Wednesday, May 30, 2012

Kehamilan Kedua : Episod 6 (Pendarahan)

(update 9.5.2012)



Assalamualaikum,


Harini ada appointment dengan klinik
pakar di hospital. Malam tadi sebelum tidur Yana
dah happy cerita dengan En.Suami
"kalau scan nanti dah nampak baby tu, orang suruh
doktor printkan ye, nanti baby kita camnilah agaknya
(sambil tunjuk gambar ultrasound orang lain -
google dari internet)"



En.Suami iye kan aje, sambil cakap jangan
eksaited sangat.. Tapi kalau boleh dia pun nak ikut, 
cuma kena kerja.. Kalau tak mesti boleh bergembira
bersama2 kan..



Pagi ni, Yana bangun nak solat Subuh,
masuk toilet nak terkencing.. Bukak je seluar, 



YA ALLAH !! DARAH !!!!



Ye, ada kesan darah cair dekat pantyliner, 
Yana rasa sedih sangat masa tu.. 
Lepaskan hajat sambil masuk balik dalam 
bilik kejutkan En.Suami, "B, ada darah............"



En.Suami dalam terpisat2 jawab 
"Yeke, tulah u, orang dah kata jangan lasak sangat"
Yana lagi sedih sebab memang ada rasa tak
sedap hati 2,3 hari sebelum tu, cuma Yana ignorekan aje.. 
Siap ada 1 malam tu termimpi, Yana dah
lahirkan baby tu, pegang dia gendong2 cium2 semua..



Tapi tetap Yana buat kerja macam biasa,
siapkan minum En.Suami, kemas beg baju dia, etc...
Dalam hati masih berdoa supaya Allah swt
kuatkan kandungan ni..



Dan lepas En.Suami pergi kerja Yana basuh
baju sidai dulu kemas bilik sikit2 dan
baru bersiap nak ke hospital..Appointment jam 10am. 
Masa tu jam dah 9.30 am.. Mandi pun belum..
Rasa macam taknak pergi hospital pun ada sebab
dapat rasa yang kandungan ni pun akan "pergi"
macam kandungan sulung tu,..


Tapi tabahkan hati lagi, sambil cakap takde pape..
Pikir positif habis ! 


Jemput adik ajak dia temankan,
pastu terus ke hospital..
sampai hospital jam dah 10.30am, yelah cari
parking kemain susah.. Last2 Yana park blok
depan kereta orang, lepaskan brek tangan.



Bergegas ke klinik pakar, dan register bayar
semua letak kad dekat kaunter O&G tu.. 
10minit tunggu, nama dipanggil amik berat cek tekanan darah semua, tunggu lagi.. 


Jam baru pukul 11am, nombor giliran lebih
kurang 20. Yana punya nombor 61, boleh agak
berapa lama tunggu?? huuhuuu, kata nak murah..
kenalah sabar kan. lagipun ada baiknya kita 
gunakan kemudahan2 yang ada kan. 
Pergi swasta memang cepat, tapi $$$ kena labur lebih ...
bukan lebih sikit, lebih banyak..
Apalah nak dibanding RM 5 kan, ....


Pendarahan masih berlaku, dalam masa
menunggu dekat 30 kali Yana ulang alik ke tandas..
1 sebab nak cek darah tu, 2 sebab nak terkucill...
dah la minum air banyak sebab nak aksi
penuh pundi kencing tengok2 nombor tak panggil2... 
Last2 buang ke tandas je.. hehee..


Dekat kul 2 nombor Yana dipanggil.. 
Masuklah kami 2 beradik dalam bilik doktor..
Ada sorang doktor Melayu, dan sorang
doktor Omputih. Halamak, kena speaking ke nanti??
Dia reti cakap Melayu tak ek?? 
Duh,, bantai lah..



Doktor Melayu " okay, report lepas cakap
awak refer dari KK, pasal molar pregnancy, tapi bukan molar,..
mungkin eraly pregnancy / ectopic..
so harini nak scan lagi nak tengok 
perkembangan janin kan?Husband tak datang ke?
Ni adik ke kawan?.. "


Yana "tak datang, kerja.. adik 
saya tapi eerr doktor, saya ada bleeding, 
pagi ni baru start"


Doktor Melayu "takpe,awak baring dulu"
"She was suspected as ectopic or
early pregnancy, but there's no pain, 
but today she start bleeding"
(explain kat doktor Omputih)


Doktor Omputih "Never mind, u can 
lay here first, let us check u okay" 


Doktor Omputih "ooh okay, Haniza 
please pass me the glove" 
(sambil tekan2 perut Yana)




Doktor Omputih "okay dear, now i 
can see there is a sac here" (sambil tunjuk skrin)
Nampak 1 bulatan kecil ... So cute, tiny dot ! 


Ni gambar nya :)
dah nampak ada "tiny dot" dalam bulatan tu.. 





Syukur ahamdulillah, maknanya
betullah early pregnancy.
Sebelum2 ni baby malu lah tu, nak tunjukkan diri..
Tapi Yana masih tak sedap hati pasal pendarahan tu.



Doktor Omputih "okay, as we can see, 
there is a sac and fetus inside.It was around 
4weeks and 2 days at 12.2mm size. This is not 
a normal growing size for a 4weeks fetus.. 
BUT we still have a chance, because there's a
 same cases i handled before.. I will give u next 
appointment so we can check if the fetus 
growing or not..Meanwhile, u continue 
folic acid and others medicine that the clinic provide u"


Doktor Melayu "okay, darah tu banyak ke sikit?"



