Wednesday, March 6, 2013

Celoteh Yana : Part 115 - Buku Pink

Assalamualaikum,



Nak tanya, bila elok start buka buku pink? Kena bawak gambar scan tu ke atau nanti dia akan scan semula kat sana? Dah lupa lah, mandong no2 aritu ada buka buku tapi dah tak ingat prosedur nya. Cer kawan2 tolong bagi idea. 



p/s: Ada tips tak nak kurangkan muntah dan tambah selera makan??

18 comments:

Mooniqueen said...

alamak seingat MQ dulu 3bulan dah leh start bukak.. But preggy no2 ni malas nak check up kk...

Nawal Latisya said...

sy dh start buat buku pink 6w ++ and KK terima je..kalo bole masa pg KK bawak sijil nikah dan surat dari klinik yg sahkan kita pregnant. Kalo takda surat tu takpe..sbb nnti dia akan bt UPT and scan jgk...

By the way, usia baby kita lbh krg sama....dan sy jgk pernah keguguran sblm ni. Moga kali ni rezeki berpihak kpd kita and Allah lindungi baby kita. Amin =)

iietamalek said...

ade yang kate tak pyh g awal, nanti asik checkup je. time sy dulu, buat awal, jenuh nak g checkup jela..hehe

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

okay, thanks

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

ooh kalau camtu masuk 3bln nt lah baru pergi, sebab next apptmt sebulan lagi. ye, sama2 kita berdoa

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

yeke? okay takyah lah gi awal2..gi 3bulan nanti

Nastyna said...

Buku Pink?Alaaa kenapa saya tak tau ni. tak pernah ada, so tak boleh membantu di sini huhu.

fifi said...

3 bulan yana..sy bawa gambar scan tu.nanti diaorang akan tanya bila kawen,no ic suami..so kalau nak senang,bawa jer suami sekali.. :)

Halimaton Hanafee said...

akak rs mcm sebelum 3 bln dah kene buat buku tu..sbb nanti ms tu die akan ada bg pil utk kita telan tuha....ms tu jugak die akan suh kita buat upt lah if tak silap.

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

dekat sana rekod pakai buku apa?

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

ooh okeh2..rasa nya macam ingat2 lupa

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

pil banyak2 jenis tu?? adui lecehla huhu

Belinda Adzmi Ibu Ilhamny said...

yana, awk dah nak bukak buku pink..??? bestnyerrrr!!!!...

buku pink utk org normal seeloknya pergi selepas 8 minggu, kalau pergi awal pun, nurse akan bagi tarikh lain yg seakan2 8-10 minggu utk stat buat chek up biasa

tapi-
kalau orang yang ada sejarah keguguran,
perlu pergi seawal detect mengandung itu positive.. dan perlu maklumkan yang bawaha kita baru lepas keguguran/pernah ada miscarriage histary, dan mereka akan pantau kehamilan kita seawal mungkin, dan chek up time table pun akan berbeza banding dgn mereka yang tak pernah miscarriage..

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Belinda : ye kak, dah nak masuk 10minggu pon. Tapi cek kat klinik biasa semua okay je, memang ingat nanti dalam seminggu dua lagi nak gi kerajaan jugak

FIERA said...

fiera pulak dah buka masa 5 week, nurse sini bisingkalau datang lebih dari sebulan, one more, kalau nak tengok baby lagi,better tak payah bawa gambar scan, nanti doktor tu tak nak scan dah, asik bergantung dekat gambar scan swasta je, fira suke tengok baby setiap kali scan, so fira akan tipu kata xda g scan kat swasta, hihihi

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

FIERA : hehee..gud idea :)

Fifi Nadhrah said...

fifi nyesal buat awalawal.. sebab bosan asyik check up.. nak tunggu lame tu..

Mrs Lurve said...

pegi ari2 masa 9w..memg bwk gmbr scan dr klinik lain yg confirm kata preggy tue..tp bila dkt kk nti diorg akan scan semula

Perjalanan Untuk Menjadi Seorang Ibu :)

1st pregnancy
MC : 22.2.2012 (5-6weeks)

2nd pregnancy
MC : 10.5.2012 (4-5weeks)

"Tarikh Bendera Merah Dinaikkan"
OCT : 30.9.2012 - 8.10.2012 (CD40)

NOV : 9.11.2012 - 17.11.2012 (CD38)

DEC : 16.12.2012

3rd pregnancy
UPT + : 27.1.2013 (CD43 DPO18)
BERSALIN PADA : 25.09.2013 @ 9.38pm