Friday, May 25, 2012

Kehamilan Sulung : Episod 2 (Ancaman Keguguran)

okay, sambung cerita...(update 19.2.2012)

Balik dari klinik, kami mulakan hari macam biasa jelah..
Pergi kerja balik kerja...

Yana takde rasa mual ke, pening ke, muntah2 ke, tanda2 orang preggy memang
tak keluar langsung. hati rasa tak sedap sebab selalu nya orang yang preggy at least 
mesti ada sikit lah simptom nye kan... Sebab ikutkan dah masuk 6weeks preggy ni.
Tapi nak sedapkan hati, cuba lah google info sikit.. sebab ada je orang yang langsung
takde MS kan, Allah senangkan perjalanan kehamilan dia.. 



terbaca 1 ayat dekat blog seorang blogger :-
Ada sesetengah ibu mengandung mengalami simptom morning sickness di awal2 kandungan, ada sesetengah ibu mengandung yang mengalaminya di pertengahan kandungan dan ada juga sesetengah ibu mengandung mengalami morning sickness di akhir kandungan 

Sesetengah kes, si suami pula yang mengalami morning sickness




tapi nafsu makan memang menjadi lah kan, sebab teringat "ooh kena makan untuk 2orang ni,
kesian baby kalau tak cukup makan" INI ADALAH SALAH !! sebab tak semestinya 
kita sedang hamil, kena makan untuk 2 orang, ni boleh menyebabkan OBES dan masalah
kesihatan lain, pada ibu dan juga bayi yang dikandung.. 


So, takde lah Yana ambil pusing sangat kan tentang MS tu.. Meneruskan hari macam biasa...
En.Suami pun takde tanda2 alahan, (rasanya lagi bagus sebab kalau dia sakit, ekkk nye kalah Yana ni)
hehee.. maaf En.Suami, :)

Pada 21.2.2012 , tengahari waktu lunch keluar makan macam biasa dengan seorang kawan ni,
lepas siap2 makan belilah betik potong, nak bagi lawas kan , sebab terbaca katanya orang preggy ni
selalu sembelit.. Sambil drive nak balik ofis, jamahla betik tu.. Sedap, very juicy !
Balik je ofis melabuhkan punggung macam biasa lah, tiba2 rasa nak terkencing pulak..
Masuk toilet terperasan ada TANDA / SPOT warna light coklat.. Alaaaaaammmmaaakk, hati
dah tak sedap sebab pernah terbaca jugak (see, berapa banyak yang saya baca) 


TANDA-TANDA GUGUR


  • Pendarahan
  • Pendarahan faraj yang mungkin sedikit atau banyak yang menjadi lebih kerap dan sekali sekali. Walaupun pendarahan merupakan salah satu tanda keguguran, ia juga boleh terjadi pada kehamilan yang normal. Tetapi kalau ia disertai dengan rasa tidak selesa pada bawah perut, kemungkinan besar keguguran akan terjadi.

  • Sakit.
  • Anda mungkin mengalami kejang pada pelvis, sakit perut yang berterusan atau sakit pada bawah belakang. Sakit mungkin berterusan sehingga beberapa hari sebelum atau selepas pendarahan terjadi.

  • Darah ketul dan tisu seperti daging keluar dari faraj
    Kadang-kadang agak sukar untuk menentukan dengan tepat samada keguguran sudah terjadi atau tidak, terutamanya apabila tanda yang timbul tidak begitu jelas. Tanda-tanda ini juga berbeza dari wanita ke wanita dan tidak terjadi kepada semua dan ia boleh menimbulkan kekeliruan.




Ikutkan hati malas nak fikir sangat benda2 camni, tapi tak boleh.. makin taknak fikir, 
makin menjadi2 dia datang dalam otak ni.. berebut2 nak masuk ! 

Balik kerja, terus gi klinik tanya doktor apakah tanda tu, dan penyebab nya..
Hati terasa sebak bila doktor pun akui itu tanda2 "threatened abbortion" atau bahasa melayunya 
"ancaman keguguran" ....uuuuuu, sedih sangat masa tu !! tapi taklah nangis depan doktor, saya
tabah je terima kalau ini takdir saya.. Tapi doktor bagi chance kata ada je pregg mama yg sesetengah nya keluar spot / darah di awal kehamilan, ada yg sampai nak bersalin pun.. Kira bahagian masing2 lah kan dapat yang mana.. Lega sikit kat situ sambil fikir positif yang baby saya tak apa2.. 


* Threatened abortion

BIASANYA bakal ibu mengalami pendarahan tetapi apabila pemeriksaan dilakukan, kandungan masih lagi hidup. Pesakit dinasihatkan banyak berehat dan mengelak daripada kerja-kerja fizikal yang berat. Kemungkinan pendarahan akan berhenti dan kandungan kembali stabil itu ada.


Doktor bekalkan ubat kuatkan rahim untuk 5 hari.. nama nya DUPHASTON. sebiji RM 9, 
total kena RM 45 dan konsultasi doktor RM 20. melayang lagi RM65, takpelah baby punya
pasal...


Balik tu, bersihkan diri tengok kat panties, dah takde spot tu (Sebab sebelum gi klinik, lepas 
wash Miss V, terus tukar pantyliner).. lega sikit.. Malam tu, citer dengan En.Suami, 
katanya jangan fikir2kan sangat.. Kalau difikirkan lagi takut effect baby..



Tidurlah saya dengan perasaan ingin tahu dan menunggu hari esok tiba..



Nantikan episod seterus nya ya ~

2 comments:

- said...

Lupe nk bagitau. Mkn betik boleg keguguran.

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

yeke? termasuk betik dh masak???

Perjalanan Untuk Menjadi Seorang Ibu :)

1st pregnancy
MC : 22.2.2012 (5-6weeks)

2nd pregnancy
MC : 10.5.2012 (4-5weeks)

"Tarikh Bendera Merah Dinaikkan"
OCT : 30.9.2012 - 8.10.2012 (CD40)

NOV : 9.11.2012 - 17.11.2012 (CD38)

DEC : 16.12.2012

3rd pregnancy
UPT + : 27.1.2013 (CD43 DPO18)
BERSALIN PADA : 25.09.2013 @ 9.38pm