Wednesday, March 20, 2013

Celoteh Yana : Part 122 - Buku Merah @ Buku Pink?

Assalamualaikum,



Semalam Yana cuti, gi klinik... Bukak buku merah, er buku pink.. Mana satu ek? Tak kisah lah, janji dah bukak. Nurse pun puji sebab gigi cantik takde masalah.. Eh, silap2. Nurse puji sebab bukak buku awal sebelum 12 minggu. Ceh, padahal gi bukak sebab teringat Mrs Lurve cakap elok bukak awal sebab dah ada 2x sejarah 'tot' kan.. Sekarang sebut 'tot' je sebab taknak cakap2 lagi, terus pandang depan dan jaga 'dak kecik' seada nya. 

Alhamdulillah, dah masuk 12 minggu lebih dah. Kira 3bulan lah kan. Kejap je kan. Dalam pada hari2 intai kat pantyliner kot ada bleeding ke tak, wek sana wek sini, dah 3bulan rupa nya. 6bulan lagi perjalanan 'dak kecik' ni pastu boleh jumpa sayang pelok cium dia. 

Semalam En.Suami eksaited sebab dia tak pergi klinik sekali, kerja.. Malam sebelum tidur, dia bukak Utube, tengok video scan 12minggu. Dan video mengandung 9bulan tu lah, dari telur, ke janin, ke manusia.. Alhamdulillah jugak sebab En.Suami pun sangat2 menantikan 'dak kecik'. Yelah, ada setengah orang tak kisah pun, sedih kan kalau camtu. 

Tapi semalam cek tu, HB tinggi. 14.1. memang la range OK nye antara 11-16 tapi tinggi lah kan. Sebelum Yana test ada sorang pompuan tu, HB dia 11.3 kot, nurse siap puji bagus HB awak. So, Yana pun expect akan dengar nurse cakap camtu.. Hampeh ! huhu.. stress kot sebab duk fikirkan kerja kat ofis ni kena submit deadline harini. Bos pulak tak faham2 bahasa, geram! Memula ingat nak hafday je, last2 cuti terus.. Padan muka dia, call Yana tak jawab. Dahla susah nak cuti, alang2 ada alasan ni kita gunakan lah kan. 

LAGI satu, Yana kena MINUM AIR GULA 29.3 ni! Doktor kata sebab ada sejarah 'tot' 2x kan... Sob2, harap2 masa tu boleh habiskan tanpa muntah .. Takut lah. Kawan2 ada idea tak cane nak jadi steady pada hari berkenaan??? 

Oh ye, semalam dapat Obimin stok sebulan. Sekarang memang dorang bagi Obimin je kot kalau HB ok, takyah makan ubat banyak2 tu kan. Tapi Obimin pun besau ! 


p/s : Saja je bebel kat sini sebab mama nya Ufairah (Fifi) asyikla komen. Rindu sangat lah tu... hahaha

19 comments:

puan.mila said...

sya xda buku pink@merah..pkai buku putih je..hehe..semoga yana dan bby slmat hgga ek klahiran..aminnn..

Shizan Syafik said...

yana hb tggi okla.. sy yg rendah ni jenuh nak naikkan.. huhuhu

Mimy Hamid said...

yana nk bg tips sebelum minum air gula..seminggu sebelum tu minum air barli pure tanpa gula bg cuci urine ..then malam kena puasa air gula tu ..bykkan minum air masak...puasa amik darah tak bererti tak leh minum yer

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Puan Mila : Tkasih :)

Shizan : Makan kerang.. hehe

Kak Mimy : okeh, TQ ! :)

CikNaa said...

HB ciknaa so far pn sekitar 14 jgak.tp ciknaa tak mkn pun obimin tu. sbb darah dh ok. cuma tak skip mkn asid folic & calcium je..

Mrs Lurve said...

HB 14 tinggi tue..bagusla..kena jg jgn bg drop..tp hb nie makin besar kandungan akan makin jatuh, kenala pandai jaga ok. pengalaman minum air gula kali nie, jujur nak cite nie..sy xposa pun mcm yg nurse suh, dua kali minum,dua kali xposa. maknanya mlm tue still lg minum air kosong..pg nak pegi check up tue pun minum jgk air kosong..lps tue dlm tempoh 2 jam nk tgu amek darah ag sekali..minum jgk air kosong. so far dua2 result bagus, dan xde masalah pun...bukan apa sbb nak elak muntah tue yg minum jgk tue..tp minum air kosong jer la.

