu kalau terlalu tinggi ada kemungkinan boleh kena sawan tarik tu. Tak boleh bayangkan apa akan terjadi kalau terusan dia kena tarik tu.
 
 
Bab susu badan, sejak Yana demam hilang terus selera makan tu susu pun sedih2 je keluar.
Harini sekali pam sebelah kanan dapat 20ml je, sebelah kiri kering terus. So, Syahir dah minum susu formula kebanyakan masa dia. maafkan ibu sayang...

11 comments:

Queen Teratai said...

BENTAN KE YANA? SIANNYA BABY PUN DEMAM JUGA YER.. MMG KENA HATI2 KALAU BABY DEMAM JGN BIARKAN BADAN BABY PANAS SGT.. JGN GANTUNG HARAP PD COOL FEVER JE.. KENA LETAK JUGA TOWEL BASAH ATAS KEPALA BABY THEN KERAP LAPKAN BADAN BABY DGN TOWEL BASAH TU.. LG 1 BILA BABY DEMAM JGN DIBEDUNGKAN YER...

HOPE SEMUANYA OK YE YANA... TAKE CARE

Mrs. Engineer said...

yana, kalau baby demam, bogelkan dia...tinggalkan diapers je...x pun pakaikan baju lubang2...bg panas badan kuar...plus klo rumah ade aircond, psg aircond..

Chekgu Azrine said...

kesiannnya sis..
tc ye sis..
semoga kedua2nya cepat sembuh

fifi said...

Yana...lma x singgah sini.jaga diri baik2 ya

Shizan Syafik said...

kesiannya.. tc yana

Aty_Fared said...

semoge cepat sembuh yer yana.....

MamaHarriz said...

hope semua cpt2 back to normal..take care ye..

Nastyna said...

YA Allah, sorry dear, lambat pulak I singgah ke sana. Hopefully semua dah back to normal by now. I baca pun berdebar kenangkan u dengna baby Syahir tu, yer la kan kalau u demam, bab sneang la kena sama. APa pun take a good care u guys. Really hope all fine by now.

i.z.m.a said...

semoga syahir cepat sembuh.. yana kuatkan semangat, jangan putus asa. keep on breastfeeding ok. kalau tak lalu makan, banyakkan makan kurma & minum air suam..

Fifi Nadhrah said...

dugaan betulkan.. sekarang da ok semue ni kan.. alhamdulillah..

IntaNBerliaN said...

Ya Allah.. akak baca pun risau.. Nasib semua dah ok...

btw, sorry lama xtggal jejak.... kdg akak baca tp mls nak komen.. lg satu sorry gak ni, baru nak wish tahniah..!! adehhh...


ingat lagi ms yana gugur dulu.. masa kita mula2 kenal... rezeki Tuhan.. akhirnya dah lahir anak soleh.. :-)

Perjalanan Untuk Menjadi Seorang Ibu :)

1st pregnancy
MC : 22.2.2012 (5-6weeks)

2nd pregnancy
MC : 10.5.2012 (4-5weeks)

"Tarikh Bendera Merah Dinaikkan"
OCT : 30.9.2012 - 8.10.2012 (CD40)

NOV : 9.11.2012 - 17.11.2012 (CD38)

DEC : 16.12.2012

3rd pregnancy
UPT + : 27.1.2013 (CD43 DPO18)
BERSALIN PADA : 25.09.2013 @ 9.38pm