Friday, May 25, 2012

Kehamilan Sulung : Episod 1

Okay, kalau korang ada baca episod lepas, mesti mungkin tertunggu2 episod kali ni kan, 
sebab Yana ada gi tau yang kitorang dah dapat berita gembira selepas 4 bulan berkahwin..

Macam ni, masa tu, bertarikh 5/2 period Yana dah lewat baru 3 hari
(selalu nya tiap 1/2 hbln dah kua)
sesaja lah beli preg test kat Watson waktu lunch,.
((biasa lah orang pompuan kalau dah kahwin ni
memang eksaited lebey kot nak cek2 kehamilan ni.
Macam seronok pulak beli pregnancy test pastu dengan perasaan teruja balik
rumah cek2 dalam bilik air, tup2 dapat keputusan Positif kan..
terus berseri2 muka sepanjang hari sementara tunggu suami balik keja.
Kalau boleh nak terus tweet / update kat FB "WAAAHHH , PREG TEST AKU POSITIF LA !!! " ))


Okay, Yana wat la test tu lepas balik dari lunch.. Beli 2 pek tester,
1st time wat, pergh cam tak caya dapat 2 line, tapi kabur sangat..
Masa tu dah happy boleh tahan jugakla, rasa nak call En.Suami terus gitau dia..
Tapi sabar lagi, pastu dok belek2 sampai jemu.. haha, 
masa tu memang tak ingat apa dah. Eksaited sangat !!
Yelah, 1st time kan.. Tapi still berfikir kenapa kabur...

(korang tengok, kabur kan?? tak puas hati betol !)


Tak puas hati lagi, sebelum balik kerja, petang tu wat lagi sekali test ..

tetap KABUR ! sentap ok ! 
Masa tu odo2 lagi tak cukup ilmu, terus cari Mr Google
banyak nak tanya dia nih ! 

Yana taip sesuatu yang berbunyi "UPT test kabur"


Keluarlah macam2 link, apa lagi menelaah la....
macam2 info dapat,

Ada yang kata : UPT line2 kabur sebab kandungan masih baru /
kandungan hormon dalam badan masih rendah / kehamilan tak menjadi 
dan macam2 lah ! 
Masa tu cuak ah tengok ayat yang last sekali tu : KEHAMILAN TAK MENJADI..
Macam2 dah otak ni fikir, apa kenapa dan mengapa UPT test ku kabur ...
Hati tak keruan sangat, semua nya sebab 1st time so huru hara la kan risau !



tapi still sms En.Suami, gtau ada "present" nak bagi dia.. Dia pun excited gak tanya banyak kali apa dia,
apa dia present nya.. But Yana still kata takpelah balik dulu, nanti baru bagi. kalau gtau sekarang
bukanlah present nama nya.. Kan ? hehee..

So petang tu, beria dah standby kit tu dalam beg tempat paling senang sekali nak capai
(poket utama), dengar je bunyi motor En.Suami depan rumah (biasa nya balik kerja dia akan hon 2,3kali)
terus senyum2 depan pintu. Sambut macam biasa, dan bawakla barang2 masuk dulu.
Kebetulan semua orang dekat luar masa tu, jadi kami berdua je. Ajak En.Suami masuk
bilik mertua (masa ni kami lepak rumah mertua, malam lepas makan baru balik rumah lain)
Suruh En.Suami duduk dulu dan suruh dia pejam mata, cepat2 capai test kit tadi, dan berdiri
depan dia sambil bukak genggaman tangan tu suruh dia bukak mata balik..

Dan tahu? En.Suami pura2 tanya "APA NI?" ,... eee wat2 tak paham pulak dia ni. Terus bagi
bungkusan test kit tadi dan suruh dia baca. Last2 dengan muka ada sinyum, dia peluk saya yang masih
berdiri tadi sambil usap2 perut saya.. OOhh mmg heaven kan saat tu?? sapa yg pernah rasa tahu la..
Yang belum, nanti akan tiba jugak k ;)

So, malam tu kami berdua tido ada sinyum memanjang.....

Bermula dari hari tu, setiap hari Yana google info2 pasal kehamilan. Just nak tambah ilmu,
yelah biarlah kita ada preparation kan.. Tentang tanda2 kehamilan, cara jaga kehamilan,
bila waktu boleh scan baby, keguguran dan macam2 lah..

Nak dijadikan cerita, seminggu lepas wat test tu, kitorang decide nak gi scan baby.
Yelah, En.Suami nak jugak tengok macam mana rupa nya anak tu kan, walhal saya dah cakap
dia akan kelihatan macam bulatan kecil je.. (masa wat test haritu, period dah lewat 3hari, so
assume dalam nak masuk 5weeks preggy)

Jenuhla tahan kencing dari rumah sampai penuh kantung ni, nak bagi rahim naik senang
scan kata doktor.. Eeerrrgghh memang takleh tahan rasa nya. Yelah kita orang pompuan pundi
takde lah besar mana kan, dapat tahan 20mnt tu pun dah kira lama...

Masuk je bilik doktor, "Puan Yana sila baring".. okay, muka sinyum lagi tengok En.Suami...
Doktor pun mulakan misi menggelek perut Yana.. Cari punya cari tak jumpa2.. Eh mana
baby ni? Menyorok ke.. (cakap dalam hati jelah)



(camnilah rupanya lebih kurang masa scan tu berlangsung, gambar dari Google)
(eh tapi Yana takdela vugil camni, just selak baju nampak perut je ;) )


Doktor cakap "urm, rasanya kandungan awak baru lagi, upt test positif ek? Bila awak buat?"
Yana "lebih kurang seminggu lepas doktor tapi garisan nya blur antara nampak tak nampak"
Doktor "okay takpelah, awak datang lagi 2 minggu, maybe masa tu dah boleh nampak, ikutkan
LMP awak, dah 4-5 minggu kandungan ni, so saya bekalkan awak asid folik ye.makan sebiji sehari"
Yana "okay doktor"

Kaunter luar, di cas RM 42 untuk scan dan RM 15 untuk bekal sebulan asid folik.....
Pulanglah kami berdua dengan hati yang hampa baby tak menunjukkan diri..





*Entri sambungan kejap lagi, gigih kena habiskan semua entri dalam bulan ni, baru boleh masuk 
entri terbaru..Phewwww, doakan saya punya masa ok :)*

2 comments:

jaa said...

kak..asid folik tu sekotak tu kat farmasi rm10 je kak.ada 100 biji..boleh makan 3 bulan :)

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Hai Jaa : hehee.. bias alah klinik mmg akan charges mahal. i can get better deal RM 3.60 for 90pcs :)

Perjalanan Untuk Menjadi Seorang Ibu :)

1st pregnancy
MC : 22.2.2012 (5-6weeks)

2nd pregnancy
MC : 10.5.2012 (4-5weeks)

"Tarikh Bendera Merah Dinaikkan"
OCT : 30.9.2012 - 8.10.2012 (CD40)

NOV : 9.11.2012 - 17.11.2012 (CD38)

DEC : 16.12.2012

3rd pregnancy
UPT + : 27.1.2013 (CD43 DPO18)
BERSALIN PADA : 25.09.2013 @ 9.38pm