Nastyna said...

tak dapat nak tolong sebab saya tak pernah try air gula tu. u'll be ok ;)

Wawa said...

3 bulan?? Peghhh...lame betul tak blogwalking smpai taktau perkembangan...ingat hari tu baru preggy...hihi...ampun!
Semoga semua dipermudahkan^^

Ninie said...

dear, minum air gula tak susah...org lain sume ckp nak muntah lar ape lar..jgn pikir seme tu..klau minum air gula kat KK mmg air gula semata tanpa perisa..mmg kene pose,xleh minum air smpai amik darah yg ke2 tu..klau tak result kira failed.nnt2 mesti u kene wat test lg...

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Mrs Lurve : minum air 0 boleh ek.. okay

Wawa : ha ah, entah2 tau2 blogwalkg lagi sekali dah bersalin plak..huhu

Nini : Harapnya semua berjalan lancar lah

Mrs Lurve said...

sy minum je dulu air kosong, wpun org kata xboleh...biasala degil hehehehe tp so far dua2 mgtt test sy wat dua2 hasilnya ok..xde masalah pun..kali pertama masa wat buku, dan kali kedua masa 28w kot kalo xsilap..sbb dh pernah ada sejarah tot kan..kena minum ag sekali..

dela said...

jaga bb baik2 :)

qasqas said...

sila teguk air gula itu dgn 1 nafas ye..hehehe..jgn 2 or 3 nafas nt boleh teruwekk ok..:)

Eta Jaafar said...

betul cakap qasqas tu.. sila minum dengan sekali nafas je.. tapi xperience saya.. takdelah teruk sangat manisnya

BERT said...

wah peknen.. kt blog sy byk info kehamilan.. nti dtg cek tau hehe..
jg kndungn baik2 ye..

p/s : jum join contest nuffnang saya buat jom ?

✿ pink velvet ✿ said...

"tot" tu ape *sobs sobs*
mudah2an lepas minum air gula nanti dpt result yg ok.. jgn muntah tau, hehe!

Fifi Nadhrah said...

ala.. kite tak boleh komen ke? hihi..

fifi dulu pon tak dapat ubat banyak2.. dapat obimin jugak.. HB paling low 11 lebih.. paling tinggi 13.. haha.. mase awal pregnant amek duphaston.. 3 bulan pertame.. yana.. fifi kene minum air gule jugak.. tapi mase baby da besar.. memang sebelum minum ambil darah.. 2 jam lepas tu ambil lagi sekalikan? in between 2 jam tu tak boleh makan dan minum kan? fifi bantai minum 2liter air.. taknak la derang cakap kite GDM.. nanti kite ade prob memacam derang buat.. ade posibility untuk di induce.. bile di induce lagi senang derang nak czer kite..

yana.. cari ilmu banyak2.. sempat lagi ni.. jgn jadi macam fifi.. :(

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Pink Velvet : 'tot' tu keguguran la.. Yana dah 2x dah, baru dapat no 3 ni..
Taknak sebut2 tu yang tulis 'tot' je

Fifi : ehhhh, booolllleeehhh je.. Urm tulah, tgh timba ilmu lah ni.. Tu yang minta tolg kawan2.

Suwaibah YS said...

yana...
alhamdulillah dh 3 bulan.. :)
jaga diri tau and baby bebaik...
sue doakan smoga smeuanya dipermudahkan...

Perjalanan Untuk Menjadi Seorang Ibu :)

1st pregnancy
MC : 22.2.2012 (5-6weeks)

2nd pregnancy
MC : 10.5.2012 (4-5weeks)

"Tarikh Bendera Merah Dinaikkan"
OCT : 30.9.2012 - 8.10.2012 (CD40)

NOV : 9.11.2012 - 17.11.2012 (CD38)

DEC : 16.12.2012

3rd pregnancy
UPT + : 27.1.2013 (CD43 DPO18)
BERSALIN PADA : 25.09.2013 @ 9.38pm