Friday, June 7, 2013

Celoteh Yana : Part 155 - Kisah Beli Rumah

Assalamualaikum,




Bape hari dah tak update.. Taktau apa nak 
di bebelkan, di samping sibuk dengan kerja kat ofis ni. 
Yelah makin lama makin banyak benda nak di siapkan 
sebelum cuti bersalin yang dah makin dekat 
(3bln ++ je lagi). 


Dan alhamdulillah, proses pembelian rumah ni sangat 
mudah (ye mudahla kalau dah standby duit nya + 
takde masalah menimpa). Rezeki anak ni. 
Kami dah tandatangan surat perjanjian loan awal 
minggu haritu, malam ni bayar insuran tahun pertama 
berjumlah 1.5K ++ dan insyaallah minggu depan kami 
akan jumpa peguam yang menguruskan S&P agreement 
rumah ni pulak. 


Semalam dapat quote harga dari ejen, 
kena standby dalam RM 2,3k ++ untuk bayaran peguam ni. 
Dan insyaallah seminggu lepas tu, akan jumpa peguam 
bank pulak untuk urusan loan. Bayaran di 
kenakan RM 3,2k ++ .. Uish semua duit tu. Sekarang 
memang tengah jimat cerrrrmmmaaaatt sangat2. 
Nak beli lebih2 sangat pun takut. Padahal bergelora ni 
hati nak beli itu ini. Takpe, lepas 2 bayaran ni tinggal 
lagi bayaran lebihan untuk deposit rumah tu, RM 5k. 
yang ni kami dah bersetuju dengan owner kami akan 
buat bayaran ni hanya lepas keluar duit KWSP. 
harap2 urusan dengan KWSP mudah juga 
macam urusan2 lain. Lepas setel semua bayaran2 ni, 
kami dah tak pening lagi kot. Tinggal nak bayar 
jumlah2 kecil je macam fees kebakaran, maintenance etc.


Loan mungkin start bayar dalam masa 2,3 bulan lagi. 
tak tahu lah. bergantung pada bila pihak bank akan 
bayar pada owner lah. Kiraan2 ni semua untuk loan 
berjumlah RM 78k ++ .

6 comments:

Aeen said...

seronoknye dapat beli umah sendiri kan....turn aeen pun xtau la bila...insyaAllah..lepas 2nd baby lahir baru nk beli rumah..:)

Nurul Husna said...

husna lak tgh tggu sign s&p je ni...pastu proceed loan dgn gomen..harap2 lepas...adalah rezeki anak nanti.. hehehe

QueeN TerataI said...

yeah dh ada rumah sndri.. rezeki baby tu.. Alhamdulillah... x kisah brape pun hrga rumah yg penting itu rumah kita.. ;)

Nastyna said...

Alhamdulillah, and Inysa Allah moga the rest process pun smooth for u guys. Best nyer dapat own a house, happy for u ;)

Mama Adam said...

selamat berumah sendiri =)

iietamalek said...

alhamdulillah...

Perjalanan Untuk Menjadi Seorang Ibu :)

1st pregnancy
MC : 22.2.2012 (5-6weeks)

2nd pregnancy
MC : 10.5.2012 (4-5weeks)

"Tarikh Bendera Merah Dinaikkan"
OCT : 30.9.2012 - 8.10.2012 (CD40)

NOV : 9.11.2012 - 17.11.2012 (CD38)

DEC : 16.12.2012

3rd pregnancy
UPT + : 27.1.2013 (CD43 DPO18)
BERSALIN PADA : 25.09.2013 @ 9.38pm