Friday, March 29, 2013

Celoteh Yana : Part 126 : MGTT Test

Assalamualaikum,



Pagi ni, dah selesai test nan satu ni. Alhamdulillah, semua nya berjalan lancar, takde sesi muntah memuntah kan semasa proses berlangsung. Yana dah sampai klinik jam 7.30 letak buku pink siap2 dalam bakul, tunggu kul 8 baru start .. Nasib baik datang awal, dapat ambil darah & minum air gula pun awal. Phew, air gula tu takdelah manis melenting macam yang Yana selalu dengar and baca tu. Manis dia macam kan kita nak buat air teh'o tapi sebelum letak teh.. Kira boleh minum sekali teguklah. Dan lepas 2jam tunggu, darah di ambil kali ke dua, amboi sampai 2kali cucuk sebab cucukan pertama nurse tak jumpa uratnya. Padahal jarum dah masuk dah ni, darah tak keluar pulak. Terpaksa cabut dan cucuk tempat lain pulak. Lepas cucuk boleh balik, hehee.. Alangkah bertuah nya otw balik boleh pulak muntah. Nasib baik ada standby plastik. Kira kebanyakan air gula tadi keluar lah, dah kata perut kosong kan. Terbatuk sekali je, meluru isi perut ni nak keluar. Tapi result nya belum dapat lagi. Entah bila, nurse tak cakap pun. Dia akan call kot. So, tunggu jela ye. Harap2 okay2 saja :)

9 comments:

Mama Vogue said...

Biasanyer kalau takde ape2, keputusan akan diberi masa next check up..

Semoga semuanya normal & baik2 saje :)

Halimaton Hanafee said...

ha takutnya lahai nak minum air gula lagi..serik ooo...termuntah tp tak bgtau nurse pun...huhu

Fifi Nadhrah said...

moge takde kencing manis yana..

Aeen said...

ni yg buat ain fobia nk kene minum ari gula nant...1st time minum air gula..lepas minum balik umah...terus muntah......arrrgghh..seksaan belum lepas lagi...pregnant yg 2nd ni belum lagi gi buat checkup kt kk..hehe

Umaira Umar said...

salam kenal..baru terjumpa blog awk...syukurnye perjalanan awk dah sampai buat mgtt...

Ummiarissa Mahdi said...

biasa ler tu ibu mengandung,kena test minum air manis sangat....memang nak termuntah,tapi telan jugalah...

ainey_87 said...

Anda sgt tabah..sya doakan smua selamat kali ini....jgn berhenti berdoa....

iietamalek said...

Semoga perjalanan sepanjang preggy ni, baikbaik saja yana..

Jaga kesihatan Dan pemakanan..

Wawa Tasliman said...

alhamdulillah so far tak pernah lagi kena minum air gula.. takut gak..

Perjalanan Untuk Menjadi Seorang Ibu :)

1st pregnancy
MC : 22.2.2012 (5-6weeks)

2nd pregnancy
MC : 10.5.2012 (4-5weeks)

"Tarikh Bendera Merah Dinaikkan"
OCT : 30.9.2012 - 8.10.2012 (CD40)

NOV : 9.11.2012 - 17.11.2012 (CD38)

DEC : 16.12.2012

3rd pregnancy
UPT + : 27.1.2013 (CD43 DPO18)
BERSALIN PADA : 25.09.2013 @ 9.38pm