Yana "urm,fresh blood..Tapi saya ada
bersama malam tadi.. does sex effect my pregnancy?"


Doktor Melayu "ohh patutla, sebenarnya kalau boleh
elakkan bersama sebelum kandungan berumur 
3bulan sebab awak dah ada history keguguran.
Air mani lelaki ni tajam, mungkin boleh mencederakan
kandungan awak tu.."



Doktor Omputih "Not at all, either sex /
exercise nothing can effect your pregnancy
except your uterus are not 
tough enough to hold the sac then it can be reason of why miscarriage happen"



yana "okay, jadi saya balikla ye..
terima kasih and thank you doktor"




Kami pun balik.. Darah masih keluar, kali ni dalam kuantiti yang lebih dari sebelum nya,...
Kami singgah makan, dan balik ke rumah 
ibu bapa saya.. Saya berehat, tengok tv baring2 
sampai jam 3lebih saya balik ke rumah mertua.. 
Sesampai saya di rumah, terus labuhkan badan ke katil.
Sambil fikiran terawang awangan, mempersoalkan 
kenapa saya yang dipilih menggalas tanggungjawab 
yang berat ni.. walaupun saya tahu berdosa 
mempersoalkan kerja Allah swt. Semua yang 
terjadi pada kita ada himah nya. Allah swt nak 
menguji kekuatan hambanya...



Tak sampai 30minit saya berbaring terasa 
cramp perut yang amat sangat !! 


YA ALLAH, adakah kejadian sama akan berulang.....??



Yana kuatkan semangat, bangun ke bilik air..
Tengok darah dah menitis2 masa Yana 
mencangkung, sedihnya hanya Allah swt yang
tahu, dengan rasa sakit perut yang
memulas lebih sakit dari senggugut....


Yana keluar bilik air, baring balik atas katil
sambil pegang2 perut, kalau boleh nak 
letak minyak panas ke apa ke kasi reda,
tapi takut kalau effect ke kandungan..


Tahan lebih kurang 2 jam jugakla macam tu,
sampai Yana tertidur sendiri..



En.Suami balik petang tu, Yana cerita
lah dari A-Z apa yang berlaku sepanjang hari
dan Yana cakap tak kisah kalau Allah swt
nak tarik balik "rezeki" ni, sebab 
"Dia" Maha Mengetahui..


En.Suami marah Yana cakap bukan2, 
kata nya doa je banyak2 supaya takde pape 
yang jadi.. Kalau asyik fikir negatif je 
memang akan jadi..


Tapi nak fikir positif macam mana kan,,
simptom2 utama keguguran Yana dah rasa,
sama macam keguguran sulung tu..
dah takde harapan rasa nya...




Dan, malam tu, Yana tak boleh tidur...
Setiap 1jam ke tandas, tengok kan darah tu..
Kot ada keluar bentuk2 janin ke, 
gumaplan darah ke.. Tapi takde...




Boleh ke kandungan ni diselamatkan? 
Hanya Allah swt yang tahu,..


5 comments:

tinatakeshi said...

selagi xkeluar ketulan darah besar tu,awk kena think positif..rehat la cukup2..jgn bjalan sgt..baring jek kalau boleh..been there,done that..dua2 kali pon xdpt selamat kan..tapi setiap kali berlaku, saye mesti bckp dgn diri saye, i wish that i have done something..eg jumpe doktor terlebih dahulu, berehat..jgn stress..tapi siape kite nk melawan takdir Nya kan..hrp awk byk bsabar..saye paham perasaa awk :')
ni episod latest keguguran http://tinatakeshi.com/blog/?p=1293
awk bleh search title keguguran klu nk bace pengalaman dahulu..kuatkan smgt ok :)

Esah said...

Rehat banyak dear.. ikut nasihat doktor.. Jangan lupa sentiasa berdoa kepadaNYA.. DIA sentiasa ada ketika hambanya memerlukannya.. Jng lupa solat sunat dhuha.. InsyaALLAh rezeki tu sentiasa ada.. be positif.. Cah doakan Yana.. =)

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Terima kasih akak, tapi akak kena tunggu next episod tau, sebab akan ada berita sedih.. Saya dah baca entry akak,
insyaallah saya akan jadi lebih kuat ..

IntaNBerliaN said...

alahaiii... kuar darah la pulak.. mmg kalu tgh prgnant, kuar darahlah yg plg risau kan...

Bella Amanda said...

Blog yana bnyk bgi info kt bel..:)
Actually time first preggy dlu before ggur bel ada having sex ngan hubby mlm 2,esoknya dh bleeding.Pas2 tnya doc ad effect klau bsama tp doc ckp x(gugur juga time 2)
Bulan lepas pun sme after bersma sok confirm period.
Bulan ni dh delay 3 ari tpi test negative.Hubby plak mcm dh fobia nk bsama dia ckp tunggu la seminggu dua mane tau ALLAH nk bgi rezeki,insyaalah..:)

Perjalanan Untuk Menjadi Seorang Ibu :)

1st pregnancy
MC : 22.2.2012 (5-6weeks)

2nd pregnancy
MC : 10.5.2012 (4-5weeks)

"Tarikh Bendera Merah Dinaikkan"
OCT : 30.9.2012 - 8.10.2012 (CD40)

NOV : 9.11.2012 - 17.11.2012 (CD38)

DEC : 16.12.2012

3rd pregnancy
UPT + : 27.1.2013 (CD43 DPO18)
BERSALIN PADA : 25.09.2013 @ 9.38pm