Thursday, March 7, 2013

Celoteh Yana : Part 116 - 'Sickness'

Assalamualaikum,


Bila bercakap tentang mengandung dan sickness nya, ada yang dapat waktu pagi, petang or malam. Ada yang tak tentu. Anytime kena. Macam muntah2, pening, kembung perut..

Yana sebelum mandong ni, ada mintak pada Allah swt kalau diberi peluang mandong, NAAAAAKKK muntah2. Sekarang hamik ko ! Sepanjang masa muntah je, makan je muntah tak makan pun muntah.

Kadang2 rasa tak larat, bila perut kosong kepala mula lah pening. Pernah sekali tengah berdiri dalam bilik rasa macam terawang awang. Rasa terbuai2 ..eh berdiri ke tak aku ni. Terus duduk sebab taknak lah tetiba pitam terhantuk ke terhentak ke..lain plak jadi nya nanti kan.

Nasi jangan cakaplah, memang dia taknak langsung ! kalau makan nasi alamat nya 2-3 hari lah perut ni meragam. Makan apa pun tak kena, duduk ke baring ke semua jadi salah. Orang kata kalau ada tanda2 ni, baby sihat dan hormon kita tengah menyesuaikan diri.

Harap2 sickness and the geng ni hilangla bila habis trimestes 1 ni.. kerja rumah sussaaaaaaahhhh nak buat and siapkan. nasib la En.Suami memahami. Dan nasiblah Yana tak moody dengan dia, kan ada setengah orang dengan suami pun asyik tak kena, ada je salah dia nak marah2. Kalau kena kat kitorang camtu, alamat nya ada yang merajuk tido luar.. hehe. eh, taknak cakap besar nanti Allah swt dengar, terus dia bagi. Taknak.. tak suke tido sorang. Bantal polok free sapa taknak kan.

Okay lah, cukupla bebel. Nak balik dah ni... Tata

7 comments:

puteri211079 said...

Congratz Yana,

Terlewat tau...anyway, Chek doakan kesihatan kedua2 ibu dan baby lancar hingga saat melahirkan....Amin...

CikNaa said...

orang kate mabuk teruk ni anak laki.. tp ciknaa kali ni lega, takde mabuk2.. hehe.

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Puteri211079 : terima kasih,
CikNaa : kita tunggu scan besar sikit nanti. eh, bukan muntah teruk anak pompuan ke?

sweet tooth said...

Yana, x yah buat keje umah... relax jer jadik mem... heheheh :-)

Fifi Nadhrah said...

hihihi.. tak larat morning sickness.. tapi kekadang rinduuu..

Mrs Lurve said...

morning sickness nie memg sgt letih..mood pun silap2 boleh kacau bilau

Fifi Nadhrah said...

da berape kali muntah hari ni? jge diri tau..

Perjalanan Untuk Menjadi Seorang Ibu :)

1st pregnancy
MC : 22.2.2012 (5-6weeks)

2nd pregnancy
MC : 10.5.2012 (4-5weeks)

"Tarikh Bendera Merah Dinaikkan"
OCT : 30.9.2012 - 8.10.2012 (CD40)

NOV : 9.11.2012 - 17.11.2012 (CD38)

DEC : 16.12.2012

3rd pregnancy
UPT + : 27.1.2013 (CD43 DPO18)
BERSALIN PADA : 25.09.2013 @ 9.38pm