Tuesday, July 16, 2013

Celoteh Yana : Part 147 - Baby Kicking !

Assalamualaikum,







(Hoi, seram nih !! ) haha


Di kala usia kandungan 28 minggu, ibu2 hamil 
lagi mengandong dah kena kira sehari sekurang 
kurang nya 10 tendangan dari janin yang dikandung. 
Tendangan yang kuat lah. 


Tapi macam Yana 
konfius jugak sebab nak kena tendangan yang 
kuat macam mana? Sebab ada yang kuat sangat, 
ada yang sedang2, ada yang perlahan. Tapi masih 
di kira sebagai tendangan. Dan ada hari yang 
awal dalam pukul 3 camtu dah dapat 10 x tendangan, 
ada hari pukul 9 malam baru cukup. 


Macam 'dak kecik' sejak puasa ni dia kurang aktif, 
dia aktif petang2 lepas Yana balik kerja dalam 
jam 5.30 camtu. Sejak 2,3 hari ni pulak dia aktif 
tak kira masa, macam semalam seharian dia aktif. 
Berhenti pun sekejap2 je. Alhamdulillah lah kan.. 
Hari ni, dia banyak pusing2 gerak2 kan badan dia. 
Dan sejak masuk minggu ke 28 ni, dia banyak duduk 
betul2 bawah dada.. Kadang2 jadi senak sebab rasa 
penuh je dia keraskan badan kat situ. 
Lagi2 lepas berbuka. Memang duduk macam mana 
pun jadi tak selesa. Baring lagi lah tak selesa, 
sebab lepas makan berbaring tak elok pulak. 


Nak pulak Yana baca kat mana ntah artikel sorang 
doktor ni kata masa mengandung ni, sistem 
penghadaman ibu jadi lemah. Makanan lambat tercerna. 
Sebab tu selalu rasa senak, kena pedi ulu hati. 


Persoalan nya sekarang, macam mana korang kira ek? 
Lagi satu leceh nak kena tanda buku setiap kali tendang,. 
Yana selalu hafal jelah berapa kali cukup 10 pastu 
baru tanda. Takpun malam sebelum tidur baru tanda. 

12 comments:

Sizuka said...

masa adik sy pregnant, boleh dikatakan hari2 sy mesti pegang perut die.. letak telinge kat perut.. rase gerakan baby.. siap boleh pegang lg lutut baby..

Mimy Hamid said...

besnya baby kicking...akak dulu kicking je sengeh...akak dulu kira sekali gerak catit

puan.mila said...

Ish dasyatnya kicking kt ats tu..rindu moment baby kicking, besnya..seeloknya slalu catit bby kicking..bln puasa ni normal klau baby krg aktif..mesti slalu alert tau!

Cik Puan Rara said...

kalo slow tu dye meggeliat kot.hehehe.princess dulu pon.kalo menggeliat.beralun alun perut.hehehe.best je rasa.

Mizz ErMa said...

0o, sy pulak doc xde suruh pon kira..taem p check up, dia tny je baby makin aktif ke..

Fifi Nadhrah said...

fifi kire cemane/ mase appoinment dekat klinik tu baru tande untuk 2 minggu.. miahaha.. kekadang lupe tande.. siap mintak balik kat nurse kat nak ambik sumthing.. lepas tu ambil pen terus tande.. hahaha.. terukkan? bukan ape.. ufairah tak peernah cukup 10kali sehari.. memang ufairah tak aktif dalam perut.. tapi mother instinct kan.. kite mesti boleh agak anakkite ok ke tak kat dalam..

Shizan Syafik said...

sy, kdg2 2-3 hari baru tanda.. cuma kena ingat la hari2 tu yg cukup 10x tu kul bape..

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Sizuka : insyaallah nanti sampai masa awak.. :)

Kak Mimy : rajin nya.. Yana malas la nak belek je buku tu

Puan Mila : tu lah, kdg2 aktif, kdg2 slow je

Rara : kdg2 senak kot ! :)

Mizz Erma : eh takyah kira ek? mungkin cara doktor tu lain

Fifi : mmg teruk ni.hahaha.. tp risau jgk kalau dia kurg gerak Yana goyang2 perut kacau dia..

Shizan : Yana pun sama, tapi kdg2 pandai lupa dah berapa kali dia tendang. adoi

QueeN TerataI said...

biasanya kalo kira ni doc gomen.. kalau g swasta mmg doc x suh kira pun. mmg dia akan tny aktif ke x je baby... ;) kalo nk tau Queen x pnh kira pun.. selagi terasa baby kat dlm tu gerak2 maknanya aktif la tu.. main tanda2 ajer kick kat buku tu ha.. masa kena dok spital tu je btl2 kira.. hahaha

~ NANA ~ said...

i pulak main agak2 jer...hihi...tp kalau tendang byk kali dlm satu masa, tick sekali je...let say lps 10min tendang balik, haa yg tick lagi

SeputihSalju said...

masa sy dulu dok kira dalam kepala berapa kali nurul tendang.. dah cukup 10 baru tulis dlm buku..hehehe

Wawa said...

dlu suka men tipu...haha...
agak2 esok nak g checkup, mlm tu baru tnda ckup 10 tendangan...hihi

Perjalanan Untuk Menjadi Seorang Ibu :)

1st pregnancy
MC : 22.2.2012 (5-6weeks)

2nd pregnancy
MC : 10.5.2012 (4-5weeks)

"Tarikh Bendera Merah Dinaikkan"
OCT : 30.9.2012 - 8.10.2012 (CD40)

NOV : 9.11.2012 - 17.11.2012 (CD38)

DEC : 16.12.2012

3rd pregnancy
UPT + : 27.1.2013 (CD43 DPO18)
BERSALIN PADA : 25.09.2013 @ 9.38pm